Οι Ελβετοί, ο χρυσός και η “σκηνοθετημένη” ληστεία, των €600.000

Διέρχονται την Ευρώπη, εκπρόσωποι εταιρειών Ελβετικών συμφερόντων, και δραστηριοποιούνται στην αγορά χρυσού. Οι επαφές με τους Έλληνες ενεχυροδανειστές, για την αγορά 19 κιλών χρυσού, αποδείχτηκαν απάτη, με μια σκηνοθετημένη ληστεία ύψος €600.000 η οποία αποκαλύφθηκε από τις επικοινωνίες που διατηρούσαν.. στο viber.

Όπως καταγράφεται στη δικογραφία ο 43άχρονος ιδιοκτήτης του ανταλλακτηριου- ενεχυροδανειστηριου, “σκηνοθέτησε” τη ληστεία, με συνεργό του, 29άχρονο Αλβανό, «υπαρχηγο» μιας από τις εκβιαστικές ομάδες, που εξαρθρώθηκαν από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.
Οι μεσάζοντες εταιρειών Ελβετικών συμφερόντων- δύο Αυστριακοί, ένας Βούλγαρος και ένας Ιταλός- είχαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον 43άχρονο ιδιοκτήτη του ανταλλακτηριου- ενεχυροδανειστηριου με έδρα την οδό Ευτυχίδου στο Παγκράτι για την αγορά 19 κιλών χρυσού προς €600.000.
Επαφή με τον 43άχρονο, είχε αναπτύξει ο Ιταλός διαμεσολαβητής, μέσω του 29άχρονου Αλβανού.  Οι δύο Αυστριακοί, μέτοχος και επαγγελματικός σύμβουλος, ταξιδεύουν στην Ελλάδα (21/10) μετά από επικοινωνία με τον Ιταλό διαμεσολαβητή, για την αγορά του χρυσού .
Την επόμενη μέρα (22/10), ο 43άχρονος θα έλιωνε το χρυσό, παρουσία των Αυστριακών, προκειμένου να ελέγξουν την καθαρότητά του, με εξειδικευμένο εξοπλισμό, και στη συνέχεια θα σφράγιζαν το πολύτιμο μέταλλο σε πλαστικές σακούλες και θα τον καταχωρούσαν με σειριακούς αριθμούς.

Αρχικά στην επιχείρηση (23/10) μετεβη ο Ιταλός διαμεσολαβητής, για να ελέγξει αν υπάρχει ο χρυσός, με τον ιδιοκτήτη να του επιδεικνύει δύο μικρά δείγματα, και εκείνος με τη σειρά του ειδοποίησε τους Αυστριακούς για τη συνέχιση της διαδικασίας. Μέσω ιδιωτικής εταιρείας χρηματαποστολής οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρέλαβαν  τα €600.000 προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία.
Μαζί με τον Ιταλό και ο Βούλγαρος (23/12-17.00) βρέθηκαν στο κατάστημα τον 43άχρονου ενεχυροδανειστή και ζήτησαν να δουν τον χρυσό, ο οποίος με πρόφαση ότι λόγω της ποσότητας, θα τον μετέφερε σε μια ώρα, αποχώρησε από την επιχείρηση. Η υπάλληλος η οποίο έμεινε στη θέση του ενεχυροδανειστή, με τους εκπροσώπους της εταιρειας από το εξωτερικό, για “λόγους ασφαλείας” κατέβασε τα ρολά, ενώ λίγο αργότερα αφίχθη στην επιχείρηση και ο 29άχρονος Αλβανός συνεργός του 43άχρονου, με τον οποίο είχε οργανώσει το σχέδιο της.. “ληστείας” καθώς και ομοεθνής του, με τον οποίο επικοινωνούσε στα αλβανικά, μέσω της εφαρμογής… Viber, προκειμένου να καθυστερήσει τους εκπροσώπους της εταιρείας, για να πραγματοποιηθει η ληστεία.
Ο Αλβανός (23/10-21.00) με πρόφαση ότι είχε επιστρέψει ο 43άχρονος, άνοιξε τα ρολά του ενεχυροδανειστηρίου, όταν οι εκπρόσωποι της Ελβετικής εταιρείας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο ένοπλους κοντούς άνδρες. Ο ένας από τους δράστες, χτύπησε με τη λαβή του όπλου στο κεφάλι, τον έναν  Αυστριακό και του απέσπασε τη μαύρη βαλίτσα με τα €600.000 . Κατά τη διαφυγή τους οι συνεργοί της ληστείας, κατέβασαν τα ρολά κλείνοντας στο εσωτερικό της επιχείρησης, τα θύματα και τον 30άχρονο Αλβανό συνεργο τους.
Όπως διακριβώθηκε κατά την προανάκριση, οι εντολές που είχε δώσει μέσω viber ο Αλβανός συνεργός τους, δεν έγιναν κατανοητές, με τους δράστες της ληστείας να τον κλειδώνουν στο κατάστημα κατεβάζοντας με το κοντρόλ τα ρολά.

Τα θύματα παρέμειναν κλειδωμένα στο κατάστημα για περισσότερες από δύο ώρες, όταν και απεγκλωβίστηκαν από κλειδαρά που πήγε στην επιχείρηση στο Παγκράτι μετά από κλήση του.. “εμπνευστή” της ληστείας.
Ενω η Αστυνομία ενημερώθηκε μέσω  Αυστρίας, όταν οι δύο Αυστριακοί ειδοποίησαν συγγενείς τους και εκείνοι την πρεσβεία τους στην Αθήνα, και στη συνέχεια ενημέρωθηκε η Δίωξη Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Κατά την αυτοψία στο χώρο, διαπιστώθηκε ότι μαζί με τα χρήματα είχε “χαθεί” και ο σκληρός δίσκος του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του ενεχυροδανειστηρίου.

Οι δύο Αυστριακοί κατονόμασαν στους αστυνομικούς, ως υπεύθυνους της ληστείας σε βάρος τους τον ιδιοκτήτη και τον 30χρονο Αλβανό, ο οποίος αποδέχθηκε αρχικά την εμπλοκή του καταδεικνυοντας τον 43χρονο ως “εμπνευστή” της ληστείας, όταν δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την ποσότητα του χρυσού που ζητούσαν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Ο 30χρονος υποστήριξε στην απολογία του, ότι ο 29χρονος «υπαρχηγός» της ομάδας των εκβιαστικών τον σύστησε στον 43χρονο, προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με τον Ιταλό διαμεσολαβητή για να γίνει η αγοραπωλησία χρυσού, ενώ ήταν και το άτομο που εντοπισε τους συνεργούς του στη ληστεία. Κατά την προανακριτική διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε, ότι αυτός ενημέρωσε για τη θέση της μαύρης βαλίτσας με τα χρήματα και για τη συνδρομή του θα λάμβανε, €10.000 .
Ο 43άχρονος ιδιοκτήτης, παρουσία του συνηγόρου του, τήρησε αρνητική στάση και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Οι Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής στη δικογραφία σημειώνουν, ότι ο 43άχρονος, ενώ δήλωσε στους υποψήφιους αγοραστές ότι θα απουσιάσει μία ώρα για να φέρει τον χρυσό, επέστρεψε μισή ώρα μετά τους Αστυνομικούς, δύο ώρες μετά τη ληστεία και συνολικά πέντε από την αρχική του αποχώρηση.
Κατά την εξακρίβωση στοιχείων προέκυψε ότι ο 43άχρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και απάτη ενώ οι δύο Αλβανοί συνεργοί του έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για κλοπές, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport