ΠΟΑΞΙΑ: Τι δήλωνε σε συνέντευξή του, ο Διοικητής του ΑΤ Ομονοίας. | ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Σε παλιότερη συνέντευξη του αστυνομικού υποδιευθυντή Βασίλη Ρόκκου στο περιοδικό της ΠΟΑΞΙΑ, “Αξιωματική Αστυνομία”, ο κ. διοικητής αυτοπροσδιορίζεται. Στο τέλος ακολουθεί δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιάννη Κατσιαμάκα, ο οποίος εξάρει τον επαγγελματισμό του αξιωματικού και τη στάση που τήρησε στην κατά πρόσωπο αντιπαράθρση με την πρόεδρο της Βουλής.

image

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλειος Ρόκκος, είναι ο μακροβιότερος διοικητής του AT Ομονοίας. Πήγε το 2006 ως Αστυνόμος Β’ και έκτοτε κρατά το τιμόνι της διοίκησης του Τμήματος. Στον πίνακα διοικητών εμφανίζεται να έχει αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του από 17/3/2010, όταν ακόμα τότε το τμήμα είχε στη δύναμη του 385 άτομα!
Σήμερα, πόση δύναμη διαθέτει και τι προβλήματα αντιμετωπίζει, θα το δούμε στη συνέχεια, αφού ένας από τους λόγους της επίσκεψης μας εκεί, ήταν και αυτός.
Ο διοικητής από την πρώτη στιγμή της υποδοχής μας στο γραφείο του, έδειξε πως έχει «το γνώθι σ’ αυτόν» και προσπαθεί με όλες τις ελλείψεις, τις παθογένειες και τις κακοδαιμονίες, να είναι ο κυρίαρχος του «παιγνιδιού» στην πιο προβληματική περιοχή της Αθήνας, στο κέντρο της πόλεως..
«Επίγνωθι ότι εν μέσω παγίδων διαβαίνεις» Αγία Γραφή, διαβάζουμε σε μια μικρή πινακίδα δίπλα από τις εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και πολλών Αγίων, ενώ πίσω του ακριβώς, δεσπόζει μια μικρή προτομή του Μέγα Αλέξανδρου, του Μεγάλου Στρατηλάτη που ήξερε να λύνει Γόρδιους Δεσμούς.
«Θέλει ψυχικές αντοχές και ισορροπία μεγάλη για να φέρεις ισορροπία στο Τμήμα. Διότι δεν είναι μόνο οι πολίτες και τα προβλήματά τους, είναι και οι συνάδελφοι που οφείλεις να μεριμνάς να έχουν ό,τι τους χρειάζεται για να είναι αποτελεσματικοί στη δύσκολη αποστολή τους», τονίζει ο Β. Ρόκκος, ένας αξιωματικός που ξεφεύγει από το χαρακτηρισμό του κλασικού υπηρεσιακού αξιωματικού. Προσπαθεί να συνδυάσει το υπηρεσιακό και τις άνωθεν εντολές, με ό,τι ο ίδιος έχει διδαχθεί στα πανεπιστημιακά έδρανα, διότι έχει τελειώσει τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, έχει εκπαιδευτεί από τον ΟΚΑΝΑ για θέματα εξαρτημένων ατόμων και γνωρίζει τι σημαίνει ως αστυνομικός να πασχίζεις να διαχειριστείς «αβοήθητος» (;) την καθημερινότητα μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, ακροβατώντας πολλές φορές ανάμεσα στο αυστηρά υπηρεσιακό, αυτό που θέλεις εσύ ο ίδιος κι αυτό που «πρέπει» να κάνεις για να μην σε παρεξηγήσουν.
Ωστόσο, ο Β. Ρόκκος, είναι υπερήφανος για το αξίωμα που κατέχει. «Είναι τίτλος τιμής για μένα. Έκανα έναν αγώνα για να τελειώσω τις σπουδές μου ενώ δούλευα ταυτόχρονα στην Ομόνοια», μας είπε όταν τον ρωτήσαμε αν αποτελεί βάρος γι’ αυτόν το πτυχίο με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.
Άλλωστε, έχει ζήσει και τα γεγονότα του 2008 με τις γενικευμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών υπηρεσιών και του θεσμού της αστυνομίας και έχει ιδίαν αντίληψη τόσο των λεπτών ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται όσο και των λεπτών χειρισμών που απαιτούν οι παρεμβάσεις σε κοινωνικής υφής ζητήματα. Να είσαι διπλωμάτης και διοικητής ενός Τμήματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση όταν διαθέτεις τα ελάχιστα ή μάλλον όταν δεν έχεις όσα θα μπορούσες να διαθέτεις για να προσφέρεις στην κοινωνία πολύ περισσότερα από αυτά που παρέχεις σήμερα. Η οργανική δύναμη, λοσιόν, προβλέπει 296 θέσεις, 296 αστυνομικούς, αλλά χωρίς σεβασμό στην διοικητική ιεραρχία και κυρίως στις απαιτήσεις των καιρών. Αναπόφευκτα, ο διοικητής καλείται να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του με μια δύναμη παρούσα περίπου 120 ατόμων εκ των οποίων 20 γυναίκες, με 70 αποσπασμένους σε άλλες υπηρεσίες και βεβαίως με μόλις 6 αξιωματικούς…
image

