“Οι νέοι και οριστικοί συντελεστές του νέου ασφαλιστικού”

Ενημέρωση για τις αλλαγές και τροποποιήσεις στον ασφαλιστικό Νόμο Κατρούγκαλου, ανταποδοτικής -αναλογικής σύνταξης

Η τελευταία ενημέρωση (από 18 Ιανουαρίου 2020), όπως προκύπτει από το έγκυρο ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ”, του Σαββάτου 18/1/2020, για τις επερχόμενες και
τελικές – οριστικές αλλαγές και τροποποιήσεις (με το νέο νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες) στον ασφαλιστικό Νόμο 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), όσον αφορά στις αλλαγές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής – αναλογικής σύνταξης και ειδικότερα στους συντελεστές και στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Κάτι που αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κατά 8%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οπότε σίγουρα ευνοούνται όσοι εργαζόμενοι έχουν τουλάχιστον πάνω από τριάντα (30) έτη ασφάλισης, προκειμένου να δοθούν περισσότερα κίνητρα παραμονής σε όλους, ανεξαιρέτως, τους ασφαλισμένους και εργαζομένους, κάτι βέβαια που αφορά και εμάς ως Έλληνες Αστυνομικούς.
Έτσι, όπως προκύπτει, η νέα κλίμακα των συντελεστών στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, στο ανταποδοτικό – αναλογικό τμήμα της κυρίας σύνταξης, με τους νέους συντελεστές, ανάλογα με τα συντάξιμα – ασφαλιστικά έτη, θα υπολογίζεται ως εξής: – Από 30 έως 33 έτη στο 1,98%. – Από 33,01 έως 36 έτη στο 2,50%. – Από 36,01 έως 40 έτη στο 2,55%. – Από 40,01 και άνω έτη θα υπάρχει ετήσια αύξηση κατά 0,50%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εφαρμογή του ανωτέρου νόμου (ν. 4387/2016) τον Μάιο του 2016, η βασική σύνταξη (Δημοσίου) υπολογίζεται σύμφωνα από το άθροισμα που προκύπτει από α) τη βασική – εθνική σύνταξη, που τώρα ανέρχεται στο ποσό των 384 €, β) συν την ανταποδοτική – αναλογική σύνταξη το ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε ασφαλισμένο, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις αντίστοιχες κρατήσεις, ενώ στο άθροισμα αυτό προστίθεται βέβαια και γ) το ποσό της επικουρικής σύνταξης, από τα αντίστοιχα Ταμεία (ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΣ, ΜΤΠΥ κλπ), στα οποία ανήκει ο κάθε εργαζόμενος και ασφαλισμένος.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΟΑΣΥ
Μέλος ΕΚΑ