Πώς η Αντιτρομοκρατική εντόπισε και συνέλαβαν την Πόλα Ρούπα

Τα «κουκούτσια», ο «ορειβάτης της Βαρυμπόμπης», η επίσκεψη στο ιατρείο και η κάμερα των Αμπελοκήπων, που οδήγησαν στη σύλληψη της Πόλας Ρούπα.

Μια άγνωστη σύλληψη αντιεξουσιαστών στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, ένα «μοιραίο» τηλεφώνημα σε μια πιτσαρία και οι συζητήσεις για «κουφέτα» και «κουκούτσια», η παραλαβή ενός εγκαταλελειμμένου «ορειβάτη» κοντά στο τελεφερίκ της Βαρυμπόμπης, η μοιραία συνάντηση ενός άντρα και μιας γυναίκας στην πλατεία Νέας Σμύρνης, οι καταγραφές από τις κάμερες ενός καταστήματος στους Αμπελοκήπους και ένα βίντεο όπου καταγράφεται επίσκεψη σε γιατρό της Ηλιούπολης συνθέτουν το παρασκήνιο τής προ 13 ημερών πολυσυζητημένης σύλληψης της Πόλας Ρούπα, το οποίο αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους τις τελευταίες ημέρες στο να τεκμηριώσουν την εμπλοκή τριών συνεργών της 48χρονης συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, όπως και να βρουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα 50 «στικάκια» από τα καταλύματα του ηγετικού μέλους του Επαναστατικού Αγώνα κείμενα προκηρύξεων αλλά και νέα σχέδια για επιθέσεις. Κύριο μέλημα ωστόσο είναι να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχεία αλλά και το οπλοστάσιο – πιθανόν στα Εξάρχεια – που αφορούν τρεις υπόπτους για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα, οι οποίοι ενδεχομένως να ανήκουν στους «πολιτοφύλακες» του κέντρου της Αθήνας. Η οργάνωση αυτή έχει μετατραπεί σε φόβητρο της ΕΛ.ΑΣ., αφού θεωρείται ότι έχει «δεσμούς» με τον Επαναστατικό Αγώνα, κοινό τροφοδότη όπλων, και είναι έτοιμη να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή έχοντας ορμητήριο τα Εξάρχεια.

Οι έρευνες για τη Ρούπα

Για να φθάσουν στα ίχνη της Π. Ρούπα, που είχε εξαφανισθεί μαζί με τον σύντροφό της Ν. Μαζιώτη (συνελήφθη το 2014 στο Μοναστηράκι) από το καλοκαίρι του 2012, οι αστυνομικοί ανέλυσαν τα δεδομένα του φακέλου της απαγωγής του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008 στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, διότι είχαν ανακαλύψει από κλοπές ΙΧ και όπλων αλλά και από τις ενδείξεις σε μια παρτίδα ρουκετών ότι η ένοπλη ομάδα του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα είχε επαφές και κοινούς τροφοδότες όπλων με τον Επαναστατικό Αγώνα των Ν. Μαζιώτη, Π. Ρούπα και άλλων στην πρώτη φάση δράσης του την περίοδο 2004-10. Δεύτερον, επειδή από την έρευνα την τελευταία τριετία είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κύριος «βοηθός» του Ν. Μαζιώτη σε ληστείες και πιθανόν σε επιθέσεις ήταν ο ασύλληπτος το 2008 συνεργός του Β. Παλαιοκώστα Γιώργος Πετρακάκος.

Οταν άρχισαν να ψάχνουν ποιος μπορεί να συμμετέχει στο σύστημα υποστήριξης της «μόνης» πλέον Π. Ρούπα, επέστρεψαν στην ομάδα απαγωγής που είχε συγκροτήσει ο Β. Παλαιοκώστας και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε ένα πρόσωπο, ο ρόλος του οποίου είχε αναδειχθεί από ένα τηλεφώνημα σε μια πιτσαρία στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αντελήφθησαν ότι τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να επικοινωνούν με την οικογένεια του απαχθέντος κ. Μυλωνά έκαναν αναπάντητη κλήση και σε αυτή την πιτσαρία, πιθανόν για να ενεργοποιηθούν οι κάρτες sim.

