“Περί νεου τύπου ταυτότητας”

Με αφορμή τη συζήτηση για τις νέου τύπου ταυτότητες που θα εκδίδονται πλέον για τους Έλληνες πολίτες, ο ειδικος Σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας εξηγεί και διευκρινίζει

Όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας, «οι ταυτότητες αλλάζουν– η φωτογραφία απο Κυπριακό ΑΔΤ που ισχύει εδώ και καιρό –, γιατί οι παλιές πλαστογραφουνται εύκολα.

– Ισχύει. Τα παλιά ΑΔΤ δεν είναι παρά μόνο χαρτί, ζελατίνα και σφραγίδα. Επίσης δεν υπάρχει τρόπος άμεσης διασταύρωσης στοιχείων και θα πρέπει να γίνεται κλήση στην ΓΑΔΑ και να υπάρχει χρήστης που θα βάζει στοιχεία στην βάση της ΕΛΑΣ για να δει αν ισχύουν τα στοιχεία. Οι δε φωτογραφίες όμως δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Ειδικά όταν κάποιος είναι 60 χρόνων και έχει φωτογραφία από όταν ήταν φαντάρος. (Me? This? Last year! …κατά την διαφήμιση)

* Δεν θα μεταδίδει στοιχεία γεω-εντοπισμου. (από το γεωγραφια και εντοπισμός θέσης και όχι γαιοεντοπισμος από την λεξη Γαία διότι το είδαμε και αυτό).

– Ισχύει. Το RFID chip δεν λειτουργεί ως πομποδέκτης υψηλής συχνότητας και μεγάλου βεληνεκούς. Θα χρειαζόταν μια τεράστια μπαταρία στην πλάτη μας και συνεχή επαναφόρτιση για να δουλεύει 24/7/12/365

Το chip δουλεύει με επαγωγικό τρόπο με χρήση ειδικού scanner δια του πρωτόκολλου RFID, που θα έχουν ως δεδομένα αντίστοιχο κλειδί αποκρυπτογράφησης για την ανάγνωση τους από το αποθηκευτικό chip. Τώρα σε κυλιόμενο αλγόριθμο ισχύος AES256 bit που έχει ως προδιαγραφή, οποίος τις χακάρει να έρθει να τον προσλάβουμε με 15000€ τον μήνα. Μην διαβάζω ηλιθιότητες περί χακαρισματος. Η μόνη περίπτωση να αντιγράφει είναι να γίνει συνολική κλοπή ταυτότητας και αυτό θα γίνει με άλλο τρόπο μέσα από υπηρεσίες ηλεκτρονικές και όχι από την κάρτα.

Επίσης το RFID ισχύει πως δεν έχει προστασία. Είναι απλά ένας ασύρματο πρωτόκολλο ανοιχτής μετάδοσης δεδομένων με ακτίνα επαφής τα 3-5 εκατοστά. Όμως αν δεν έχεις το κλειδί για αυτά τα δεδομενα (κρυπτογράφηση) μόνο σκουπίδια θα μπορείς να διαβάσεις. Ακόμα και με τα εμβόλια τότε που κάποιοι ανίδεοι χτυπιουνται, το QR code δεν είχε στοιχεία. Ήταν μέσο εισόδου και ταυτοποίησης για ειδική εφαρμογή με ειδικό κλειδί. Όπου και πάλι έδινε μόνο θετικό ή αρνητικό και όχι στοιχεία, διότι έκαναν χρήση και ιδιώτες. Αμαρτωλή ιστορία εκεί διότι όντως πολλά στοιχεία της νομοθεσίας παρακαμφθηκαν ΝΟΜΙΜΑ βάση του άρθρου από το GDPR, για το δημόσιο συμφέρον αλλά με ευρεία ερμηνεία.

* Θα αποθηκεύουν δεδομένα στο chip; Και αν βάλουν και άλλα από όσα είπαν;

– Θα αποθηκεύουν ότι λέει και η σημερινή ΑΔΤ και μάλιστα κρυπτογραφημένα. Εκτός και αν κυκλοφορεί κάποιος με την ΑΔΤ στο κούτελο λοιπόν και μπορεί κάποιος τριτος να την διαβάσει, μια χαρά ιδιωτικότητα θα έχει έναντι τρίτων. Θυμίζω εδώ πως οι ΑΔΤ επιδυκνειονται μόνο στις Αρχές του τόπου. ΕΛΑΣ, δικαστές, εισαγγελείς. Αν χρειαστεί ταυτοπροσωπεια για κάτι άλλο τα στοιχεία με φωτογραφία θα είναι και εξωτερικά τυπωμένα και θα δίνονται έτσι. Ούτε καν διεύθυνση δηλαδή δεν θα βλέπουν ιδιώτες σε σχέση με το σήμερα.

Το να προστεθούν και άλλα τώρα, δεν μπορεί να γίνει με το “έτσι θέλω και το κάνω”. Πρέπει να υπάρξει δικαστική απόφαση, να αποφανθεί το ΣτΕ και η ΑΠΔΠΧ. Αν γίνει παράνομα δίνει βήμα για καταγγελία , μήνυση και αγωγή αν αυτό χρειαστεί.

* Θα έχει βιομετρικά, μοναδικά ταυτοποιησιμα;

– ύψος, δαχτυλοσκοπηση υποχρεωτικά όπως και συγκεκριμένου τύπου φωτογραφία. Προαιρετικά (όποιος θέλει) και ομάδα αίματος.

Η χρήση αποτυπωματος υπήρχε και παλιά στις ΑΔΤ στα 1990ς, για όσους θυμούνται. Τότε τα αντίγραφα τα αποθήκευε η ΕΛΑΣ σε χαρτί για εύκολο εντοπισμό κατηγορουμένων και υποπτων για εγκλήματα. Για τον ίδιο λόγο γίνεται και τώρα. Αν γίνεται και σε λαθρομετανάστες;.. φυσικά! Όλοι τους πλέον δαχτυλοακοπουνται και καταλήγουν στην βάση της EUROPOL (EuroDac). Αν κάποιος φοβάται μην τον ανακαλύψουν ως εγκληματία καλά κάνει και δεν το θέλει. Θα γίνεται σε ελάχιστο χρόνο η διασταύρωση (ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ) για συμπλήρωση δικογραφίας.

Τώρα αν είσαι 1.50 και φοράς τακούνια ως γυναίκα ή ως άνδρας (γκουχ γκουχ) για να δείχνεις 1.75. Ε…εντάξει.. tough luck.

* Θα μας παρακολουθούν τι κάνουμε, τι αγοράζουμε κτλ.

– (και εδώ αρχίζει η παράνοια) Πίστεψέ με εσύ που διαβάζεις πως αν θέλει καποιος να βρει πολλά για σένα αρκεί ένα Google Search. Βάλε το ονοματεπώνυμο σου και θα δεις τι θα βγάλει.

Επίσης από την στιγμή που ζει κάποιος σε αυτή την κοινωνία με ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Πιστωτική/Χρεωστική, διεύθυνση οικίας και ΔΕΚΟ στο όνομα του , αυτά αρκούν για άμεσο εντοπισμό του ακόμα και με παρέκκλιση δευτερολέπτων.

Δεν μιλώ καν για κινητά διότι ελπίζω να είναι κατανοητό πως από την στιγμή που έχεις πομποδέκτη στην τσέπη που συνδέετε σε δίκτυο απο παροχή τρίτου (εταιρείες τηλεπικοινωνιών) μέσω ταυτοποιησης ..χαιρετίσματα.

Υποσημείωση.. ακόμα και “Πακιστανικό” νούμερο μπορεί να αντιστοιχηθεί σε πραγματικό εγκληματία. Πως νομίζει κάποιος πως τους βρίσκουν;

Τελευταία σημείωση, Αν ένα κράτος ή μια υπηρεσία θεωρήσει ότι θα δαπανήσει απεριόριστο χρόνο, κόπο και πόρους για να βρει κάποιον και να καταγράψει τι κάνει απλά δεν υπάρχει σωτηρία. Ούτε ο Μπιν Λάντεν στην σπηλιά γλίτωσε, ούτε ο Καντάφι στο πηγάδι , ούτε ο Σαντάμ στο Τούνελ… Ούτε καν ο Σνόουντεν που ήξερε και από τεχνολογία.

Όμως όλοι αυτοί θεωρήθηκαν ως πρόσωπα υψίστου ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Εκτός λοιπόν και αν ανήκετε σε τέτοια ομάδα προσώπων , να είστε σίγουροι πως ουδείς θα ασχοληθεί μαζί σας.

Με ένα πορτοφόλι και θήκη anti-RFID. Όχι για την ΑΔΤ μόνο αν θέλετε. Αλλά και για το κλειδί του ολοκαίνουριου ΙΧ σας και εννοείται για τις τραπεζικές σας κάρτες

Ότι θέλετε ρωτήστε. Μην ακούτε τους ανίδεους και άσχετους στα ΜΚΔ που βλέπουν τεχνολογία και βρίζουν γιατί είναι ψηφιακά αναλφάβητοι.»

______________________________

* Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν , Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας,( geopolitics)