ΠΕΑΛΣ: Ζητούν ψυχολογική υποστήριξη οι Λιμενικοί που υπηρετουν στο Ανατολικό Αιγαίο

Ψυχολογική υποστήριξη ζητούν οι Λιμενικοί οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες στο Βορειανατολικό νησιωτικό τόξο του Αιγαίου, και καθημερινά διαχειρίζονται τις χιλιάδες των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
Με επιστολή τους, οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι (Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος –ΠΕΑΛΣ) προς τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, τονίζουν ότι «οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με τις συνακόλουθες απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν της σωματικής κόπωσης του στελεχιακού δυναμικού, υποβάλλουν τα καταπονημένα στελέχη σε συχνό επιχειρησιακό στρες» και εξηγούν πως «τα στελέχη αυτά, σχεδόν καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που τα συγκλονίζουν. Καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την απόγνωση και το σπαραγμό ενηλίκων και παιδιών που αναζητούν μια καλύτερη ζωή».
Με παραπομπές σε δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αναφέρονται σε βιωματικές επαναλαμβανόμενες έντονες εμπειρίες, είναι πιθανόν να εμφανίσει συμπτώματα Μετατραυματικού Στρες (Post-traumatic Stress) δηλαδή να εκδηλώσει σοβαρά, παρατεταμένα και επανεμφανιζόμενα συμπτώματα άγχους, τα οποία επιδεινώνονται κάθε φορά που κάτι προκαλεί αναμνήσεις του αρχικού ερεθίσματος.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή καταγγελία τους η ΠΕΑΛΣ,  κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική στήριξή τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο τη στρεσσογόνο εμπειρία, αλλά και τις πιθανές συνέπειές της στις καθημερινές, επαγγελματικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.
Ενώ καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να παρέμβει προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να χορηγείται σε τακτικά διατήματα, ψυχολογική υποστήριξη των στελεχών του ΛΣ, στον αγώνα που δίνουν καθημερινά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.