Οι μυστικοί κώδικες της μαφίας του καπνού που θησαυρίζει| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η «μαφία του καπνού» είναι από τις μοναδικές που παρουσιάζει αυξανόμενα κέρδη, με το «777» ή «αναψυκτικό 7-up», το συνθηματικό για ο πακέτο τσιγάρων που δεν πωλείται στα περίπτερα αλλά σαρώνει σε πωλήσεις στην μαύρη αγορά του λαθρεμπορίου τσιγάρων, στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης

Περίπου 700.000.000 ευρώ χάνει ετησίως το ελληνικό κράτος από το παράνομο εμπόριο καπνικών ειδών, με την τάση να είναι διαρκώς αυξανόμενη, όπως επισημαίνουν στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί αποκωδικοποιούν το «γλωσσάρι» των λαθρέμπορων για να βρεθούν κοντά στα μεγάλα πανευρωπαϊκά κυκλώματα, που χρησιμοποιούν συγκεκριμένη «διάλεκτο» επικοινωνίας για να αποφεύγουν τους αστυνομικούς «κοριούς» και να κάνουν τις παραγγελίες τους.
Το λεξικό της «μαφίας του καπνού», που έχει κατακτήσει το 20%-25% της αγοράς καπνικών προϊόντων, έχει αποκρυπτογραφηθεί σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις αστυνομικές έρευνες.

Το «λεξικό» των λαθρέμπορων

Jin Ling: «κατσίκα» ή «κίτρινη κατσίκα»
Royal: «πιάνο» ή «μουσικό όργανο» ή «με πλήκτρα»
Raquel: «κοχύλια» ή «κάβουρας»
Gold Mount: «άσπρα βουνά» ή «χιονισμένα βουνά»
777: «τα εφτάρια» ή «αναψυκτικό 7-up»
RGD: «ρωσικοί σιδηρόδρομοι»
MG: «με τα δύο γράμματα»
COOPER: «τα δακτυλίδια» ή «κρίκοι»
EVE lights slim: «τα λουλούδια» ή «τα ανθισμένα»
President: «πρόεδρος»
Gold Classic: «τα χρυσά»
L&M: «τα μπλε»
Rocco, Malboro, Cartier, American Legend, Special Karelia: «τα κόκκινα»

Η «κατσίκα» είναι τα τσιγάρα «Jin Ling», το «πιάνο» τα «Royal», τα «δαχτυλίδια είναι τα «Cooper», ενώ οι «ρωσικοί σιδηρόδρομοι» είναι τα ρωσικής προέλευσης «RGD». Οι κωδικές ονομασίες περιέχονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είναι μέρος των δικογραφιών σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις με λαθραία τσιγάρα που έχει εξιχνιάσει η Αστυνομία.
Οι παράνομοι καπνοί έρχονται στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Σερβία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Σιγκαπούρη και τη Μολδαβία. Η Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και ο διοικητής της Ταξίαρχος κ. Μανώλης Πλουμής, προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις πύλες εισόδου, οι οποίες είναι κυρίως τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης.
«Η αύξηση στη φορολόγηση του καπνού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν κάνει το πρόβλημα τεράστιο. Ενδεικτικό είναι ότι μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έδειχνε ότι το 2008 το λαθρεμπόριο τσιγάρων καταλάμβανε μόλις το 3% της ελληνικής αγοράς καπνού. Μέχρι το 2017 το ποσοστό θα ξεπεράσει το 25%. Στην Αθήνα υπάρχουν πιάτσες με λαθραία πακέτα που μετακινούνται ανάλογα με τις αστυνομικές έρευνες. Πολλές από αυτές είναι στα Εξάρχεια και άλλες στην Ομόνοια», αναφέρει αστυνομική πηγή.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει, όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου πάταξης του λαθρεμπορίου, προκειμένου να συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες του κράτους για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης καπνικών προϊόντων.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι συλλήψεις λαθρεμπόρων σε όλη την Ελλάδα. Στα τέλη του περασμένου μήνα συνελήφθη ένας 41χρονος Έλληνας και ένας 46χρονος Πακιστανός στο Περιστέρι, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 14.245 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 495 συσκευασίες καπνού. Οι δυο τους είχαν το παράνομο φορτίο μέσα σε αυτοκίνητο με το οποίο μοίραζαν την «πραμάτεια» τους σε όλη την Αθήνα.
Στη Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου 2015 αστυνομικοί εξάρθρωσαν κύκλωμα που πουλούσε λαθραία τσιγάρα γύρω από την πλατεία Δημοκρατίας. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα που είχαν στην κατοχή τους 2.130 πακέτα, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του ελληνικού δημοσίου. Μία 49χρονη αλλοδαπή είχε αναλάβει το ρόλο του «ντίλερ» και έπεσε στα χέρια των αστυνομικών εν ώρα… εργασίας. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θεωρείται από τις Αρχές κόμβος λαθροδιακίνησης και γίνονται προσπάθειες κλιμάκωσης των ελέγχων.

_______

*του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport