ΠΟΑΞΙΑ: “Οι εγκληματίες κακουργηματικών πράξεων αντιμετωπίζονται ως “φερόμενοι δράστες”, εδώ όμως έχουμε “μπάτσο”..

Η απόφαση να τεθέι σε διαθεσιμότητα ο Υπαστυνόμος της ΥΜΕΤ για το φωτογραφικό στιγμιότυπο με λαθρομετανάστες, στη Μόρια της Λέσβου, προκάλεσε τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, να αντιδράσει έντονα. Με ανακοίνωση της η ΠΟΑΞΙΑ αποδίδει έμφαση στη σκοπιμότητα της “τηλεαντίληψης” στις καταδίκες των Αστυνομικών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, δίχως προηγουμένως, να παρατεθεί και η εκδοχή της εγκαλούμενης πλευράς, προσδιορίζοντας εμπρόθετες ενέργειες .

wpid-img_20151008_161722.jpgΟλόκληρη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας.

ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗN ΔΙΚΑΣHΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙN ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣHΣ
Προφανώς, το γνωμικό του Μιλήσιου ΦΩΚΥΛΙΔΗ απευθυνόταν μόνο στους ανθρώπους της αρχαιότητας, όταν δεν υπήρχαν Μ.Μ.Ε. και τηλεοράσεις. Τότε κάποια πράγματα ήταν καλύτερα από σήμερα, όπως η ευγενής έννοια της δικαιοσύνης, στην οποία κάθε φερόμενος ως δράστης έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «αθώος μέχρι απόδειξης του εναντίου» χωρίς οι άνθρωποι να οδηγούνται σε πρόωρα συμπεράσματα. Σήμερα όμως αρκεί ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο του ενός δεκάτου του δευτερολέπτου και ένα πρωτοσέλιδο σε ένα έντυπο, προκειμένου κάποιος να δικαστεί, να κριθεί και να καταδικαστεί από τους τηλεεισαγγελείς και τους τηλεδικαστές. Και τα αναφέρουμε αυτά με αφορμή την διαθεσιμότητα που τέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ο Υπαστυνόμος της Υ.Μ.Ε.Τ. που φέρεται να εμπλέκεται σε επεισόδιο με μετανάστη στη Λέσβο.
Έτσι απλά εκθέτουμε και στοχοποιούμε ανθρώπους, καταρρακώνοντας το ηθικό τους, αμαυρώνουμε υπολήψεις και καταστρέφουμε καριέρες νέων Αξιωματικών που έρχονται με όνειρα και ελπίδες στην Αστυνομία.
Έτσι απλά τους ρίχνουμε βορρά στο πλήθος που αλαλάζει, θέλοντας αίμα στην αρένα;
Έτσι απλά, δεν χρειάζεται να αναμένουμε το πόρισμα της διοικητικής εξέτασης αλλά ούτε φυσικά την απόφαση της δικαιοσύνης; Αντίστοιχο προηγούμενο περιστατικό στην Κω όπου ο συνάδελφος αθωώθηκε πανηγυρικά από το δικαστήριο, για ορισμένους φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα.
Άλλωστε, εγκληματίες κακουργηματικών πράξεων με ομολογημένα τα εγκλήματα τους αντιμετωπίζονται ως “φερόμενοι δράστες”, εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ‘’μπάτσο’’, επομένως όλα αυτά είναι περιττά. Δεν χρειάζεται να ακούσουμε καν τη γνώμη του. Δεν υπάρχει λόγος να ερευνηθεί αν δέχτηκε επίθεση, αν βρισκόταν σε άμυνα, ούτε αν εκτελούσε υπηρεσία από τις 08:00 το πρωί έως τις 12:00 το βράδυ – θα μας πει αλήθεια κάποιος από που προβλέπεται αυτό; – επιχειρώντας να επιβάλλει τη τάξη σε 5.000 μετανάστες που προσπαθούσαν ο ένας να υπερκεράσει τον άλλον ποδοπατούμενοι μεταξύ τους για τη σειρά προτεραιότητας; Αλήθεια αν όλα εξελίσσονταν ήρεμα και ομαλά γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να κάνουν χρήση μέχρι και δακρυγόνων για να επιβάλλουν τη τάξη; Γιατί δεν δημοσιοποιούν τις φωτογραφίες που προηγήθηκαν του συγκεκριμένου στιγμιότυπου;
Με τα ανωτέρω ερωτήματα φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιζητούμε την συγκάλυψη οποιασδήποτε επίμεμπτης συμπεριφοράς, το αποδεικνύουν άλλωστε ακράδαντα οι διαχρονικές θέσεις και οι πρωτοβουλίες μας για τέτοιου είδους ζητήματα.
Όμως θα πρέπει να ενεργούμε όχι εν θερμώ, αλλά να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα πάντα μετά από ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να αποφύγουμε τις εκ προοιμίου αρνητικές παραδοχές γιατί κάθε ευαίσθητο θέμα αξίζει και απαιτεί πάντα μία βαθύτερη εξέταση έστω κι αν μοιάζει να είναι ολοφάνερο από την πρώτη στιγμή.”