Πέρασμα από την Ελλάδα, για υπόπτους των τρομοκρατικών ενεργειών στη Γαλλία

Επιβεβαιώνει τη διέλευση μεταξύ των μεταναστευτικών ροών, ατόμων τα οποία έχουν απασχολήσει σε εξτρεμιστικες δράσεις, ο αναπληρωτήςς Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. “Ο κάτοχος Συριακου διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο”  αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του.


Επιβεβαιώνει τη διέλευση με τις μεταναστευτικές ροές, μαχητών του ISIS, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από ενημέρωση των Γαλλικών Αρχών, για υπόπτους στο πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, το βράδυ της Παρασκευής (13/11-23.00).
“Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο (03/10) όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα”.
Η διευκρίνηση αφορά τους παράνομα εισερχόμενα με τις μεταναστευτικές ροές, κατά δήλωση τους ως “Σύροι”, στη διαδικασία καταγραφής από τις Ελληνικές Αρχές, προκειμένου να λάβουν τη βεβαίωση και να προωθηθούν ως πρόσφυγες πολέμου.
“Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος. Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος”, καταλήγει στη δήλωση του ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Τόσκας.
Ήταν ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου (13/10) ο οποίος επιβεβαίωνε τη διέλευση από την Ελληνική επικράτεια εξτρεμιστικών στοιχείων, με δράσεις και επαφές τους με το ISIS.
Σύμφωνα με τις Ελληνικές Αρχές, έχει διαβιβαστεί από τις πρωτες πρωινές ώρες (14/11) λίστα με 10ονόματα υπόπτων η εμπλοκή των οποίων εξετάζεται στα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα της Γαλλίας, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός, αν πρόκειται για τους δράστες ή συνεργούς τους, στην υλοποίηση του οργανωμένου χτυπήματος στη Γαλλία. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης, οι Γαλλικές Αρχές, έχουν διαβιβάσει προς όλες τις χώρες μέλη της Interpol, προκειμένου να εξεταστεί από τις βάσεις δεδομένων των Ελληνικών Αρχών, αν τα άτομα τα οποία κρίνονται ως ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα, έχουν διέλθει με τις μεταναστευτικές ροές, προς τις χώρες της Ευρώπης.
Από την εξακρίβωση, τα στοιχεία ενός ατόμου που περιλλαμβάνεται στη λίστα των Γαλλικών Υπηρεσιών, παραπέμπουν σε πρόσωπο το οποίο έχει καταγραφεί να έχει διέλθει από νησί του Βορειοανατολικόυ Αιγαίου τον περασμένο Αύγουστο, χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν απρόκειται για το ίδιο ατομο. Τα παλαμικά και δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου, όπως έχουν καταγραφεί από τις Ελληνικές Αρχές στα σημεία καταγραφής, έχουν διαβιβαστεί στις Γαλλικές Αρχές, προς ταυτοποίηση.

Οι έρευνες των Ελληνικών Αρχών, σε συνεργασία με τις Γαλλικές Αρχές, είναι σε εξέλιξη.

Ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν οι Ελληνικές Αρχές είχαν λάβει σήμα από τις Βελγικές Αρχές, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, και είχαν πορβεί στη σύλληψη και έκδοση 27άχρονου Μαροκινού, Βελγικής υπηκοότητας, ώστε να ερευνηθεί το ενδεχόμενο επαφών και η διασύνδεσή του, στο σχέδιο τζιχαντιστών. Ο 27άχρονος Αλγερινός, διαβιούσε στην Αθήνα, και συνελήφθη μαζί με τρία ακόμα άτομα (17/01) στην Αθήνα, ύστερα από το άιτημα που διαβίβασαν οι Βελγικές Αρχές, καθώς κατά τις έρευνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, είχαν προκύψει επικοινωνίες του -μηνύματα και κλήσεις- με  τον έγκλειστο στις φυλακές της Λιέγης, αδελφό του ενος τζιχαντιστή ο οποίος έπεσε νεκρός στην ένοπλη συμπλοκή με του Βέλγους Αστυνομικους. «Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της έρευνάς μας μάς έδωσαν επαρκείς λόγους για να ζητήσουμε την έκδοση ενός από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν χθες από τις ελληνικές αρχές» ανέφερε το γραφείο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport