“Όταν έχεις μετατρέψει το Σωματείο σε πολιτιστικό σύλλογο, δημοσιογραφικό κανάλι, δικηγορικό γραφείο ..κάποια πράγματα είναι νομοτέλεια να συμβούν”

Κείμενο άποψης συνδικαλιστή Αστυνομικού * για το Συνδικαλισμό στην Αστυνομία

“Όταν η πολιτική ηγεσία ζητά τον έλεγχο των συνδικαλιστών τότε μιλάμε για συνδικαλιστική δίωξη.
Όταν ο φυσικός «Ηγέτης» απαιτεί τον έλεγχο τους τότε μιλάμε για πλήρη αποτυχία!
Ο μόνος που πρέπει να ελέγχει την δράση τους είναι τα μέλη του σωματείου.
Είναι όμως όλα καλά καμωμένα και δεν έχουμε χάσει λίγο τον προσανατολισμό μας και εμείς που ασχολούμαστε με τον συνδικαλισμό;

Μήπως πρέπει λίγο να δούμε και τι ακριβώς είναι ο ρόλος μας;
Φυσικά δεν μιλάω για όλους και δεν θα μπορούσα εξάλλου.
Τι μπορεί να συμβεί όταν εσύ ο ίδιος καταργείς το Καταστατικό σου;

Στην αρχή κατάργησαν τις επισκέψεις σε αστυνομικές υπηρεσίες, έπειτα κατάργησαν τις Γενικές συνελεύσεις, αργότερα καταργήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια και τώρα καταργούν και τις εκλογές.
Η θητεία του Δ.Σ του Σωματείου μου έχει λήξει εδώ και 2 μήνες, γενική συνέλευση έχει να κάνει πάνω από 5 χρόνια (με εξαίρεση την εκλογοαπολογιστική του 2015), Διοικητικά Συμβούλια δεν συγκαλούν (ή τα συγκαλούν σε οικογενειακό κύκλο)

Λογοδοσία στα μέλη Aγνωστη λέξη. Οικονομικός Απολογισμός των εισφορών των μελών, Aπαγορευμένη έννοια (οι εισφορές είναι πάνω από 100.000Ευρω το χρόνο).

Όταν λοιπόν εσύ ο ίδιος δεν σέβεσαι τις καταστατικές σου λειτουργίες, πως απαιτείς από τους άλλους να τις σέβονται;
Όταν ο ίδιος έχεις μετατρέψει το σωματείο σε πολιτιστικό σύλλογο, δημοσιογραφικό κανάλι, δικηγορικό γραφείο και οτιδήποτε άλλο από αυτό που θα πρέπει να είναι, τι περιμένεις ότι θα γίνει;
Όταν όμως δεν αντιλαμβάνεσαι την πραγματικό νόημα του σωματείου και την δύναμη της καταστατικής του λειτουργίας και το χρησιμοποιείς για την προσωπική σου προβολή και μόνο, τότε κάποια πράγματα είναι νομοτέλεια να συμβούν.

Η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση είναι συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα.
Η σωστή και σύμφωνη με το καταστατικό σου συνδικαλιστική δράση είναι ορισμός της δημοκρατίας. Οτιδήποτε άλλο είναι φασισμός”

____________

* Φαναριώτης Ιωάννης, ΣΕΦΕΑΑ