Οι Ρομά διαρρήκτες σε Αττική και Κορινθία- Διάταξη Δημοσιοποίησης στοιχείων και φωτογραφιών

Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφίες 15 Ρομά κατηγορούμενων ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες στην Αττική και στην Κορινθία

Κατηγορούμενοι ως μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες στην Αττική και στην Κορινθία συνελήφθησαν δώδεκα Ρομα ενώ αναζητούνται τρεις ομόφυλοί τους σε αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στις περιοχές των Άνω Λιοσίων, Αιγάλεω και Ζεφυρίου.

Κατά την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης των Ρομά, εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις σε οικίες, δεκατρεις απόπειρες, μια κλοπή οχήματος και ενας εμπρησμό οχήματος. Το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις €510.000.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες,

1. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Χριστόφορο του Ιωάννη και της Δήμητρας, γεννηθέντα την 9-3-1987 στην Κόρινθο,

2. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ Παύλο του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, γεννηθέντα την 31-12-1967 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας,

3. ΚΑΡΑ Γεώργιο-Βασίλειο του Νεκταρίου και της Καλλιόπης, γεννηθέντα την 20-8-1997 στην Αθήνα,

4. ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ Χρήστο του Γερασίμου και της Άννας, γεννηθέντα την 17-6-1986 στην Πάτρα,

5. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Παρασκευά του Γεωργίου και της Γεωργίας, γεννηθέντα την 10-8-1990 στην Τρίπολη Αρκαδίας,

6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Χρυσοβαλάντη αγνώστου πατρός και της Μαρίας, γεννηθέντα την 28-3-1994 στη Λάρισα,

7. ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟ Σπυρίδωνα αγνώστου πατρός και της Παγώνας, γεννηθέντα την 22-8-1999 στο Άργος,

8. ΜΟΥΣΤΑΦΑ Βασίλειο του Ελευθερίου και της Χρυσούλας, γεννηθέντα την 2-6-1990 στην Αθήνα,

9. ΚΑΡΑ Αντώνιο του Μαρίνου και της Μυρωνίας, γεννηθέντα την 27-1-1982 στην Αθήνα,

10. ΝΙΝΟ Φίλιππο του Νικολάου και της Κωνσταντίνας, γεννηθέντα την 15-2-1979 στην Κόρινθο,

11. ΣΙΜΟ Ιωάννη του Παναγιώτη και της Ελένης, γεννηθέντα την 16-3-1990 στο Μαρούσι,

12. ΣΙΜΟ Βασίλειο του Παναγιώτη και της Ελένης, γεννηθέντα την 15-1-1987 στο Μαρούσι,

Και τους μη συλληφθέντες,

1. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ Κωνσταντίνο του Βασιλείου και της Ναυσικάς, γεννηθέντα την 23-7-1992 στην Αθήνα,

2. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Γεώργιο αγνώστου πατρός και της Καλλιόπης, γεννηθέντα την 15-3-1992 στη Νίκαια,

3. ΜΠΙΦΣΑ Χρήστο του Φωτάκη και της Ξανθούλας, γεννηθέντα την 21-12-1999 στην Αθήνα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης από άτομα που έχουν οργανωθεί με σκοπό να διαπράττουν κλοπές κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, άνω των 120.000 ευρώ, βίας κατά υπαλλήλων, πλαστογραφίας, εμπρησμού, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, απείθειας, αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Οι Ρομά ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ε ίχαν ως ορμητήριο τις όμορες περιοχές του Ζεφυρίου και των Άνω Λιοσίων και επέλεγαν ως περιοχές δράσης τους στον «άξονα» της Αττικής Οδού – Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κηφισιά, Πόρτο Ράφτη, Ραφήνα- Επέλεγαν οικίες όπου μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση ή να αναρριχηθούν. Οι Ρομά χρησιμοποιούσαν οχήματα, είτε κλεμμένα είτε νοικιασμένα και τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, για να αποφύγουν την ταυτοποίηση.

Αφού κατόπτευαν τις οικίες, ελέγχοντας το είδος της πόρτας, τα παράθυρα, την ύπαρξη συναγερμού, καμερών ασφαλείας, σκύλου-φύλακα κλπ, βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων και απενεργοποιούσαν τα συστήματα συναγερμού και βιντεοσκόπησης. Παραβίαζαν συνήθως παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή αναρριχούνταν στα μπαλκόνια και με λοστούς διερρήγνυαν τα παραθυρόφυλλα των οικιών και εισέρχονταν στο εσωτερικό τους, από όπου και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Όταν οι ένοικοι βρίσκονταν εντός των οικιών τους, προσποιούνταν τους υπαλλήλους Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (σε κάποιες περιπτώσεις τους αστυνομικούς της Ασφάλειας ή τους απεσταλμένους του Δημάρχου της περιοχής) και έπειθαν τα θύματα τους να τους επιτρέψουν την είσοδο. Στη συνέχεια τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα και ταυτόχρονα άλλοι συνεργοί τους εισέρχονταν στην οικία, ερευνούσαν τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή.
Οι διαρρήκτες και οι τσιλιαδόροι βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία,χρησιμοποιώντας αποκλειστικά «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και κωδικοποιημένες φράσεις.
Τα αντικείμενα που αφαιρούσαν από τις διαρρήξεις και κλοπές που διέπρατταν, τα διοχέτευαν σε ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους. Ενώ, νομιμοποιούσαν τις προσόδους από την εγκληματική τους δραστηριότητα, αγοράζοντας αυτοκίνητα, οικόπεδα, και όπως διακριβώθηκε ο Ρομα αρχηγός της οργάνωσης για “κάλυψη” λειτουργούσε επιχείρηση-κατάστημα στο όνομα του.

Σε δεκαπέντε έρευνες σε οικίες και στο κατάστημα, κατασχέθηκαν, έξι κυνηγετικά όπλα, δύο αεροβόλα, πλήθος φυσιγγίων, μαχαίρια, κοσμήματα και ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικές κάρτες, μικροποσότητα κάνναβης και ναρκωτικά δισκία καθώς επίσης ποσό €14.000, διαρρηκτικά εργαλεία, κροτίδες, ξύλινο κλομπ καθώς και δώδεκα οχήματα.

Επιπρόσθετα, σε βάρος των κατηγορουμένων έχει σχηματισθεί κατά το παρελθόν πλήθος δικογραφιών, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εξακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Η δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις καθώς και για τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση και τους Ρομα, να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476201 του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.