Δήλωση Προέδρου ΠΟΑΞΙΑ:

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συνάδελφο Αστυνομικό Υποδιευθυντή Β. ΡΟΚΚΟ για τον άψογο επαγγελματισμό με τον οποίο αντέδρασε την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτηση την οποία επέδειξε στην λεκτική επίθεση που δέχτηκε από την Πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, επίθεση η οποία δεν ήταν μόνο προς το πρόσωπό του, αλλά αντανακλούσε στο σύνολο των Ελλήνων Αξιωματικών. Ο συνάδελφος Β. ΡΟΚΚΟΣ είναι ένας ικανότατος και έμπειρος Αξιωματικός με πολυετή υπηρεσία σε κεντρικά τμήματα των Αθηνών, τα οποία θεωρούνται τα πιο δύσκολα για ένα Αξιωματικό. Έχει χειριστεί ως επικεφαλής των Αστυνομικών Δυνάμεων πάνω από 600 πορείες στην Αθήνα με απόλυτη επιτυχία.
Όσον αφορά το επεισόδιο θέλω να τονίσω ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί τιμούν και σέβονται τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής, απαιτούν όμως τον αντίστοιχο σεβασμό να δείχνουν και οι πολιτικοί άρχοντες προς την Ελληνική Αστυνομία που αποτελεί θεσμό του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών. Οι ρόλοι του καθενός όμως είναι απόλυτα διακριτοί, γι’ αυτό και η ιδιότητα της κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, σε καμία περίπτωση δεν της δίνει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ζητώντας εξηγήσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., επιπλήττοντας μάλιστα δημόσια και ενώπιων των τηλεοπτικών καμερών ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας, για τον οποίο λησμόνησε ότι είναι και αυτός εργαζόμενος και βρισκόταν στο σημείο της συγκέντρωσης, εκτελώντας διαταγές των ανωτέρων του.
Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Πολιτεία, πρέπει να ξεκαθαρίσει επιτέλους για το πώς θέλει την Ελληνική Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν αμφισβητείται η επιχειρησιακή της δραστηριότητα από πολιτειακούς άρχοντες και πολύ περισσότερο, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρος σχεδιασμός και κατεύθυνση από την Πολιτική Ηγεσία, της οποίας υποτίθεται πρωταρχικός της στόχος είναι η συμφιλίωση με τους πολίτες, κάτι όμως που σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεται με παρόμοιες συμπεριφορές.»

Πηγή, bloko.gr

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport