“Οι περισσότεροι Aνώτεροι Aξιωματικοί γνωρίζουν τη Δυτική Αττική μόνον από τα google maps”

Το χθεσινό περιστατικό ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Ο θάνατος ενός 10χρονου μαθητή αποτέλεσε το πολλοστό συμβάν το οποίο αποδεικνύει πως η κατάσταση στην ευρύτερη Δυτική Αττική είναι εκτός ελέγχου.

Ναρκωτικά, κλοπές, ληστείες, ανταλλαγές πυροβολισμών, πορνεία, λαθρεμπόριο όπλων συνθέτουν την εικόνα της καθημερινότητας. Η συστηματική μείωση της αστυνόμευσης και η πλήρης κατάρρευση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την γκετοποίηση περιοχών στις οποίες βρίσκονται οι Ρομά επέφερε την σημερινή εικόνα.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ
Αστυνομικοί στο έλεος των κακοποιών που ως επί το πλείστων είναι σκληροί και αδίστακτοι και μια πολιτεία ανήμπορη να αντιδράσει σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Ο διαχρονικός κοινός παρονομαστής είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης και πυγμής ως προς την αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των λεπτών κοινωνικά ζητημάτων. Μέγαρα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Μενίδι. Οι περιοχές στις οποίες η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο απόρροια της κρατικής αδράνειας όχι μόνον σε επίπεδο καταστολής αλλά και σε επίπεδο πρόληψης. Η αντιμετώπιση των εγκληματικών φαινομένων που λαμβάνου χώρα ασφαλώς και δεν είναι ζήτημα μόνον καταστολής. Πρωτίστως, είναι θέμα πρόληψης.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες που καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Δυτικής Αττικής είναι αποδυναμωμένες τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή. Ανεπαρκή οχήματα, υποτυπώδης ατομικός εξοπλισμός, αντιφατικές διαταγές από το κέντρο επιχειρήσεων, κανένα σχέδιο και οργάνωση από πλευράς προϊστάμενων κλιμακίων διοίκησης της ΕΛ.ΑΣ τόσο του Αρχηγείου όσο και της ΓΑΔΑ.
Ποτέ δεν υπήρξε σαφές σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στην Δυτική Αττική. Επικοινωνιακές φιέστες λίγων ημέρων για τα μάτια των καμερών και των media απλά και μόνον ώστε ο εκάστοτε υπουργός δημόσιας τάξης και η φυσική ηγεσία να διαφημίζουν το υποτιθέμενο «έργο» τους για την πάταξη της εγκληματικότητας.
ΟΙ ΦΑΒΕΛΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πραγματικότητα είναι ψυχρή αλλά αντικατοπτρίζει την εικόνα της περιοχής. Κατάσταση εκτός ελέγχου. Οι αστυνομικοί με περίσσιο θάρρος και φιλότιμο, πατριωτισμό για το λειτούργημα που επιτελούν αγωνίζονται καθημερινά μολονότι το ευχαριστώ από πλευράς ηγεσίας είναι ΕΔΕ και παράπονα για υπέρβαση καθήκοντος.
Όμως όσες συλλήψεις και να γίνουν όταν το πλαίσιο απονομής δικαιοσύνης είναι εν πολλοίς ευνοϊκό για να μην πούμε κομμένο και ραμμένο για τους κακοποιούς ποια κατάσταση μπορεί να αλλάξει; Πως μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο όταν οι συλληφθέντες για κακουργήματα παίρνουν ποινές με αναστολές και εγγυήσεις ή όταν αποφυλακίζονται για σκληρές κακουργηματικές πράξεις μέσα σε 2-3 χρόνια;
Καμία πολιτική ηγεσία δεν θέλησε να σταθεί δίπλα στα πραγματικά προβλήματα των αστυνομικών. Πως μπορεί να ζητά απόδοση όταν δεν υπάρχουν κίνητρα; Πως γίνεται να μην υπάρχει σύστημα αξιολόγησης και μοριοδότησης αστυνομικών μεταξύ αυτών που βρίσκονται στα γραφεία και αυτών που είναι στη πρώτη γραμμή;
Ποιες ηθικές αμοιβές δίδονται;
Πως είναι δυνατόν το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να ζητά αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων όταν αυτοί ενεργούν σε καταυλισμούς Ρομά; Τι μήνυμα εκπέμπεται προς τους κακοποιούς; Προφανώς ότι οι καταυλισμοί Ρομά είναι κράτος εν κράτη. Συνεπώς, αποθρασύνονται ακόμα περισσότερο.
Δυστυχώς όσο περίεργο και εάν ακούγεται οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί γνωρίζουν την περιοχή της Δυτικής Αττικής μόνον από τα google maps.
Για την πολιτική ηγεσία ούτε λόγος. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει από το πως κάποιος φτάνει να γίνει ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός.
Θα προτείναμε στον εκάστοτε υπουργό ή αρχηγό μια νυχτερινή βόλτα στα Τμήματα Ασφαλείας και Τάξης στη Δυτική Αττική με παράλληλη επίσκεψη στις δυνάμεις που επιχειρούν νυχθημερόν.

Διαλυμένα αστυνομικά τμήματα και ανύπαρκτες δυνάμεις. Όταν η προστασία ευπαθών στόχων γίνεται προτεραιότητα για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε η προστασία του πολίτη περνά σε δεύτερη φάση. Με άλλα λόγια, η αστυνομία έχει γίνει μια μεγάλη εταιρεία security.

Προστατεύοντας πολιτικούς, επιχειρηματίες και κάνοντας καθήκοντα baby sitting σε μετανάστες”.

____________

* thinknews.gr