Πειραιάς: Επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών

Συμπλοκή μεταξύ Σύρων προσφύγων και Αφγανών λαθρομεταναστών, στην πύλη Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά.

image

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες συνεπλάκησαν (30/03-23.30) ενώ τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν. Στο χώρο του λιμένα, έχουν ήδη μεταβεί δυο ασθενοφόρα.
Πρόσφυγας από τη Συρια φέρεται να κατηγόρησε λαθρομετανάστη από το Αφγανιστάν οτι του “πείραξε” την γυναικα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ζήτησαν τον λόγο ομοεθνείς της, και στάθηκε αφορμή για τα γενικευμένα επεισόδια στο χώρο του Ε2 στον Πειραιά όπου διαβιούν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.
Σε εξέλιξη πετροπόλεμος μεταξύ Αφγανών και Σύρων, την κατάσταση να περιγράφεται ως ανεξέλεγκτη.
Στο χωρο εξωτερικά του λιμενα Πειραιώς έχουν μεταβεί διμοιρίες της Αστυνομίας, για συνδράμουν τις προσπάθειες του λιμενικού, ωστόσο, δεν έχει δοθεί εντολή επέμβασης, καθώς δικαιοδοσία έχει το Λιμενικό.
Εθνοτικές, θρησκευτικές διαφορές και οι αντιπαραθέσεις, αποτελούν αφορμή για την εκδήλωση βίαιων εντάσεων μεταξύ των διαβιούντων στους πρόχειρους και αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

image

Το περιστατικό και τα όσα ακολούθησαν ως αυτοπτης περιγράφει, γιατρός του Ερυθρού Σταυρού.

«Ηταν στην απογευματινή βάρδια της Τετάρτης από τις 4 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ. Βλέπαμε εμπύρετα περιστατικά όταν ξεσπάει μία διαμάχη ανάμεσα σε έναν Αφγανό και ένα Σύρο.

image

Ο Σύρος είχε επάνω του ένα μεγάλο μαχαίρι. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό και, πράγματι, οι άνδρες έσπευσαν γρήγορα στο σημείο, εντόπισαν τον Σύρο και τον έβαλαν στο αυτοκίνητο. Οι ομοεθνείς του εξαγριώθηκαν και άρχισαν να μαζεύονται γύρω από το αυτοκίνητο. Το κλωτσούσαν και απειλούσαν να το αναποδογυρίσουν.

image

Πανδαιμόνιο. Ενας άνδρας του Λιμενικού βγήκε από το αυτοκίνητο και με προτεταμένο το όπλο του, προσπαθώντας να απομακρύνει το οργισμένο πλήθος. Δεν τον φοβήθηκαν. Τους μιλούσαμε και εμείς, του Ερυθρού Σταυρού. Δεν μας άκουσαν.

image

Τελικά οι του Λιμενικού άφησαν ελεύθερο τον άνδρα που είχαν βάλει στο αυτοκίνητο. Οι συμπατριώτες του άρχισαν να πανηγυρίζουν. Τον σήκωσαν στα χέρια.»