«Όποιος θεωρεί ότι θα σημαδέψει εντός οχήματος άτομο και θα πλήξει το σημείο που στοχεύει, να παίξει call of duty»

Η συζητήσεις που έχει προκαλέσει η τροχιά της βολίδας του όπλου της ΔΙΑΣ που ενήργησε πυρά και έπληξε τον 16χρονο παραβατικό Ρομά, αναλύσει και παραθέτει γιατί δεν υπήρξε στόχευση στο περιστατικό, ο Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Όπως διευκρινίζει ο Αλέξανδρος Νίκλαν, Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας, «Επειδή συνεχώς ακούω για αυτό ακόμα και από το ραδιόφωνο, ας βάλουμε μια εικόνα και μερικές λεπτομέρειες να ξεστραβωθούν κάποιοι αλλά και σε άλλους να φανεί χρήσιμο ως γνώση. Αναφέρομαι στη βολή μέσα από γυαλί/παρμπρίζ οχήματος.

Να αναφέρουμε λοιπόν αρχικά πώς κάθε βολίδα όπλου έχει ίσια και περιστροφική δύναμη που την κατευθύνει και είναι υπεύθυνη εν πολλοίς για την διατήρηση ευθυβολίας.

Απλά Ελληνικά «μπαμ» βγαίνει η βολίδα μετά την πυροδότησης της, σε ευθεία κάνοντας στροφή γύρω από τον εαυτό της προς τα δεξιά καθώς είμαστε στο βόρειο ημισφαίριο της Γής, ώστε να διατηρήσει την ευθυβολία της (σσ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο κάνει κίνηση προς τα αριστερά, εξού και τα όπλα του νότιου ημισφαιρίου “δεν κάνουν” για το βόρειο και το αντίστροφο, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Όπως έχει “φύγει” από το όπλο η βολίδα, συνήθως σε υπερηχητική ταχύτητα ( σσ το σύνηθες για 9mm διαμέτρημα) και με την στροφορμή που έχει αποκτήσει συν το συμπαγές μέγεθος της βολίδας έχει ένα ικανό βαθμό διάτρησης έναντι άλλων σωμάτων.

Αυτό σε απλά Ελληνικά πάλι σημαίνει πώς ότι βρει στον δρόμο της αναλόγως πυκνότητας του, θα το διαπεράσει πολύ (ανθρώπινο σώμα), λίγο ( κάποιο αντικείμενο) ή καθόλου (αλεξίσφαιρη θωράκιση). Παρόλα αυτά λόγω ακριβώς της ορμής της έχει ωστικό αντίκτυπο και για αυτό πολλές φορές ακόμα και με αλεξίσφαιρο έχουμε ακόμα και σπάσιμο οστών στον θώρακα (αλλά άλλη κουβέντα και αυτό).

Στο προκείμενο. Σε απεικόνιση μιας βολίδας που βρίσκει παρμπρίζ οχήματος, τη στιγμή της πρόσκρουσης και της διάτρησης, η σφαίρα χάνει τις φυσικές δυνάμεις της σε μεγάλο βαθμό και αλλοιώνεται η πορεία της.

Απλά Ελληνικά και πάλι… όποιος θεωρεί ότι θα σημαδέψει εντός οχήματος άτομο και θα τον πετύχει σε σημείο που στοχεύει, να παίξει call of duty και να αφήσει τα των όπλων για μεγάλα παιδιά.

Τώρα, αν όντως κάποιος θέλει με δόλο να σκοτώσει κάποιον, προφανώς γνωρίζοντας το παραπάνω δεν θα ρίξει 1-2 βολές, αλλά θα αδειάσει γεμιστήρα (15-19 σφαίρες) για να είναι σίγουρος πώς θα πετύχει τον στόχο του. Εξού και σε συμβόλαια θανάτου ακούμε πώς οι δράστες έριξαν 10-20-30-40 βολές ακόμα και με μεγάλα διαμετρήματα (7.62mm, 5.56mm) για να είναι σίγουροι.

Στο επόμενο κομμάτι τώρα. Όπως γνωρίζουν αρκετοί ακόμα και από videogames (να και κάτι σωστό) η ανάσα και γενικά το κράτημα όπλου παίζει σημαντικό ρόλο στην στόχευση. Ακόμα και ο τρόπος που πιέζεις και δεν τραβάς την σκανδάλη έχει τον ρόλο του. Συν φυσικά την ένταση μυών στα χέρια, την δυνατότητα να έχεις ισορροπία κτλ κτλ..

Όλα τα παραπάνω που είναι πολλά, γι’ αυτό επιμένουμε στο να εκπαιδεύονται οι κατέχοντες όπλα, συν οι κανόνες ασφαλείας, συν η ικανότητα εν θερμώ να μπορείς να κρίνεις το πότε θα ρίξεις και ότι άλλο, είναι το κύριο επιχείρημα πώς…

ΔΕΝ μπορεί να υπήρχε στόχευση στο περιστατικό.

Υποσημείωση, ό,τι ισχύει για βολές προς το εσωτερικό του Ι.Χ , το ίδιο ισχύει και για βολές από μέσα προς τα έξω , εξού και σε σοβαρές εκπαιδεύσεις το πρώτο που φεύγει σε εμπλοκή είναι το τζάμι μπροστά. Αυτά τα ολίγα για το θέμα της βολής από παρμπρίζ».