Οι «λεπτομέρειες» κάνουν τον κατάσκοπο

Ενα ερώτημα που επαναλαμβάνεται έπειτα από συλλήψεις για κατασκοπεία είναι το εξής: Τι λόγο έχει μια μυστική υπηρεσία να στρατολογεί πράκτορες που φωτογραφίζουν π.χ. πολεμικές εγκαταστάσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, την εποχή των δορυφόρων και εφαρμογών όπως το Google Earth;

Το ίδιο συνέβη και μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η αστυνομία, έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ, προχώρησε στη σύλληψη δύο Ελλήνων μουσουλμάνων για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας. Σε ιστοσελίδα με ειδήσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης αναφέρεται για παράδειγμα: «Εν έτει 2020 που η τεχνολογία έχει απογειωθεί και ειδικά η Τουρκία έχει επενδύσει δυναμικά στην παραγωγή και εξέλιξη των drones, τι παραπάνω έχει να τους δώσει το μάτι ενός μάγειρα μέσα από το μαγειρείο του πλοίου;».

Αντίστοιχο προβληματισμό διατυπώνουν και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων. Ο δικηγόρος του Μεχμέτ Μποσταντζή, που είχε συλληφθεί το 2009 να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σαμοθράκη, είχε αναφέρει στην αγόρευσή του: «Αφού επισκοπηθούν οι φωτογραφίες, θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Αποτυπώνεται το κρατικό απόρρητο; Αποδυναμώνεται η θέση της χώρας; Μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για την Ελλάδα;».

Μια πειστική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είχε δώσει ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου συνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς. Καταθέτοντας στη δίκη του Γερμανού κατασκόπου της ΜΙΤ, που συνελήφθη το 2014 να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κω, είχε πει: «Η θέση του στρατοπέδου μπορεί να φανεί στο Google, όχι όμως και τα μέσα που διαθέτει».

Από το σύνολο των περίπου 300 φωτογραφιών που είχαν βρεθεί στα ψηφιακά αρχεία του 70χρονου, οι 140 αφορούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι υπόλοιπες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γέφυρες, δεξαμενές πετρελαίου κ.ο.κ. Οταν κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της ανακρίτριας για τη σκοπιμότητα που είχε η πλήρης αποτύπωση των υποδομών κοινής ωφελείας, ο Ελληνας αξιωματικός διευκρίνισε: «Είναι σημαντική η φωτογράφιση των κεραιών. Τις είχε σαρώσει τις κεραίες, καθώς επίσης και τα εργοστάσια της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι και στην Κάλυμνο. Εάν κάποιος σκοπεύει να κάνει μια στρατιωτική επιχείρηση, θέλει να καταστρέψει τις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση».

Προ ετών, σε συνάντησή μας σε ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Αθήνας, ένας πρώην αξιωματούχος Ασφαλείας μού είχε επισημάνει και κάτι ακόμα: εάν σε καιρό ειρήνης οι άνθρωποι αυτοί συλλαμβάνονται να φωτογραφίζουν «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις, θα πρέπει να μας προβληματίσει τι αποστολή θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας σε καιρό πολέμου.

____________________________________________________________

* Γιάννης Σουλιώτης, “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”