Επικεφαλής Frontex: Συλλάβετε παράνομους μετανάστες αν χρειαστεί

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών – προσφύγων και λαθρομεταναστών – στην Ευρώπη εντοπίζει κατά την καταγραφή των στοιχείων του ο Frontex. Ο επικεφαλής του Οργανισμού, ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους λαθρομετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

wpid-life-rafts-from.jpgΣε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο επικεφαλής του Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι τόνισε: «Όποιος έχει ταξιδέψει παράτυπα και δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο θα πρέπει να οδηγείται γρήγορα πίσω στη χώρα του». Και πρόσθεσε, «αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να κρατούνται» όσοι μετανάστες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων είναι δυνατό οι παράτυποι μετανάστες να κρατούνται έως και 18 μήνες, προκειμένου να οργανωθεί ο επαναπατρισμός τους.
Σύμφωνα με τον Λεγκέρι, ο Frontex έχει ήδη καταγράψει, «περισσότερες από 800.000 παράτυπες εισόδους» από τα σύνορα της ΕΕ, ενώ πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη «στο ανώτατο σημείο», του κύματος των μεταναστευτικών ροών, εξήγησε ο ίδιος.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport