Πώς τo όπλο «δείχνει» τον μανιακό δολοφόνο των ταξιτζήδων

“Τοτέμ” με σειρά δημοσιευμάτων της δολοφονικής του δράσης, θεωρούν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής ότι έχει στην κατοχή του ο δολοφόνος του οδηγού ταξί στην Κηφισιά, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό ο δράστης να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.
Την ίδια ώρα μια άλλη παράμετρος προβληματίζει γενικότερα τις αρχές. Πρόκειται για το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης, ενδεχομένως ένα πιστόλι κρότου ή αεροβόλο το οποίο μετασκευάστηκε σε χρηστικό. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν τελευταία πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται τέτοια όπλα, τα οποία συνήθως προέρχονται από τη Βουλγαρία, η πρόσβαση σε αυτά θεωρείται σχετικά εύκολη ενώ και η μετατροπή τους δεν απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση.

Οι Αρχές διαπιστώνουν ότι τα μετασκευασμένα όπλα εξελίσσονται πλέον σε μεγάλη «πληγή» για τον εξοπλισμό «αρχάριων»  που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην παρανομία αλλά και ατόμων με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο.

Ερευνώντας την σοβαρή υπόθεση οι αρμόδιοι αστυνομικοί, σχηματίζοντας το «προφίλ» του δράστη, διαπιστώνουν ότι έχει κάποιες ομοιότητες σε επίπεδο συμπεριφοράς, εκδήλωσης δολοφονικής μανίας, αλλά και στη χρήση παρόμοιου οπλισμού, με τον πρωταγωνιστή ενός πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικού που είχε εξελιχθεί στις 10 Απριλίου 2009 σε σχολή του ΟΑΕΔ στην περιοχή του Ρέντη. Ένας 19χρονος σπουδαστής, έχοντας στην κατοχή του δύο… μετασκευασμένα πιστόλια κρότου σε χρηστικά, είχε τραυματίσει έναν συμμαθητή του, δύο υπαλλήλους εργοστασίου και στην συνέχεια αυτοκτόνησε.

«Προαναγγελία» στο My Space

Το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, ο 19χρονος σπουδαστής στο Ηλεκτρολογικό τμήμα της σχολής του ΟΑΕΔ, Δημήτρης Πατμανίδης, μπήκε στο κτίριο της Πέτρου Ράλλη αναζητώντας υποψήφια θύματα.

Αρχικά πυροβόλησε πέντε φορές έναν 18χρονο συμμαθητή του την ώρα που ανέβαινε τα σκαλιά της σχολής, καθυστερημένος. Κατά τη διαφυγή του πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο υπαλλήλους εργοστασίου  που επιχείρησαν να τον σταματήσουν. Ο δράστης βρήκε καταφύγιο σε ένα πάρκο που βρίσκεται κοντά στις σχολές του ΟΑΕΔ και εκεί έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Δίπλα στο δράστη βρέθηκαν δύο όπλα κρότου που είχαν μετασκευαστεί σε πυροβόλα όπλα των 9ΜΜ, σφαίρες, ένα μαχαίρι και ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε ότι οι συμμαθητές του τον απαξιώνουν συστηματικά, κάτι το οποίο δεν θα ανεχόταν πλέον.  Στο προφίλ του στο MySpace είχε δεκάδες φωτογραφίες στις οποίες κρατούσε μετασκευασμένα όπλα.
ΟΑΕΔ_Πατμανιδης
Οι «τουρίστες» με οπλοστάσια

Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή πιστολιών κρότου από την Βουλγαρία, τα εύκολα μετατρέπονται σε δολοφονικά πυροβόλα, είχε διαγνωστεί το περασμένο καλοκαίρι μετά από πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι Έλληνες «τουρίστες» πηγαίνουν στη Βουλγαρία και επιστρέφουν με… οπλοστάσια. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες ταξιδεύουν στην γειτονική χώρα και προμηθεύονται πιστόλια ισχυρού κρότου με αβολίδωτα φυσίγγια, τύπου ZORAKI 925 και EKOL SPECIAL. Δεκάδες κακοποιοί τα έχουν προμηθευτεί λόγω χαμηλού κόστους και τα έχουν μετατρέψει σε δολοφονικό οπλισμό για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών και ληστρικών επιδρομών.

Οπλα_EkolSpecial

Ένα ZORAKI 925, το οποίο είχε μετατραπεί σε πυροβόλο όπλο, βρέθηκε στο σπίτι του 36χρονου Αιγύπτιου Allesh Mohamed ή Χαμπίμπι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 7 Ιουνίου 2016 στα Εξάρχεια, με την επωνυμία «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων» να αναλαμβάνουν την ευθύνη της δολοφονίας του.

Οπλα_zoraki925
Οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές, ανέφεραν πως τουλάχιστον 340 τέτοιου τύπου όπλα είναι διασκορπισμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε Αττική, Θεσσαλλονίκη και Σέρρες κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 τέτοια όπλα.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ιδιώτες, επισκέπτονται την γειτονική χώρα, και αγοράζουν πιστόλια κρότου, που πωλούνται νόμιμα εκεί, από 200 έως 400 ευρώ και τα φέρνουν στην Ελλάδα μέσα στις αποσκευές τους.

_________

* Παναγιώτης Σπυρόπουλος