Από την ανάλυση των συγκεκριμένων κλήσεων προέκυψε ότι ένα από τα καρτοκινητά επικοινωνούσε – από λάθος του Β. Παλαιοκώστα – και με έναν κρατούμενο στα Τρίκαλα. Αυτός μιλούσε μέσα από τη φυλακή για όπλα που έφερνε από τη Σερβία (κυρίως Zastava) και τα ονόμαζε «κουφέτα», «σπόρια», «κουκούτσια», «στραγάλια», «εβραϊκά» και «κοντά». Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο κρατούμενος συνομιλητής του Β. Παλαιοκώστα ήταν ο 37χρονος (τώρα) Γιώργος Χ., παλιός συγκρατούμενος αυτού και του Γ. Πετρακάκου – με τον δεύτερο έκαναν μαζί ληστείες σε σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη. Ο 37χρονος καταδικάστηκε σε νέα φυλάκιση για τον ρόλο του – μέσα από τη φυλακή – και στην απαγωγή του κ. Μυλωνά.

Ο «τροφοδότης» όπλων

Την τελευταία διετία οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής άρχισαν να δείχνουν νέο ενδιαφέρον για αυτόν. Εμαθαν ότι έπαιρνε άδεια από τις φυλακές και άρχισε να έχει πάλι επαφές με αντιεξουσιαστές που συναντούσαν την Π. Ρούπα αλλά και τον Γ. Πετρακάκο και άλλους συνεργούς τους. Οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν ότι πιθανόν αυτός τροφοδοτούσε με όπλα γνωστό αναρχικό που είχε εξαφανισθεί τον Μάρτιο του 2013 από τα Εξάρχεια και έναν φίλο του αντιεξουσιαστή σε συναντήσεις τους στην πίσω πλευρά του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Μερικές από αυτές τις στιχομυθίες είχαν καταγραφεί από το σύστημα υποκλοπών της Αστυνομίας. Η σύλληψη των αναρχικών όμως δεν ανέδειξε στοιχεία για «άμεση εκμετάλλευση», με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να έχει εστιασθεί στο πρόσωπό του.
Ο επόμενος «συναγερμός» σήμανε όταν ο 37χρονος τροφοδότης ποινικών και αναρχικών με όπλα παραβίασε τον Σεπτέμβριο του 2015 άδεια από τις φυλακές Χανίων και εξαφανίστηκε. Η ενέργειά του προκάλεσε υποψίες καθώς επέκειτο η οριστική αποφυλάκισή του και αυτό σήμαινε ότι είχε κάποιον πιεστικό λόγο να εξαφανισθεί. Πιθανολογείται ότι συνέβη επειδή τότε έγιναν διαδοχικά πλήγματα της ΕΛ.ΑΣ. στην ένοπλη ομάδα των υποστηρικτών του Επαναστατικού Αγώνα και ανεζητείτο νέο ένοπλο δυναμικό.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του «τροφοδότη» εντατικοποιήθηκαν μετά τη διαπίστωση ότι ήταν αυτός που βρισκόταν στο πλευρό της Π. Ρούπα και πιθανόν της 25χρονου συνεργού της Κωνσταντίνας Αθ. (συνελήφθησαν την ίδια ημέρα) στη ληστεία σε τράπεζα της Μαλεσίνας τον Σεπτέμβριο του 2016 με λεία 180.000 ευρώ. Εκεί όπου η 48χρονη αναρχική έσβηνε με υγρό «μαντιλάκι» τα ίχνη της ίδιας και των συνεργών της.

Δύο υπηρεσίες, ένας ύποπτος

Τους τελευταίους μήνες η Αντιτρομοκρατική βρέθηκε στα ίχνη του 37χρονου μέσα από αναλύσεις κλήσεων και από καρτοτηλέφωνα με καλουμένους άτομα κυρίως στην Ηλιούπολη, στη Γλυφάδα και στον Πειραιά. Στο κατόπι του όμως βρέθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο και η Ασφάλεια Αττικής ύστερα από σύλληψη μελών μίας σπείρας με Ελληνες και Ρωσοπόντιους που λήστευε σουπερμάρκετ και πυροβολούσε αστυνομικούς. Ανακάλυψε το κατάλυμά του στη Βούλα, όπου διέμενε από το καλοκαίρι, και εντόπισε το δίκτυο των συνεργών του, ένας από τους οποίους, αγνώστου ταυτότητας, διαφεύγει τη σύλληψη.

