Με Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επίταξη ακινήτων σεεπέκταση των νέων κλειστών “δομών”

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προχώρησε η Κυβέρνηση εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, θα επιταχθούν «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας», για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των αιτούντων άσυλο οι τοποθεσίες: Καράβας στο Δήμος Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17») στο Δήμο Χίου και τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής) στο Δήμο Ανατολικής Σάμου. Αντίστοιχες δομές, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, παραπλεύρως των υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν στο Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω και τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα:

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
– Φύλαξη των συνόρων μας.
– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.
– Αυξημένες επιστροφές.
– Κλειστές δομές.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και είτε έχουν πάρει άσυλο είτε είναι σε εκκρεμότητα η αίτησή τους, ανέρχονται σε 150 χιλιάδες. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός όσων είναι παράνομοι και δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Πρόθεση της κυβέρνησης σύμφωνα με το Νότη Μηταράκη, είναι εκτός από τα κλειστά κέντρα να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες ασύλου και να αυξηθούν οι επιστροφές στις 200 την εβδομάδα. Ενώ τόνισε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.

Υπογραμμίζεται ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την έκδοση ΠΝΠ προκειμένου να υπάρξει εξουσιοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης ώστε να επιτάσσει ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των προσφύγων και των μεταναστών έρχεται ενώ προηγήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το προσφυγικό και το πρόβλημα εξεύρεσης χώρων στις τοπικές κοινωνίες για τη διαχείριση του προβλήματος.