Περί της ΕΔΕ για πειθαρχική ευθύνη του Αστυνομικού που ανάρτησε φωτογραφίες από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ|ΑΠΟΨΗ*

Ο εθισμός στο διαδίκτυο και τα όρια πλέον δεν είναι εύκολα διακριτά !!! ΕΡΕΥΝΕΣ.jpgΔιαβάσαμε σχόλια από το καλά να πάθει μέχρι το «πάθημα της Ομονοίας» όπου αστυνομικός έβαζε να δέρνονται οι κρατούμενοι μεταξύ τους και βιντεοσκοπούσε τα κατορθώματά του, που δεν έγινε «μάθημα».
Τί να γίνει «μάθημα» ακριβώς;
Προφανώς και ο συγκεκριμένος αστυνομικός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτόν που πλάκωνε στις φάπες και βιντεοσκοπούσε τους κρατουμένους και ο παραλληλισμός είναι τουλάχιστον ατυχής.
Πρέπει να αναπροσαρμοστούμε στη νέα εποχή της ταχύτατης ροής πληροφοριών, ειδάλλως θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν θα μπορούσαν να στείλουν ένα email απευθείας σαν report με ένα γενικό βίντεο 10 sec ή πέντε γενικές φωτογραφίες και να προλάβουν τα Μ.Μ.Ε. και τους υπολοίπους; Ώστε μετά να γίνει το δελτίο τύπου στην έδρα, αλλά και η ανάλυση των προανακριτικών δεδομένων χωρίς τη συνεχή πίεση της ενημέρωσης των πολιτών που πρέπει να γίνει;
Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να προσαρμόσουμε το πληροφοριακό πλαίσιο ενημέρωσης εσωτερικών και εξωτερικών αποδεκτών ώστε να γίνει και η έρευνα και ο αποκλεισμός της περιοχής με ηρεμία.
Τα γραφεία τύπου της Αστυνομίας με το προσωπικό τους τι θα κάνουν;. Θα περιμένουν στο γραφείο τη ροή των συμβάντων να κοιτάνε που πρέπει να τοποθετηθούν τα σημεία στίξης στο κείμενο;
Πρέπει να βγουν έξω στο δρόμο και στην κρίσιμη περιοχή αν χρειαστεί και να καθοδηγηθούν από τον οικείο Διευθυντή.
Όλα αυτά όμως απαιτούν αναδιάρθρωση πρωτίστως των οργανικών νόμων. Αλλιώς η ανεπάρκεια και η αργοπορία μας με ένα απλό report που θα μπορούσε να λειτουργεί είτε από το περίφημο C4I (Citizens for Intelligence) κάποτε είτε από το νέο διαμορφούμενο δίκτυο ενημέρωσης και ροής, το οποίο ευτυχώς εμφανίζει δυναμικά σημάδια εξέλιξης και μπράβο.
Όμως είμαστε ακόμη σε σχέση με την νέα γενιά πληροφοριών και αυτό πρωτίστως λόγω έλλειψης πόρων σε πρωτόγονο ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό, ώστε και ένα κινητό με τη χρήση facebook, twitter κλπ να μας ξεπερνά τόσο πολύ σε χρόνο, ώστε να είμαστε διαρκώς αμυνόμενοι και λόγω εγωισμού να προσπαθούμε να συντηρήσουμε έναν μύθο που δυστυχώς πια δεν υπάρχει και ειδικά με τη χρήση των drones.
Η νέα μεταβαλλόμενη εποχή απαιτεί σύμβαση του κράτους με τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης του πλανήτη για την καταπολέμηση και το κλείσιμο (shut down) όλων των domain names και των servers που εξυπηρετούν τα αίσχιστα είδη της παιδεραστίας και συναφών όπως και της τρομοκρατίας με απευθείας επέμβαση στους κεντρικούς servers, που εξυπηρετούν τα κακουργήματα.
Επιπλέον παραχώρηση του συστήματος face recognition για αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων βίντεο με τις αποτρόπαιες πράξεις και τους δημόσιους αποκεφαλισμούς από την γειτονική μας χώρα τη Συρία, για τιμωρία των ενόχων από το Διεθνές Δικαστήριο.
Απαιτείται δηλαδή αλλαγή διεθνούς στρατηγικής στο θέμα των πληροφοριών, καθώς η πολιτική αξιοποίησης των πληροφοριών από τους μικρούς δέκτες για να φέρουν τον πομπό , δημιούργησε μία τεράστια πλατφόρμα επικοινωνίας που δεν μπορεί να ελεγχθεί καθώς ο όγκος των πληροφοριών είναι τόσο τεράστιος που δεν μπορεί να προκαλέσει λογιστική συνάρτηση.
Για αυτό όσο εσείς θα διερευνάτε γιατί τον έπιασε να θέλει να ανεβάσει μία φωτογραφία χαμηλής ανάλυσης από το μόνιτορ, όταν αρκετές δεκάδες κόσμου ήταν πλησίον και η ζώνη αποκλεισμού από τα πλάνα ήταν κάποιες δεκάδες μέτρα που με τα οπτικά ζουμ και τη σύγχρονη ανάλυση των σύγχρονων τηλεφώνων είναι γελοίες οι αποστάσεις, τόσο πιο εκδικητικό θα φαίνεται το πρόσωπό μας στον πολίτη.

Τον έπιασε η χαρά να θέλει να ανεβάσει μία φωτογραφία από ελικόπτερο της Αστυνομίας που μπορεί να είχε ανεβεί για πρώτη φορά.
Και προτείνεται αντί τιμωρίας:
Δημιουργία facebook official της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δημιουργία σελίδας στο facebook κάθε Αστυνομικής Υπηρεσίας όπου εκεί θα μπορεί να αναρτά από φωτογραφίες εξαφανισθέντων από Alzheimer με το αυτοκίνητο που μπορεί να οδηγούσαν, πιθανό link του ηλεκτρονικού τους προφίλ μέχρι καταζητούμενους για ανθρωποκτονίες και άλλες εισαγγελικές διατάξεις σε πραγματικό χρόνο (realtime).
Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση στο οδικό δίκτυο της περιοχής λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Να μπορεί ακόμη και ο πολίτης να στέλνει μία φωτογραφία ή υλικό από μία απομακρυσμένη περιοχή με τις επικρατούσες συνθήκες.
Ένα δημόσιο γράμμα ευχαριστίας. Δεν είμαστε μόνο για να ανακρίνουμε και να συλλαμβάνουμε. Και δεν είναι όλα τα συμβάντα αδικήματα. Υπάρχει και η Αστυνομία που βοηθά τον πολίτη σε στιγμές καταστροφών, πυρκαγιών, διασώσεων και αυτό το πρόσωπο πρέπει να αναδειχθεί, καθώς είναι συνήθως ο πρώτος φορέας που δίνει παρών.
Θα γίνουν και λάθη στην αρχή. Αλλά μόνο όποιος προσπαθεί, κάνει λάθη.
Δημιουργία λογαριασμού στο twitter που έχει ροή πιο δημοσιογραφική καθώς με 140 χαρακτήρες πρέπει να δοθεί η είδηση.
Για αυτό αυτή η φωτογραφία να μας οδηγήσει σε διεύρυνση των οριζόντων μας και όχι σε τιμωρίες έστω και επίπληξης, γιατί θα φαντάζει όπως η Ιερά Εξέταση που προσπαθούσε να πείσει τον Γαλιλαίο πώς η Γη δεν γυρίζει και επιπλέον θα κλείσει την στρόφιγγα των πληροφοριών από τον φόβο της ενδεχόμενης τιμωρίας ή παρακολούθησης με σκοπό την τιμωρία.

5 Ιανουαρίου 2016
Με τιμή
Αβέλλας Ν. Μιχαήλ
Αστυνομικός – Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δ. Τεμπών

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport