“Παραλειπόμενα μιας μυστικής έρευνας”

Μια μυστική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, που ξεκίνησε μετά την καταδρομική επίθεση στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη τον Ιανουάριο του 2016, οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά –κυρίως χασίς– στα Εξάρχεια και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.

Συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας 33χρονος Ελληνας και ένας 29χρονος υπήκοος Νιγηρίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν ως διακινητές, κυρίως όμως χρήστες, άλλα 47 άτομα. Τα περισσότερα απ’ αυτά έχουν φάκελο στην Ασφάλεια, καθώς φέρονται να έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί στο παρελθόν για επιθέσεις κατά αστυνομικών, συμμετοχή σε επεισόδια κ.ο.κ.
Η επίθεση στην οικία του κ. Φλαμπουράρη (η πιο σφοδρή και οργανωμένη την τελευταία διετία) έγινε το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου 2016. Περίπου 10 άτομα, που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κράνη, πέταξαν βόμβες μολότοφ στην είσοδο του σπιτιού. Τυλίχθηκαν στις φλόγες δύο σταθμευμένα Ι.Χ. που ανήκαν το ένα στον γιο του υπουργού και το δεύτερο στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Μάλιστα, τη στιγμή της επίθεσης, μέσα στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας με πολιτικά, ο οποίος τραυματίστηκε. Το διάστημα που ακολούθησε, η Ασφάλεια προχώρησε σε «σάρωση» των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και κατέγραψε τα κινητά τηλέφωνα που εξέπεμπαν στο σημείο, το κρίσιμο διάστημα πριν και μετά το «ντου» στο σπίτι του υπουργού. Οπως εξήγησαν στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν την πορεία της έρευνας, τα περισσότερα ανήκαν σε άτομα με πλούσια δράση στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολούθησε άρση απορρήτου, που αποκάλυψε την εμπλοκή των περισσοτέρων σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ενα πρώτο σκέλος της έρευνας ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 όταν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων (Ελλήνων, Αλβανών και ενός Πολωνού) με την κατηγορία ότι διακινούσαν ναρκωτικά στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές του κέντρου. Το δεύτερο και τελευταίο σκέλος της υπόθεσης εκτυλίχθηκε την Τρίτη με τη σύλληψη ενός 33χρονου Ελληνα και ενός 29χρονου Νιγηριανού. Καλλιεργούσαν δενδρύλλια κάνναβης σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια και διακινούσαν μικροποσότητες χασίς στο κέντρο, στους Αμπελοκήπους, στην Ομόνοια, στο Θησείο και το Μοναστηράκι. Κατασχέθηκαν 500 γραμμάρια χασίς, 800 ευρώ σε μετρητά, ζυγαριές ακριβείας κ.ά. Εκτός των δύο συλληφθέντων, ταυτοποιήθηκαν ακόμα 47 άτομα για συμμετοχή στην υπόθεση, ενώ στη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας περιλαμβάνονται περίπου άλλα 50 άτομα που όμως αναφέρονται με τα μικρά τους ονόματα ή με ψευδώνυμα και δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθούν.
______________

* Γιάννης Σουλιώτης – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