Οπλοφορία .. στη Βουλή

Επισκέπτες, αστυνομικοί, εργαζόμενοι και λοιποί συνεργάτες των Βουλευτών, που εισέρχονται στο χώρο της Βουλής, σύμφωνα με διάταξη, θα υποβάλλονται σε διαδικασία ελέγχου, με προϋποθέσεις και περιορισμούς που προβλέπονται κατά περίπτωση

Την υποχρέωση να παραδίδουν τα όπλα τους στην είσοδο της Βουλής θα έχουν στο εξής (22/05) οι βουλευτές, που οπλοφορούν . Οι απείθαρχοι, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα καταγράφονται και ο φρούραρχος κάθε 15 ημέρες θα παραδίδει τα ονόματά τους στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα τα δημοσιοποιεί στο τέλος κάθε μήνα.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στη νέα σειρά των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή για τον έλεγχο της οπλοφορίας και για την ασφάλεια του Κοινοβουλίου. Επίσης, προβλέπεται, όλοι οι βουλευτές, εργαζόμενοι και οι επισκέπτες θα είναι υποχρεωμένοι να περνούν, πλέον, μόνον από τις δύο μαγνητικές πύλες εισόδου που βρίσκονται από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας και του Άγνωστου Στρατιώτη. Η πλαϊνή είσοδος προς την πλευρά του Ζαππείου θα κλείσει οριστικά για όλους και θα επιτρέπεται η χρήση της μόνον από τον πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι αυτό το μέτρο ίσχυε πάντα, ωστόσο είχε «χαλαρώσει» τα τελευταία χρόνια και έτσι από αυτή την είσοδο έμπαιναν ακόμα και επισκέπτες.
Στο εντευκτήριο της Βουλής θα εισέρχονται μόνον οι βουλευτές με την ειδική μαγνητική κάρτα που χρησιμοποιούν στις ψηφοφορίες. Τα όπλα τους, οι βουλευτές θα τα παραδίδουν στην είσοδο, θα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο, ενώ θα τους παραδίδονται όταν αποχωρούν. Σε περίπτωση που αρνηθούν να παραδώσουν τα όπλα τους, η άρνησή τους θα καταγράφεται και ο φρούραρχος της Βουλής, κάθε 15 μέρες, θα παραδίδει τα ονόματά τους στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα τα δημοσιοποιεί στο τέλος κάθε μήνα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας απέστειλε στη Βουλή έγγραφο για το θέμα της οπλοφορίας των βουλευτών. Βάση της σχετικής διάταξης, «Η είσοδος και κίνηση των κ.κ. βουλευτών πραγματοποιείται χωρίς κανένα περιορισμό στο Μέγαρο της Βουλής», όπως αναγράφεται.

Διευκρινήσεις από το Υπ.ΔΤ και ΠΡΟ-ΠΟ, αναφέρουν ότι από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας, με σύγχρονη τεχνική – ηλεκτρονική υποστήριξη κατά τη διαδικασία ελέγχου των εισερχομένων ατόμων σε όλους τους χώρους του κοινοβουλίου. Βάσει διάταξης- τροποποίησης του Νόμου 2168/93 αναφορικά με τους επισκέπτες, αστυνομικούς, εργαζόμενους και λοιπούς συνεργάτες των βουλευτών, που εισέρχονται στο χώρο της Βουλής, σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου, με προϋποθέσεις και περιορισμούς που προβλέπονται κατά περίπτωση. Οι αστυνομικοί συνοδοί ασφαλείας του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και των αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, εισέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, εφόσον είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα διαπίστευσης.

Η διαπίστωση τυχόν κατοχής όπλου ή οποιουδήποτε αντικειμένου, που εμπίπτει στην κατηγορία όπλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2168/1993 και τα οποία νομίμως φέρονται από τους προτιθέμενους να εισέλθουν στο Μέγαρο της Βουλής παραλαμβάνονται στα σημεία ελέγχου, ασφαλίζονται σε ερμάριο, καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο και στον κάτοχό τους επιδίδεται απόδειξη παραλαβής, με την επίδειξη της οποίας παραλαμβάνονται κατά την αποχώρησή του.

