Το παρασκήνιο πίσω από την παραμονή του Ν. Τόσκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το 24ωρο πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και του νέου κυβερνητικού σχήματος για τη θέση του πολιτικού προϊσταμένου στο Μέγαρο της Λ.Κατεχάκη.

Η θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε στον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα, το 24ωρο πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Δημήτρης Βίτσας απάντησε αρντητικά, δηλώνοντας την θέλησή του για παραμονή στη θέση του ΑΝΥΕΘΑ.

Δύο πράγματα προκύπτουν από την είδηση:

• Το πρώτο ότι ο Βίτσας έχει πάρει πολύ ζεστά το χώρο της Άμυνας. Αυτό είναι θετικό, γιατί το να έχει κάποιος θετική διάθεση για ότι κάνει είναι βασικό συστατικό επιτυχίας. Ο Βίτσας έχει αφήσει εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις στους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας, ελληνικής και ξένης. Επίσης θετικές είναι οι απόψεις που εκφράζονται από τις ΗΠΑ, όπου ταξίδεψε πρόσφατα αλλά και από όλους τους ξένους με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή.

Ο Βίτσας δεν φόρεσε γραβάτα μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Οι απόψεις του για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει η αμυντική βιομηχανία και η εξωστρεφεια που έχει επιδείξει στις επαφές και στη συνεργασία με τον επιχειρηματιό αμυντικό κλάδο θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο “φροντιστηρίου” σ΄ όσους φοράνε γραβάτα εδώ και δεκαετίες και δηλώνουν υπέρμαχοι της “ελεύθερης αγοράς”. Στη θεωρία, γιατί στην πράξη συμπεριφέρονταν στους εκπροσώπους της εγχώριας -μόνο- βιομηχανίας σαν…βορειοκορεάτες.

Συνεπώς η άρνηση Βίτσα να αλλάξει αντικείμενο μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί. Όπως και η αποδοχή της από το Μέγαρο Μαξίμου.

• Το δεύτερο και πιο …γαργαλιστικό θέμα που προκύπτει είναι ποια θα ήταν η τύχη του αναπλητωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα! Πρώτα απ΄ όλα πως και γιατί υπήρξε θέμα αντικατάστασής του. Θεωρείτε ότι δεν πέτυχε στο έργο που του ΄χει ανατεθεί; Κι αν τελικά ο Βίτσας είχε δεχτεί την μετακίνησή του, που θα πήγαινε ο Τόσκας; Ένα ενδεχόμενο μάλλον σοβαρό είναι να ακολουθούσε την αντίθετη διαδρομή και να γινόταν ΑΝΥΕΘΑ! Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν θα ΄χε πρόβλημα με τη παρουσία Τόσκα, ο οποίος μπορεί όσο ήταν ΥΦΕΘΑ στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, όταν όμως μετακινήθηκε στο Προστασίας του Πολίτη έγινε απολύτως συνεργάσιμος.

Δεν γνωρίζουμε αν στο Μαξίμου έχουν καταλάβει πως επιστροφή Τόσκα στο ΥΠΕΘΑ θα είχε μάλλον αρνητικά για την κυβέρνηση σχόλια στον χώρο των ΕΔ. Μπορεί ο Τόσκας να προέρχεται από τις ΕΔ, αλλά οι συμπάθειες που έχει στο χώρο τους, έχουν εκμηδενιστεί μετά από τις υπουργοποιήσεις του. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο τεθωρακισμένος αντιστράτηγος ε.α δεν έχει πει ούτε λέξη για τις περικοπές που έχουν υποστεί τα στελέχη των ΕΔ. Επίσης είναι γνωστό ότι απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα των Ενώσεων Στρατιωτικών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους.

____________

*www.militaire.gr