Πέραμα: Στον Ανακριτή Πειραιά η απόφαση για την ποινική μεταχείριση των ΔΙ.ΑΣ στο ένοπλο με νεκρό σεσημασμένο Ρομά

Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκαν οι επτά αστυνομικοί της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας σε ένοπλο με θανάσιμο τραυματισμό

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, παραπέμφθηκαν οι έξι Αστυφύλακες και ο επικεφαλής Υπαστυνόμος της ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής οι οποίοι συμμετείχαν στην καταδίωξη μεχρι το Πέραμα, που είχε κατάληξη με θανάσιμο τραυματισμό του 21χρονου σεσημασμένου Ρομά και οδηγό του κλεμμένου οχήματος. Πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται ως προβλεπόμενη για όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο Εισαγγελέας και ο Ανακριτής αναμένεται να εξετάσουν αν οι αστυνομικοί ενήργησαν βάσει των κανόνων εμπλοκής που έχουν εκπαιδευτεί, ώστε στη συνέχεια να αποφανθούν για την ποινική τους μεταχείριση.

Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr σημειώνουν ότι παρά το γεγονός της χρήσης του δορυφορικού συστήματος ενδοεπικοινωμίας της ΕΛΑΣ, ο διαβιβαστής βαρδιας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης διαβίβασε προς τα πληρώματα παύση της καταδίωξη στο Πέραμα, χωρίς την ανταπόκριση των πληρωμάτων. Πρόκειται να εξετασθεί αν η διαβίβαση “δεν πέρναγε” ή τα πληρώματα έλαβαν πρωτοβουλία αγνοώντας την εντολή να συνεχίσουν την καταδίωξη.

Ασφαλείς πηγές του NantiaReport.gr σημειώνουν τη δημόσια αναφορά μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,  για “συγκάλυψη”, με πρόθεση να κλητευτεί να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει για όσα ισχυρίζεται δημόσια, και θα αποφασιστεί η περεταίρω ποινική του μεταχείριση εφόσον δεν προκύπτουν οι ισχυρισμοί του.

Την ίδια στιγμή οι επτά Αστυνομικοί έχουν τη συμπαράσταση συναδέλφων τους και πολιτών με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, «Αυτονόητη η συμπαράσταση και η υποστήριξή μας με κάθε τρόπο, στους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στη χτεσινοβραδυνή καταδίωξη. Αδιανόητη κάθε απόπειρα πειθαρχικής ή ποινικής δίωξής τους

Οπως διακριβώθηκε  κατά την εξακρίβωση στοιχείων του, ο 21χρονος Ρομά ήταν σεσημασμένος για κλοπές και είχε συλληφθεί για κλοπές σε ηλικία 14 ετών.
Από την νεκροψία που διενήργησε ο ιατροδικαστής Πειραιάς Ηλίας Μπογιόκας, ο 21χρονος φέρει περισσότερα από ένα τραύματα από σφαίρες στο σώμα ωστόσο αναμένεται η διενέργεια νεκροτομης, προκειμένου να προκύψουν τα αίτια θανάτου του, κατά  τη νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (25/10) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά.

Από τα μικροσκοπικά ευρήματα προκύπτει ότι μια βολίδα έπληξε στο λαιμό τον 21χρονο Ρομά και άλλες δύο στον κορμό. Ενω βολίδα έχει πλήξει στο χέρι τον 16χρονο Ρομά συνοδηγό. Οι Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ επιχείρησαν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους δύο τραυματίες Ρομα, με τον 21χρονο να καταλήγει στα τραύματά του.  Νοσηλευόμενος υπό αστυνομική επιτήρηση παραμένει στο Νοσοκομείο ο 16χρονος συνεργός του, ο οποίος χειρουργήθηκε καθώς φέρει τραύμα στην κοιλιακή χώρα. Ενώ ο έτερος 15χρονος τρίτος συνεργός τους, αν και αναζητήθηκε δεν έχει εντοπισθεί και διαφεύγει.

Ενώ τα όπλα των αστυνομικών, μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της αστυνομίας ώστε από τη βαλλιστική εξέταση να προκύψει από ποιο πιστόλι ή πιστόλια προέρχονται οι σφαίρες που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 21χρονο σεσημασμένο Ρομά.