Πετράνα Κοζάνης: “Περιπολία”.. στα χωράφια- Από τη ΔΙ.ΑΣ στις καλλιέργεις με τα .. σκόρδα

Ο Σάκης Αθανασίου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αστυνομικού. Όταν ολοκληρώνει την επικίνδυνη βάρδιά του περιπολώντας στους δρόμους της Κοζάνης με τη μηχανή του ως στέλεχος της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βγάζει την στολή και ντύνεται με φόρμα εργασίας για να καλλιεργεί τα… σκόρδα που παράγει!
Ο 39χρονος υπαρχιφύλακας είχε εισαχθεί στην ΕΛ.ΑΣ ως Ειδικός Φρουρός το 2007, εργάστηκε στις Ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. Αθηνών και περιπολούσε στον τομέα της Αργυρούπολης ως το 2010, οπότε πήρε μετάθεση για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κοζάνη, όπου υπηρετεί ως και σήμερα.
Όντας πολυπράγμων και δραστήριος, αλλά και πρόθυμος να βρίσκεται πάντα δίπλα στους συγχωριανούς του, ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. έχει εκλεγεί από το 2014 πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πετρανών Κοζάνης. Πριν από τρία χρόνια, κατάφερε να υλοποιήσει μια ιδέα του για να ωθήσει τους νέους της περιφέρειας του να ασχοληθούν με την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής και ειδικά την παραγωγή του σκόρδου.


Με προσωπική εργασία και χρόνο, έφερε σε επαφή τους νέους αγρότες του τόπου του με το συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, από τα μέλη του οποίου άντλησαν γνώσεις και εμπειρία. Μάλιστα, διέθεσε στον νεοσύστατο Συνεταιρισμό των Πετρανών 20 στρέμματα ιδιοκτησίας της οικογένειάς του, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει 100 καλλιεργήσιμα στρέμματα. Εκτός από αυτό, ο Σάκης Αθανασίου μαζί με δυο φίλους του διέθεσαν στον Συνεταιρισμό την πατέντα που εμπνεύστηκαν για την κατασκευή τεσσάρων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του σκόρδου.
«Η αποθήκευση του σκόρδου για εμπόριο και σπόρο αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της καλλιέργειας. Εμείς επιλέξαμε τον καλύτερο χώρο, με τις ιδανικότερες θερμοκρασίες, τοποθετήσαμε τους βολβούς σε ράφια για τον πλήρη αερισμό τους, ώστε να προσφέρουμε στον καταναλωτή, το ποιοτικότερο προϊόν», λέει ο αστυνομικός.
Το 2018, ο Συνεταιρισμός οργάνωσε το πρώτο Φεστιβάλ Σκόρδου με προϊόντα και εδέσματα που έχουν βάση το σκόρδο. που καθιερώθηκε έκτοτε ως ετήσιος θεσμός και αποτελεί πόλο έλξης με τη συμμετοχή πλέον των 2.000 επαγγελματιών και καταναλωτών απ΄ όλη την Ελλάδα. «Σεβόμαστε τη μοναδικότητα του σκόρδου ως ελληνικό προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην ιδιαίτερη προβολή της πατρίδας μας στο μέλλον», εξηγεί ο Σάκης Αθανασίου.


Πριν ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ., ο Σάκης Αθανασίου ήταν σιδηρουργός και η εμπειρία του τον βοήθησε να κατασκευάσει διάφορες χειροποίητες κατασκευές στο χωριό, μεταξύ των οποίων μια στάση λεωφορείου στην οποία εγκατέστησε… wifi! Μάλιστα, νέα παιδιά της κοινότητας την στόλισαν με γκράφιτι! Οι στόχοι του υπαρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. για το 2020, είναι να δημιουργήσει δίκτυο αυτόνομης θέρμανσης που να καλύπτει όλη την κοινότητα, να στήσει κοινοτικό Γυμναστήριο και να ολοκληρώσει το δίκτυο μεταφοράς νερού στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης!
«Τα έκανα αυτά -και συνεχίζω ακόμη- γιατί πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον τόπο και τους ανθρώπους γύρω μας! Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει απ’ όλους μας καθημερινή συμμετοχή και θα βοηθώ προσωπικά σε οτιδήποτε μπορώ μαζί με εθελοντές, για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο», αναφέρει διαβεβαιώνοντας ότι προλαβαίνει να αντεπεξέλθει σε όλες τις ευθύνες που έχει αναλάβει, χωρίς να παραμελεί τα αστυνομικά του καθήκοντα.

_____________________

* Νάντια Αλεξίου, Espresso