Ομόνοια: Πυρκαγιά σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο- Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στο εργο κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Σε εξέλιξη (01/05-06.40) πυρκαγιά- από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία – σε εγκαταλειμμένο διώροφο νεοκλασικό κτίριο επι της Σταδιου 47- 100μέτρα από την πλατεία Ομονοίας . Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί και το νεοκλασικό καίγεται ολοσχερώς .

Το νεοκλασινό οίκημα στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγία ήταν η οικία του Αλέξανδρου Σούτσου

Στο χώρο εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα βυτιοφόρα και γερανοφόρο . Τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες εκδήλωσής της φωτιά ερευνώνται από το Ανακριτικό του ΠΣ

Δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη

«Το νεοκλασικό , επί της Σταδίου 47, συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για το έργο της αποκατάστασης προκειμένου η πολιτεία «έστω και με καθυστέρηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού».

«Είναι η οικία στην οποία διέμενε ο Αλέξανδρος Σούτσος, ευεργέτης των εικαστικών τεχνών, στην Ελλάδα. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με τη διαθήκη του τη συλλογή του και όλη την περιουσία του στο κράτος για να δημιουργηθεί το “Μουσείο Καλών Τεχνών”. Η συλλογή του Αλέξανδρου Σούτσου πέρασε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1900, με την έναρξη της λειτουργίας της. Αριθμεί σε περισσότερα από 100 έργα, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού ενώ συμπλήρωσε ότι το κτήριο παρουσίασε εδώ και δεκαετίες σοβαρά προβλήματα, και ήταν ο λόγος που σταδιακά εγκαταλείφθηκε κάθε χρήση του. Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη,  η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, είχε εκφράσει την πρόθεση να στεγαστεί στο νεοκλασικό το Θεατρικό Μουσείο, αλλά εξαιτίας του υψηλού κόστους των μελετών και του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. «Με αυτή την καταστροφή επιβαρύνεται έτι μάλλον η εικόνα της Σταδίου που αποτελεί έναν από τους κυρίους άξονες του κέντρου της Αθήνας», σχολίασε η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε ότι έδωσε οδηγίες προκειμένου κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΠΟ να κάνει αυτοψία- όταν επιτρέψει η πυροσβεστική την είσοδο- για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των διερχομένων και του κτηρίου.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, ξεκινά αμέσως τις διαδικασίες για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου να είναι ώριμο για ένταξη στη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Έστω και με καθυστέρηση η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στη μνήμη του ευεργέτη χορηγού, αλλά και στην πόλη της Αθήνας, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πρόσφατη κρίση», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.