“Ό,τι συμβαίνει στη Μύκονο.. μένει στη Μύκονο”- Πόσα σκυλιά διαθέτει η Κ9 στις Κυκλάδες;

Καταγγελία για .. “αντιποίησης Αρχής” από σκύλο, ο οποίος σύμφωνα με τα Αστυνομικά μητρώα δεν βρίσκεται να υπηρετεί στην ΕΛΑΣ ωστόσο πολίτες τον έχουν δει με διακριτικά να εκτελεί περιπολίες, μας οδήγησε σε ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική έρευνα.

Ακολουθεί η καταγγελία:

“(…)Στο λιμάνι του νησιού, τρεις ένστολοι- δυο λιμενικοί κι ένας αστυνομικός με ενα λυκόσκυλο με διακριτικά της αστυνομίας ανάμεσα στον κόσμο. Ναρκωτικά όπως κατάλαβα στη συνέχεια καθως με μύρισε και μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω. Δεν είχα κάτι το οποίο θα μπορούσε να με κάνει ύποπτο, αλλα ακολούθησαν τον έλεγχο αφού δεν σου συμβαίνει (σχεδόν ποτέ) μια τέτοια περίπτωση. Μου έκανε εντύπωση η διαδικασία που αλλά και πάλι δε θα σας ενημέρωνα αν δεν ηταν τα παραγγέλματα στο σκύλος και ο αστυνομικος έλεγχος που ακολούθησε. Τον αστυνομικό τον ήξεραν στο νησί (…) τον ειδα και τις αλλες ημερες κατα την παραμονή μου στο νησί, και σε περιπολία με το σκύλο  του. Το παράξενο ηταν οτι τον ειχε μεσα σε περιπολικό και ήταν ντυμένος όπως οι αστυνομικοι που κανουν περιπολιες (…) Ίσως να έχει κάποιο ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με το τι συμβαίνει στη Μύκονο (..)”

Στο nantiaReport υπάρχουν και άλλα στοιχεία της εν λόγω καταγγελίας. Επιλέγουμε να ερευνήσουμε το περιεχόμενο ως προς τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα.

Τι ισχυει στην ΕΛ.ΑΣ

Η διεθνώς γνωστή ομάδα Κ9 έχει συσταθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και αριθμεί εν ενεργεία 188 εκπαιδευμένα σκυλιά. Από αυτά 71 υπηρετούν στην Αθήνα, 25 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στις πρωτεύουσες Νομών ανά την Ελλάδα σε Αστυνομικές Διευθύνσεις. Είναι ράτσας Γερμανικά Ποιμενικά, και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά), Retriever Golden και Labrador εκπαιδευμένα σε ναρκωτικά εκρηκτικά, ανεύρεση και ιχνηλασία (διασώστες) περιπολίες κλπ

Οι σκύλοι ζουν με τις οικογένειες των Αστυνομικών συνταξιοδοτούνται και υπόκεινται σε πειθαρχικό έλεγχο όπως και οι χειριστές Αστυνομικοί.

Από το ρεπορτάζ του nantiaReport προκύπτει ότι για την ΕΛΑΣ στη ΔΑ Κυκλάδων “υπηρετούν” ως Κ9, ενα λαμπραντορ με το χειριστή του Αστυνομικό, και είναι εκπαιδευμένο σε ανίχνευση εκρηκτικών. Δεν εκτελεί περιπολίες στο λιμάνι, ενω τον τελευταίο ενάμιση μήνα βρίσκονται με φυλλο πορείας, στην Έδρα της Υπηρεσίας στην Αθήνα, για εκπαίδευση.

Όπως σημειώνεται απο Αστυνομικές πηγές στο nantiaReport δεν υφίσταται η παρουσία και δεύτερου σκύλου με διακριτικά της ΕΛΑΣ στις Κυκλάδες καθώς από τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές της ΕΛ.ΑΣ εκτός απο το λαμπραντορ κανένας άλλος σκύλος δεν έχει λάβει σχετική  επιχειρησιακή εκπαίδευση και δεν είναι καταχωρημένος στα υπηρεσιακά μητρώα.

Και το ρητορικό ερώτημα, μήπως τελικά.. “ότι συμβαίνει στη Μύκονο, μένει στη Μύκονο “;.. (ή μήπως όχι)