Με τον κίνδυνο να υπάρξει «καταστροφική» εμπλοκή δύο αστυνομικών υπηρεσιών στην ίδια έρευνα, παρενέβη το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., που έδωσε «προτεραιότητα» στην Αντιτρομοκρατική και στην ανακάλυψη της Π. Ρούπα.
Από την παρακολούθηση του 37χρονου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης προέκυψε η συνάντησή του με την 25χρονη βοηθό του δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη της Π. Ρούπα. Αστυνομικοί παρακολούθησαν τη νεαρή φοιτήτρια η οποία αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο σπίτι της συντρόφου του Ν. Μαζιώτη στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη. Οι αστυνομικοί όμως δεν ήξεραν ακόμη ποιος ήταν ο ένοικος. Αρχισαν να το παρακολουθούν και βιντεοσκόπησαν μία έξοδο της Π. Ρούπα (δεν είχε καμιά μεταμφίεση, όπως δημοσιεύθηκε) με προορισμό γειτονικό ιδιωτικό ιατρείο. Από την εξέταση του βίντεο αντελήφθησαν ότι επρόκειτο χωρίς αμφιβολία για την καταζητούμενη και δρομολογήθηκε η σύλληψή της λίγες ώρες αργότερα.

Το ταξί στην Πάρνηθα

Κλειδί για τη σύλληψη της 48χρονης αναρχικής στάθηκαν τα ευρήματα μετά την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2016. Επιβιβάστηκε στο ρουμανικού νηολογίου ελικόπτερο στο Πόρτο Χέλι και φερόταν να έχει τελικό προορισμό την Κύθνο. Οπως είναι γνωστό, στο ύψος των Ερυθρών εκείνη προέταξε το όπλο της στον πιλότο, ο οποίος ήταν πρώην αστυνομικός. Αυτός αντέδρασε, ακολούθησε συμπλοκή και πυροβολισμοί στο πιλοτήριο. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις Ερυθρές, όμως μετά απογειώθηκε εκ νέου για να αποβιβάσει στη Θήβα την Π. Ρούπα. Από μαρτυρίες περιοίκων και από αναλύσεις κλήσεων προέκυψε ότι η 48χρονη καταζητούμενη κάλεσε ταξί από την περιοχή.

Ζήτησε από τον οδηγό ταξί να κατευθυνθεί στην Αθήνα, όμως στη συνέχεια του είπε να κινηθεί προς την περιοχή της Χασιάς, σε ορεινό σημείο κοντά στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να παραλάβει έναν συγγενή της για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι «έκανε ορειβασία με φίλους του οι οποίοι στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν». Επρόκειτο για συνεργό της, ηλικίας περίπου 35-40 ετών, ο οποίος θα συμμετείχε στο σχέδιο της απόδρασης με το ελικόπτερο – στην ανάρτηση που έκανε για την υπόθεση δεν ανέφερε τίποτε από όλα αυτά.

Ακολούθως κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Αμπελοκήπων αποφεύγοντας, με εντολή της Π. Ρούπα, την Αττική οδό και άλλα σημεία όπου υπάρχουν κάμερες. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. όμως εντόπισαν βίντεο που καταγράφει την αποβίβασή τους από το ταξί και άλλα σημαντικά στοιχεία από τη χρήση των τηλεφώνων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Αστυνομίας έχουν σαφείς ενδείξεις για την ταυτότητα του συνοδού της. Δεν μπόρεσαν ωστόσο να αντλήσουν αξιοποιήσιμα επιβεβαιωτικά στοιχεία από το ταξί, καθώς πριν εντοπισθεί από τους αστυνομικούς ο ιδιοκτήτης του είχε κάνει στο όχημα – προς απογοήτευσή τους – βιολογικό καθαρισμό.

