Πλατύ Μεσσηνίας: Ρομά 12άχρονοι, τυμβωρύχοι στο Νεκροταφείο- Ξέθαψαν και τοποθέτησαν σε τάφο όρθιο πτώμα γυναίκας

Με απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος για τουλάχιστον 13 κλοπές και απόπειρες σε χωριά της Καλαμάτας

Ταυτοποιήθηκε ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, ως δράστης της βεβήλωσης και τυμβωρυχίας στους τάφους στο νεκροταφείο στο Πλατύ (16/12 2019) 21άχρονος Ρομά από κοινού με 15άχρονο και δύο 12άχρονους ομοφύλους τους.

Ο 21άχρονος Ρομά μετακόμισε από την Αθήνα πριν δυο μήνες στο Πλατύ ως “ερωτικός μετανάστης” για ομόφυλή του που ζει στο χωρίο, και συνέχισε την παραβατική δράση του, που ξεκίνησε από την ηλικία των 9 ετών (!) Ο ενήλικας Ρομά, φέρεται να παρέσυρε τον 15άχρονο και τους δύο ομόφυλούς τους,  να πάνε στο νεκροταφείο για να κλέψει το παγκάρι.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι με την είσοδό των Ρομά στο Νεκροταφείο έσπασε τον τάφο της γυναίκας για να ψάξει ο 21άχρονος για χρυσαφικά. Οι δύο μικρότεροι Ρομά όταν είδαν να βγάζει από τον τάφο το πτώμα της γυναίκας, φοβήθηκαν και έφυγαν τρέχοντας, ενώ παρέμεινε στο χώρο ο 15άχρονος και ο 21χρονος οι οποίοι και συνέχισαν τους βανδαλισμούς στους τάφους και την εκκλησία του νεκροταφείου.

Οι κάτοικοι του χωριού βρήκαν (16/12 2019) έξι μνηματα κατεστραμμένα και το πτώμα γυναίκας -εν ζωή σύζυγος γιατρού της Καλαμάτας – έξω από τον τάφο και τοποθετημένο απέναντι να κοιτάει την είσοδο του Νεκροταφείου.

Σε βάρος των Ρομά σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και προσβολή μνήμης νεκρού.

Ο 21άχρονος Ρομά συνελήφθη (23/01) σε απόπειρα διάρρηξης στο μαγαζί και το σπίτι κρεοπώλη στο Πλατύ ύστερα από καταδίωξη της ΟΠΚΕ. Ταυτοποιήθηκε ως δράστης της βεβήλωσης και τυμβωρυχίας στους τάφους στο νεκροταφείο του χωριού, ωστοσο φέρεται να μην παραδέχεται την εμπλοκή του. Ο 21χρονος οδηγήθηκε (25/01) στην Ανακρίτρια Καλαμάτας για να απολογηθεί για 11 κλοπές και διαρρήξεις και δύο απόπειρες κλοπής. Με σύμφωνη γνώμη Ανακρίτριας και Εισαγγελέα προφυλακίστηκε.

Μεταξύ άλλων ταυτοποιηθηκε η δράση του στη Μεσσηνία από 12 Δεκεμβρίου έως και 23 Ιανουαρίου, για κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και αυτοκίνητα σε Πλατύ, Αγ. Φλώρο, Αρφαρά και Αγ. Κωνσταντίνο, ενώ διέρρηξε και λεωφορείο του ΚΤΕΛ στα Αρφαρά και αφαίρεσε  το ραδιόφωνο.

Με σχετική επιστολή που είχε αποστείλει τότε ο πρόεδρος της κοινότητας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

«Την ημέρα Δευτέρα 16/12/2019 και περί ώρα 2-3 μ.μ. άγνωστοι εισήλθαν στο κοιμητήριο του χωριού της κοινότητας, αρχικά καταστρέφοντας μνήματα του κοιμητηρίου, βγάζοντας και πετώντας οστά νεκρών σε μεγάλη απόσταση εντός του κοιμητηρίου. Η φρικαλεότητά τους δεν έμεινε μόνο εκεί. Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι και θα θέλαμε την άμεση παρέμβασή σας είναι η απάνθρωπη πράξη, όπου ξέθαψαν γυναίκα από οικογενειακό τάφο. Το σώμα της γυναίκας όπου ήταν σε προχωρημένο στάδιο σήψης, το μετέφεραν και το τοποθέτησαν σε εδραία θέση, έτσι ώστε να κοιτά την είσοδο του νεκροταφείου. Αντιλαμβάνεστε το θέαμα που αντίκρισαν οι πρώτοι συγγενείς και φίλοι των νεκρών που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο, ήταν κάτι το οποίο δεν το χώρα ο ανθρώπινος νους. Οι στιγμές που ακολούθησαν με την οικογένεια την νεκρής γυναίκας να κληθεί ουσιαστικά να κηδέψει για άλλη μια φορά το αγαπημένο της πρόσωπο που πρόσφατα είχε φύγει από τη ζωή, δεν μπορούν να περιγραφούν».

«Λεηλάτησαν τάφους και στην εκκλησία έχουν ανακατέψει την Αγία Τράπεζα, πέταξαν κάτω και μία εικόνα, ενώ έσπρωξαν από τη θέση του το καντηλιέρι», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της κοινότητας Δ Μαρούλης. Σε έναν άλλο τάφο επίσης έσπασαν την πλάκα και άδειασαν από το κασελάκι τα κόκαλα των νεκρών, μέσα στο ίδιο το μνήμα. Καταστροφές προκάλεσαν και σε άλλα τέσσερα μνήματα σπάζοντάς τα, μεταξύ των οποίων και αυτό που ακόμα έφτιαχναν οι συγγενείς για το νεκρό τους τον οποίο έθαψαν πριν μερικές μέρες.

“Έχουν γίνει επανειλημμένα διάφορες λεηλασίες” επεσήμανε  ο πρόεδρος της κοινότητας, ενώ κατά το παρελθόν έχουν πάρει σταυρούς, καντήλια και λιβανιστήρια από τους τάφους ή έχουν βρει σταυρούς σπασμένους, αλλά χθες “τα όρια ξεπεράστηκαν κατά πολύ, φτάσαμε να λέμε ότι δεν το χωράει ανθρώπινος νους, να βγάλουν τη νεκρή έξω…”.

_________

* Εφημερίδα «Ελευθερία»