“Πόνταραν στον αιφνιδιασμό και στην έλλειψη άμεσης αντίδρασης και πέτυχαν”- Άποψη Αστυνομικού- Ειδικού Φρουρού

..”Επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της εποχής σε σύγχρονα μέσα επιτήρησης και ασφάλειας και αντικαθιστώντας τους στατικούς στόχους με εποχούμενες περιπολίες”…

Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολο με οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας να αποτρέψεις κάποιον με ένα δίκυκλο να ρίξει μια χειροβομβίδα στο κέντρο της Αθήνας ή να προβεί σε οποιοδήποτε τυφλό χτύπημα. Αυτό όμως που αναδεικνύει την παθογένεια στο σύστημα είναι ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης καταδίωξης .

Είναι αναχρονιστικό το σύστημα φύλαξης με σταθερούς στόχους και δεν συμβάλει στην αποτελεσματική φρούρηση. Αυτό φαίνεται εκμεταλλεύτηκαν και οι τρομοκράτες και με περισσό θράσος έκαναν την απόπειρα τους στο πιο καλά φυλασσόμενο χώρο της Αθήνας. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απέναντι, είναι, από την μια μεριά η Βουλή και από την άλλη το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ λίγο πιο πάνω είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και το Μαξίμου και πιο κάτω το υπουργείο Οικονομικών και δεκάδες αλλά κτήρια στην περιοχή που διαθέτουν αστυνομική δύναμη στατική ως σκοπούς.

Επιβάλλεται λοιπόν να αναθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της εποχής σε σύγχρονα μέσα επιτήρησης και ασφάλειας και αντικαθιστώντας τους στατικούς στόχους με εποχούμενες περιπολίες.

Αν είχαμε χθες, αντί των δεκάδων αστυνομικών στην περιοχή ως σταθερούς σκοπούς -στην ουσία καθιστώντας τους ίδιους στόχους- τρία, τέσσερα περιπολικά να επιτηρούν θα είχαμε επιτύχει, από την μια σημαντική εξοικονόμηση του προσωπικού και από την άλλη αποτελεσματικότερη αντίδραση και πιθανότατα και την σύλληψη των δραστών.

Οι τρομοκράτες γνώριζαν ότι η περιοχή είναι ζωσμένη από αστυνομικούς και κάμερες παρακολούθησης και καταγραφής, αυτό όμως δεν τους απέτρεψε. Γιατί;

Πόνταραν στον αιφνιδιασμό και στην έλλειψη άμεσης αντίδρασης και καταδίωξης και πέτυχαν.
Είναι τυχαίο γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε ένα πιο τραγικό γεγονός με πολλούς νεκρούς.Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα αναθεωρώντας τα μέτρα ασφαλείας με πιο σύγχρονη ματιά και να μην μένουμε προσκολλημένοι σε μεθόδους απαρχαιωμένους.
____________
*του Γιάννη φαναριώτη, ΔΣ ΣΕΦΕΑ