Πλημμέλημα ..η χρήση εμπρηστικών μολώτοφ- Καταργείται το κακούργημα

Με …«Αποποινικοποίηση», της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών- βομβες μολώτοφ- προχωράει το Σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα..

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις των Άρθρων όπως έχουν τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση, η κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, όπως αποδίδονται νομικά όι βόμβες μολώτοφ- μετά την κατάργηση του “κουκουλονόμου”.. έρχεται να μετατρέψει από κακούργημα σε πλημμέλημα, την κατηγορία και την ποινή  έως τρία χρόνια με αναστολή.

Όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, και υπηρετούντες στη ΔΑΕΑ, “στο ενδεχόμενο να επικυρωθεί ησυγκεκριμένη διάταξη στο Σχέδιο του νέου ΠΚ όπως έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση, θα “νομομοποιησει” τις ρίψεις μολώτοφ κατά Αστυνομικών, στο μέλλον, με τον ένστολο να βρίσκεται σε κίνδυνο ζωής σε κάθε υπηρεσία. Ουτως ή άλλως όσοι σημερα συλλαμβάνονται, τελικά παραπέμπονται και αφήνονται ελεύθεροι .. Πλεον, θα δικάζονται με την κατηγορία ως πλημμέλημα”..

Αντιδράσεις στο Σχέδιο του νέου ΠΚ και του νέου ΚΠΔ, του Μιχάλη Καλογήρου

Σε άλλες διατάξεις, αλλαγές εχουν προταθεί και για τα κακουργήματα, με τις ποινές από 5- 15ετη καθειρξης, ενώ επιβαρυντικές περιστάσεις περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις σχετικά με την προανακριτική διαδικασια, “σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος δυσχεράνει με τις πράξεις του την δικαστική έρευνα η το κίνητρό του είναι ρατσιστικό η ομοφοβικό”.

Σε άλλες διατάξεις για τους κατηγορούμενους – με το νέο ΠΚ- προβλέπεται και παροχή κοινωφελούς εργασίας ως κύρια ποινή- που θα εκτείεται,  σε δημόσιες υπηρεσίες και ΟΤΑ. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος «αυτό γίνεται για να περιοριστεί ο εγκλεισμός στις φυλακές που αποκοινωνικοποιεί τον άνθρωπο».