ΠΟΑΞΙΑ: «Πόντιοι Πιλάτοι» θα νίπτουν χείρας, χωρίς συναίσθηση της βαρύτατης ευθύνης που επωμίζονται όσοι χειρίζονται τις τύχες μας!

Ανακοίνωση για τις πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ … εξέδωσε η ΠΟΑΞΙΑ

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, σεβόμενη το θεσμικό της ρόλο, απέφυγε μέχρι σήμερα να τοποθετηθεί στο ζήτημα των ετήσιων τακτικών κρίσεων των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (μέχρις ότου αυτές ολοκληρωθούν), παρά το γνωστό σίριαλ περί την ημερομηνία έναρξής τους και των όσων άλλων διακινούνταν παρασκηνιακώς όλο αυτό το διάστημα και που είχε ως αποτέλεσμα αυτές να περατωθούν τελικά, την τελευταία ημέρα που ορίζει το τροποποιημένο Π.Δ., παραμένοντας έτσι ερωτηματικό ο λόγος της επίσπευσής τους.
Κατ’ αρχήν να ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που επωμίζονται όλοι όσοι προήχθησαν και αποτελούν τη νέα διοικητική πυραμίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως στον νέο Αρχηγό του Σώματος Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα ο οποίος επάξια επελέγη για τη θέση αυτή. Ευχαριστούμε επίσης τους αφυπηρετήσαντες συναδέλφους αξιωματικούς για την προσφορά τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι αποχωρούν έχοντας ο καθ’ ένας εξ αυτών διανύσει μια πολυετή πορεία προσφοράς προς την κοινωνία και την πατρίδα μας, με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ευσυνειδησίας. Τους ευχόμαστε δε, να έχουν υγεία και να συνεχίζουν ως πολίτες να ενδιαφέρονται για το κοινό καλό, μη λησμονώντας ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης αστυνομικής μας οικογένειας.
Δυστυχώς, όμως, και η φετινή διαδικασία των κρίσεων άφησε πολλά ερωτηματικά – πέραν της ανθρώπινης εύλογης πικρίας των αποστρατευθέντων – αφού το θεσμικό πλαίσιο που αυτές πραγματοποιήθηκαν παρέμεινε αναλλοίωτο, παρά τις διακηρύξεις των κυβερνώντων περί άμεσου εκσυγχρονισμού του.
Ως Ομοσπονδία, αντιμετωπίζοντας με καλή πίστη τις προθέσεις της Ηγεσίας είχαμε σε ανύποπτο χρόνο υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες παραμένουν στο ακέραιο προς υλοποίηση, ώστε να σταματήσει κάποτε η παραφιλολογία, ο παραγοντισμός και κάθε άλλο αρνητικό φαινόμενο που στιγματίζει την κορυφαία διαδικασία αξιολόγησης των στελεχών του Σώματος.
Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε με δηλώσεις του ότι «αδικήθηκαν κάποιοι άνθρωποι καθώς όταν προσπαθείς να φέρεις κάποιον άνθρωπο στην Ελληνική Αστυνομία, σε κρίσιμη θέση, η καραμπόλα μπορεί να παρασύρει κάποιον στη σειρά. Και αυτό έγινε σε δυο-τρεις περιπτώσεις»… Θα αναμένουμε επομένως να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης διασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία των Συμβουλίων Κρίσεων, για να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν οι όποιες παρασπονδίες, σκόπιμες ή μη …
Πέραν αυτών, όμως, και θέλοντας να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις κατευθύνσεις, οφείλουμε να καυτηριάσουμε και τις προσπάθειες όσων επεδίωξαν να αμφισβητήσουν την ιεραρχική τάξη και δομή, βάσει της οποίας λειτουργούν τα ιεραρχικά δομημένα και πειθαρχικά λειτουργούντα σώματα, διότι ακριβώς αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία πλήττονται όταν η ανθρώπινη μέχρι ενός σημείου θεμιτή φιλοδοξία τα υπερσκελίζει σε μια προσπάθεια καθυπόταξης του συλλογικού στο ατομικό. Ο βαθμός στην ιεραρχία κάθε Αξιωματικού συσχετίζεται με τη θέση που κατέχει δεδομένου ότι ο Αξιωματικός είναι στρατιώτης του καθήκοντος και οφείλει η εξωτερικευμένη συμπεριφορά του να είναι ευθέως ανάλογη με τη θέση του στην ιεραρχία.
Αδυνατούμε δε να διανοηθούμε, ότι μετά τα διάφορα εξωυπηρεσιακά λόμπι και τις γνωστές κομματικές και μη βαρονίες που είχαν μέχρι πρότινος «άποψη» για τον εκάστοτε αρχηγό και κάθε άλλο ανώτατο αξιωματούχο της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έχουν στο εξής λόγο και τα «κοινωνικά δίκτυα» και κάθε είδους «δίκτυα», οι παραμορφωτικοί φακοί των οποίων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν κριτήριο της αξιοσύνης και της επιβαλλόμενης μαχητικότητας σε ένα ένοπλο και πειθαρχημένο σώμα, όπως είναι και πρέπει να είναι αυτή.
Η Ομοσπονδία μας, αξιώνει τέλος, από την πολιτική Ηγεσία και την ελληνική κυβέρνηση συνολικά, σεβασμό στο θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας με τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων εκείνων εγγυήσεων που επιτέλους θα διασφαλίζουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου δυναμικού της. Όσο αυτό δεν γίνεται, πολλοί «Πόντιοι Πιλάτοι» θα νίπτουν τα χείρας τους, χωρίς συναίσθηση της βαρύτατης ευθύνης που επωμίζονται όσοι χειρίζονται τις τύχες μας!

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport