«Περί Δροσερού Ξάνθης ο λόγος»

Με αφορμή την εν εκτέλεση του γύφτου της Ξάνθης από τον πατέρα της ανήλικης ομόφυλης νύφης που απέρριψε η οικογένεια, ο συνοικισμός του Δροσερού είχε την αρνητική δημοσιότητα που επισείουν ανάλογα περιστατικά και κάτοικος αναλύει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής

«Περί Δροσερού Ξάνθης ο λόγος.. Να που γίναμε και διάσημοι! Το Δροσερό είναι συνοικισμός αθίγγανων,όπως λέγεται επίσημα, και είναι στις παρυφές της πόλης. Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι ακριβώς, υπολογίζουν σε 10.000 άτομα και είναι όλοι μουσουλμάνοι.. Έχει βέβαια και καλές οικογένειες εκεί που υποφέρουν κι αυτοί από την παραβατικότητα των συγχωριανών τους. Επίσης το Δροσερό εμάς τους Ξανθιωτες πριν είκοσι χρόνια δεν μας απασχολούσε καν,οι περισσότεροι δεν ξέρανε ίσως κι ότι υπάρχει. Από το 2000 και μετά όμως, άγνωστο γιατί, μάλλον όμως και λόγω κοινής θρησκείας, έγινε ο αγαπημένος προορισμός όλων των τσαντίρηδων,των παραβατικών βεβαίως βεβαίως. Μαζεύτηκαν εδώ όλα τα λουλούδια από Θεσσαλονίκη, Βέροια,και, και κάνανε τον δικό τους μαχαλά μέσα στον υπάρχοντα μαχαλά. Ήρθαν μετά και το 2010 και τα επιδόματα το ένα πίσω από το άλλο και από τότε δεν τους προλαβαίνουμε! Το καλοκαίρι κάνουν υπαίθριους γάμους και μια ολόκληρη πόλη δεν κοιμάται. 

Το εμπόριο ναρκωτικών ευκολακι,το εμπόριο λαθρομεταναστών επίσης ανθεί σαν επιχείρηση και για αυτόν τον λόγο κλέβουν και τα αυτοκίνητα του κοσμακη που αν είναι τυχεροί θα τα βρουν σε μαύρο χάλι,αν όχι θα τα κάψουν ,που είναι επίσης το αγαπημένο τους χόμπι. Κλέβουν τα πάντα,από παπούτσια και ποδήλατα μέχρι αυτοκίνητα. Οι πιο προχο κάνουν και πιο χοντρά, ένοπλες ληστείες,το είδαμε κι αυτό στην πρώην ήσυχη επαρχιακή μας πόλη. Τα παιδιά που γεννούν επειδή επιδοτούνται είναι αμέτρητα. Είναι επίσης παρατημένα,ξεκινούν την καριέρα τους με μικροκλοπές και κάπως έτσι πορεύονται κι αυτοί στη δικιά μας καμπούρα. Αυτή η υπέροχη φυλή είναι πλέον και γνώστης οοολων των επιδομάτων που δικαιούνται. Και φυσικά επειδή είναι άποροι και ευάλωτοι τα δικαιούνται ΟΛΑ. 

Είναι επίσης βρώμικοι, ενοχλητικοί, έχουν τρελάνει όλους τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία,ΚΕΠ, τράπεζες, αστυνομία (στην οποία είναι οι καλύτεροι πελάτες). Παντρεύονται ανήλικα και εκεί δεν ιδρώνει κανενός ευαίσθητου το αυτί. Παρατάνε η δεν πάνε πότε στο σχολείο,το οποίο σχολείο τους επίσης έχουν κατακλεψει. Ξέχασα να πω ότι βγάζουν δήμαρχο γιατί οοολοι τους ψηφίζουν ,με το αζημιωτο φυσικά. Χτίζουν επίσης παράνομα καταπατώντας οικόπεδα,κλέβουν ρεύμα, νερό, αλλά εμείς εξακολουθούμε να τους επιδοτούμε γιατί είμαστε ανώτεροι. 

Θέλω να πω όμως ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πάντα φτωχοί και παρατημένος αλλά για να ζήσουν ήξεραν ότι έπρεπε να δουλέψουν. Κάνανε μεροκάματα σε χωράφια,χαμαλικια,,πήγαιναν στα καράβια,στα παζάρια,δεν ενοχλούσαν κανένα. Ακόμη τα κάνουν κάποιοι βέβαια αλλά οι πιο νέοι και πονηροί κατάλαβαν ότι δεν τους συμφέρει το μεροκάματο,το επίδομα πέφτει πιο εύκολο.

Και όσον αφορά τον δράστη και το θύμα,και οι δυο έχουν νταλαβερια με ναρκωτικά. Ο πρώτος είχε συλληφθεί πριν ενάμιση μήνα,είχαν βρεθεί σπίτι του ναρκωτικά, χειροβομβίδες,όπλα και αρκετά χιλιάρικα. Ελεύθερος φυσικά αφέθηκε και το πανηγύριζε.»