Ποιοι είναι οι τέσσερις συνεργοί

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. ως συνεργοί της Πόλας Ρούπα είναι και τέσσερα άτομα από τον αναρχικό χώρο. Τα στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι πέρα από τη συνδρομή των ποινικών και αντιεξουσιαστών, το όνομα των οποίων είχε αναμιχθεί στους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου», η Π. Ρούπα πλαισιωνόταν από άτομα του ευρύτερου αναρχικού χώρου. Βασικό κριτήριο ήταν να μη γίνονται αντιληπτά από τις αρχές, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τους Λάμπρο Φούντα και Αντώνη Σταμπούλο, οι οποίοι συμμετείχαν στον Επαναστατικό Αγώνα.
Με αυτό το κριτήριο εκτιμήθηκε ότι επελέγη η 25χρονη Κωνσταντίνα Αθ. που συνελήφθη μαζί με την Π. Ρούπα, η οποία είχε προσαχθεί μόνο στις 9 Ιανουαρίου 2013 στην εκκένωση κατάληψης στην οδό Πατησίων, όπου βρέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χώροι «αναρρίχησης», όπως και άλλα δωμάτια οργανωμένης διαβίωσης νεαρών. Σε αυτή την κατάληψη φέρεται να είχε επαφές με άτομα από το περιβάλλον των «Πυρήνων» και άλλους αναρχικούς. Η φοιτήτρια, σύμφωνα με αστυνομικούς, έδινε το «παρών» στο ακροατήριο δικών με κατηγορουμένους «αντάρτες πόλης».

Για την παρουσία της 25χρονης σπουδάστριας Φιλοσοφικής έδωσαν αναλυτικές καταθέσεις δύο στενοί συγγενείς της που ανέφεραν ότι είχε εξαφανισθεί την τελευταία διετία από το σπίτι της. Φέρεται να εργαζόταν σε καφετέρια στα Εξάρχεια και τον τελευταίο καιρό δήλωνε ότι είχε έσοδα από διόρθωση κειμένων.

Το πρόσωπο του ταξί

Το δεύτερο πρόσωπο στο οποίο εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο ηλικίας 35 έως 40 ετών άνδρας που φέρεται να την υποβοήθησε στην απόδραση με ελικόπτερο και τον οποίο μετέφερε με το ταξί στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Εχουν δημιουργήσει το «προφίλ» του υπόπτου, πάλι από τον αναρχικό χώρο, και ίσως με έμμεση σχέση και με άλλη ένοπλη οργάνωση.

Ηγετικά στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι ήδη υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ταυτότητα των δύο ατόμων, φωτογραφίες των οποίων είχαν βρεθεί σε πλαστές ταυτότητες στο σπίτι της Π. Ρούπα με τα ονόματα «Παπαδόπουλος Ιωάννης» και «Τριαντόπουλος Ευστάθιος».

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ένα άτομο που είχε θεωρηθεί ύποπτο για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2014 και είχε γίνει έλεγχος στο σπίτι του, με τον εντοπισμό αλεξίσφαιρων γιλέκων, δεν φαίνεται να πλαισιώνει τώρα την Π. Ρούπα.

Ψάχνοντας ηλεκτρονικά

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν κρίσιμο στοιχείο τα ευρήματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα δεκάδες στικάκια κυρίως στο σπίτι του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα.

Στα ηλεκτρονικά αρχεία θεωρείται ότι πιθανόν θα βρεθούν σχέδια για επόμενες ένοπλες επιθέσεις, πέντε τουλάχιστον κείμενα που είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο με την υπογραφή της αλλά και πιθανόν προκηρύξεις της οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), που έχει εκτιμηθεί ότι ίσως έχει σχέση με τον Νίκο Μαζιώτη, τον Γιώργο Πετρακάκο (αρνείται κάθε εμπλοκή) και άλλους ενόπλους, χωρίς όμως κανένα στοιχείο.

Η «αισιοδοξία» αυτή των αστυνομικών στηρίζεται από το γεγονός ότι στην πρώτη επίθεση της ΟΛΑ στα τότε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού στις αρχές του 2013 είχε βρεθεί κάλυκας που συνδέθηκε με έναν παλιό συνεργό του Γ. Πετρακάκου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2008 για ληστεία στην Παιανία, αλλά και από αναλύσεις που δείχνουν ότι κείμενα της ΟΛΑ έχουν σημαντικές ομοιότητες με αυτά του Επαναστατικού Αγώνα που ήταν γραμμένα από τη σύντροφο του Ν. Μαζιώτη.

Δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο σε ηλεκτρονικό αρχείο να βρεθεί προσχέδιο κειμένου για την τοποθέτηση ισχυρής βόμβας, η οποία δεν εξερράγη, προ ενός μηνός έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Ετοίμαζαν απαγωγή γνωστού εφοπλιστή

Απαγωγή, ίσως και το επόμενο δίμηνο, ενός εφοπλιστή που είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης και το 2013 σχεδίαζαν οι ένοπλοι που πλαισίωναν την Πόλα Ρούπα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψαν σημειώματα για εκείνον και τη σύζυγό του (γνωστή στον κοσμικό χώρο), για μετακινήσεις τους, όπως και αναφορές για πρόσφατη ανέγερση οικήματος.

Το συγκεκριμένο εύρημα ήταν αυτό που σκόρπισε τη μεγαλύτερη ανησυχία στα στελέχη της Αστυνομίας σε σχέση με τις ενέργειες που σχεδίαζαν οι «αντάρτες πόλης». Βρέθηκαν και σχέδια τα οποία πιθανόν σχετίζονται με αρπαγή γνωστού γόνου οικογένειας ιδιοκτητών φαρμακευτικής εταιρείας.

Προσφάτως η ΕΛ.ΑΣ. είχε εντοπίσει σε γιάφκα ενόπλων (συσχετίστηκαν με τον Νίκο Μαζιώτη) στον Μαραθώνα άλλη λίστα υποψήφιων στόχων για απαγωγή που έχει περίπου πέντε κοινά πρόσωπα με τη «λίστα Ρούπα». Εκείνη η ένοπλη ομάδα όμως έχει αναδειχθεί ότι κρυβόταν πίσω και από την απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου τον Δεκέμβριο του 2013. Ακόμη στις σημειώσεις της Ρούπα, πέρα από αναφορές για επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα, βρέθηκαν στοιχεία για δημόσιους φορείς και κινεζικές τράπεζες που συνδέονται με αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, αλλά και στοιχεία για τις σχέσεις πολιτικών και γνωστών επιχειρηματιών.

Το «παπάκι 2511» και η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια

«Πώς να εντοπίσουμε και να συλλάβουμε τους δράστες τής αιματηρής επίθεσης στην κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη όταν το μόνο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. που… τολμά να εισέρχεται στα Εξάρχεια είναι ένα δίτροχο με τον κωδικό “2511” όπου επιβαίνει αστυνομικός του Τμήματος Εξαρχείων; Με ένα “παπάκι” τι να βρούμε και τι να αποτρέψουμε;».

Αυτό επεσήμανε μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» στέλεχος υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει τα τεκταινόμενα στην περιοχή των Εξαρχείων μετά και την επιδρομή δύο ενόπλων το πρωί της Τρίτης με στόχο «στατική» αστυνομική δύναμη έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ. Την ευθύνη για αυτή την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα και υπάρχουν φόβοι για νέο «δίδυμο» χτύπημα αλλά και νέα επίθεση από τους «Πυρήνες» ως ανταπόδοση για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα.

Οι διωκτικές αρχές έχουν σαφείς ενδείξεις για τους συμμετέχοντες στην Επαναστατική Αυτοάμυνα από τις αναλύσεις των τριών προηγούμενων επιθέσεών της (πάλι στα γραφεία του ΠαΣοΚ, στις πρεσβείες του Μεξικού και της Γαλλίας) αλλά και από δεδομένα της δράσης τμήματος των «πολιτοφυλάκων των Εξαρχείων». Οι τελευταίοι πριν από έναν χρόνο προχωρούσαν σε επίδειξη όπλων στα Εξάρχεια με σύνθημα «το μέλλον είναι εδώ».

__________

* Βασίλης Λαμπρόπουλος/ ΒΗΜΑ