Το ποσοστό αιτήσεων για νόμιμη οπλοφορία- οπλοκατοχη*, αυξήθηκε κατά 48% την τελευταία πενταετία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν παρατεθεί στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης, από τον Νίκου Δένδια, το 2008 υποβλήθηκαν 1.770 αιτήματα και ικανοποιήθηκαν τα 1.260. Το 2009 τα αιτήματα ιδιωτών για άδεια οπλοφορίας ήταν 1.797 και ικανοποιήθηκαν τα 1.381. Το 2010 τα αιτήματα ήταν 1.538 και ικανοποιήθηκαν τα 1.186. Το 2011 τα αιτήματα άδειας οπλοφορίας ήταν 2006 και ικανοποιήθηκαν τα 1.675, ενώ για το 11μηνο του 2012(από το διάστημα 1.1.2012 – 30.11.2012 ) ειχαν υποβληθεί 2.624 αιτήματα και ικανοποιήθηκαν τα 1.908, αύξηση σε ποσοστό 48%. Στα αιτήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα αιτήματα ανανέωσης εν ισχύ αδειών κατοχής και οπλοφορίας για ατομική ασφάλεια οπλοφορίας- (πολιτών, οχι ενστόλων με πιστόλια ή περίστροφα) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται οι εγκρίσεις- καταχωρημένες νόμιμες άδειες για κυνηγετικά όπλα. Ενώ όπως ειδικότερα αναφέρεται, κατά το 10μηνο του 2012, κατασχέθηκαν 176 αυτόματα-τυφέκια, 513 πιστόλια, 138 περίστροφα και 1063 κυνηγετικά όπλα και flobert.

Αρκετοί βουλευτές από τα περισσότερα κόμματα που μετέχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν άδεια οπλοφορίας, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται πρώην υπουργοί και ένας πρώην πρωθυπουργός.

Άδειες οπλοφορίας οπλοκατοχής, κατέχουν 19 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -Αβραμόπουλος Δημήτριος, Αυγενάκης Ελευθέριος, Βιρβιδάκης Κυριάκος, Βολουδάκης Μανούσος, Βορίδης Μάκης, Γεωργιάδης Άδωνις, Γιακουμάτος Γεράσιμος, Καράμπελας Ιωάννης, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Κεφαλογιάννης Μανώλης, Κοντογιώργος Κωνσταντίνος, Κουτσούμπας Ανδρέας, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μαρκογιαννάκης Χρήστος, Νταβλούρος Αθανάσιος, Πολύδωρας Βύρων, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Σπηλιωτόπουλος Άρης. Τρεις Βουλευτές από το ΚΚΕ φέρουν σχετική άδεια- Κανέλλη Λιάνα, Καραθανασόπουλος Νικόλαος και Μωραΐτης Νικόλαος, ενώ οπλοφορούν δύο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου Γιώργος, και Χρυσοχοΐδης Μιχάλης καθώς και ο Στάθης Παναγούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ ομαδικά κατέθεσαν αιτήσεις για οπλοφορία οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αμέσως μετά τις εκλογές (Ιουν.’12), κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος, με την προϋπόθεση ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Από τους 18εκλεγμένους αντιπροσώπους της ΧΑ , δεκαπέντε αρχικά κατέθεσαν αιτήματα με τα δέκα αιτήματα, να έχουν ήδη γίνει δεκτά- Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης, Αρβανίτης Μιχάλης, Γερμενής Γεώργιος, Γρέγος Αντώνιος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Κασσιδιάρης Ηλίας, Μπαρμπαρούσης Κων/νος, Μίχος Νικόλαος, Παναγιώταρος Ηλίας, Παππάς Χρήστος, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένονται οι εισηγήσεις από τις Εισαγγελικές Αρχές.