ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Έκτατη σύσκεψη για την επικείμενη κακοκαιρία.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε (07/11) στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, για τον συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών στη λήψη προληπτικών μέτρων, εν αναμονή έκτακτων καιρικών φαινομένων, έπειτα από τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σχεδιάσθηκαν επί χάρτου οι δρόμοι και οι γειτονιές όπου υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα από την επικείμενη κακοκαιρία. Στη σύσκεψη, αποφασίστηκε κατανομή ανάμεσα στις υπηρεσίες της Περιφερειακή Ενότητας Πειραιά και στους εκπροσώπους των δήμων για τα σημεία επιτήρησης ενώ επισημάνθηκαν οι άμεσες ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εφόσον υπάρξουν προβλήματα.     Στη σύσκεψη, έγινε αναφορά στα καταγεγραμμένα διαθέσιμα οζήματα των δήμων και ιδιωτικών συνεργείων για την άμεση αποκατάσταση ζημιών σε δρόμους.

από την πλευρά του οι Δήμοι ανέλαβαν να ενημερώσουν τους πολίτες, σε περιοχές που κρίεται απαραίτητο, για να απομακρύνουν σταθμευμένα οχήματα.

Συμμετείχα στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος<br /><br /><br />
 Γαβρίλης με θέμα την αποτίμηση των ζημιών και των αιτιών των τελευταίων πλημμυρών και τον σχεδιασμό μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.</p><br /><br />
<p>Μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά συζητήσαμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν μου έκανε εντύπωση η απουσία της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ. Δυστυχώς επιβεβαιώσαμε αυτό που ισχυριστήκαμε από την πρώτη ημέρα των πλημμυρών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Παλαιά Κοκκινιά και τους Αγίους Αναργύρους, ότι δεν είναι θέμα καθαρισμού των φρεατίων αλλά ευρύτερων αντιπλημμυρικών έργων σε διαδημοτικό επίπεδο.</p><br /><br />
<p>Οφείλουμε όλοι οι Δήμοι να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, να μελετήσουμε γιατί δημιουργούνται προβλήματα και να προχωρήσουμε με ευρεία σύνθεση σε αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς αν το προσεχές διάστημα συμβούν ίδια σε ένταση καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε παρόμοιες καταστάσεις. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών, το πρόβλημα εστιάζεται σε πάρα πολλά σημεία, ωστόσο θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε τουλάχιστον σε ένα<br /><br /><br />
 μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να λύσουμε το πρόβλημα. </p><br /><br />
<p>Θα έλεγα ότι μπήκαμε σε ένα δρόμο συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους για να δώσουμε λύσεις που δεν έχουν δοθεί επί δεκαετίες.
  Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ανέφερε, “Μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά συζητήσαμε για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν μου έκανε εντύπωση η απουσία της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ. Δυστυχώς επιβεβαιώσαμε αυτό που ισχυριστήκαμε από την πρώτη ημέρα των πλημμυρών τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Παλαιά Κοκκινιά και τους Αγίους Αναργύρους, ότι δεν είναι θέμα καθαρισμού των φρεατίων αλλά ευρύτερων αντιπλημμυρικών έργων σε διαδημοτικό επίπεδο.
Οφείλουμε όλοι οι Δήμοι να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, να μελετήσουμε γιατί δημιουργούνται προβλήματα και να προχωρήσουμε με ευρεία σύνθεση σε αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς αν το προσεχές διάστημα συμβούν ίδια σε ένταση καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε παρόμοιες καταστάσεις. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών, το πρόβλημα εστιάζεται σε πάρα πολλά σημεία, ωστόσο θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε τουλάχιστον σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να λύσουμε το πρόβλημα.
Θα έλεγα ότι μπήκαμε σε ένα δρόμο συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους για να δώσουμε λύσεις που δεν έχουν δοθεί επί δεκαετίες”.

Από το Δήμο του Πειραιά, ανακοινώθηκε (από 07/11 έως και τις 23/12) παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων που έληγε (07/11) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και την αποζημίωση για επισκευές και αντικατάσταση οικοσκευής πρώτης κύριας κατοικίας πληγέντων από τις προηγούμενες καταστροφές από τις πλημμύρες (24/10)

Αιτήσεις, μπορούν να υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (Ηρώων Πολυτεχνείου 19, 3ος όροφος), και στην ιστοσελίδα του δήμου Πειραιά (www.pireasnet.gr) όπου έχει αναρτηθεί επίσης η σχετική ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport