Οι διαταγές για “κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών” προκαλούν συγκρούσεις σε επίπεδο Ανωτάτων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ

Εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ Διευθύνσεων και Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, για τη διάθεση ένστολου προσωπικού σε  Μέτρα Τάξης, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και συγκρούσεις μεταξύ Ανωτάτων Αξιωματικών και Διοικητών Αστυνομικών Υπηρεσιών

Τα τελευταία τρία χρόνια, Τμήματα Ασφαλείας λόγω έλλειψης ένστολου προσωπικού κλείνουν για το κοινό, και οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας Τμημάτων, αναγκάζονται να δέχονται δηλώσεις κλοπών, διαρρήξεων, ληστειών και άλλων κακουργηματικών πράξεων με τους πολίτες να λαμβάνουν τα έγγραφα αναφοράς την επόμενη ημέρα το πρωί. Λόγω της ουσιαστικής έλλειψης πραγματικής υπηρεσίας ένστολου προσωπικού, οι Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων τα οποία «υπολειτουργούν», δήλωσαν αδυναμία παροχής αστυνομικών για την .. παγιωμένη συνδρομή σε Μέτρα Τάξης.

«Οι αναφορές για αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών είναι ένας αστήρικτος ισχυρισμός. Οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων οφείλουν να αδειάσουν τα γραφεία, τα οποία εξυπηρετούν και τους πολίτες, προκειμένου να ενισχύσουν τα… Μέτρα Τάξης και φρούρησης στόχων…» αναφέρεται σε εσωτερική απαντητική αλληλογραφία, ως προς τη διάθεση δυνάμεως με ημερομηνία (22/11) και συντάχθηκε από κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας οι Διοικητές των οποίων είχαν ζητήσει τη διάθεση δεκάδων ένστολων από περιφερειακά αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας με διάθεση σε Μέτρα Τάξης στο κέντρο της πόλης. .

Αυτός ο ιδιόμορφος ισχυρισμός περιέχεται σε έγγραφα, τα οποία εστάλησαν σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας – σύμφωνα με τις καταγγελίες συνδικαλιστών. Ενώ τα Τμήματα παρουσιάζουν μείωση κατά 50%- 70% των οργανικών θέσεων και με δυσκολία ανταποκρίνονται πλέον σε ανάγκες αστυνόμευσης, κλήσεις πολιτών αλλά και σε διεκπεραίωση αιτημάτων πολικών και υπηρεσιακών πράξεων.

Παράλληλα, εκφράστηκε αμφιβολία για το αν πράγματι υπάρχει έλλειψη αστυνομικής δύναμης, αποδίδοντας ευθύνες στους Διοικητές των Τμημάτων με αναφορά ως.. κακόπιστοι.  Επανερχόμενοι στο αρχικό αίτημα, ζήτησαν τα μέτρα στατικής φύλαξης να καλυφθούν από αστυνομικούς που σχετίζονται με εσωτερικές λειτουργίες των Τμημάτων- μεταξύ άλλων τα γραφεία αστυνόμευσης, καταγραφής αναφορών πολιτών (π.χ. για ενδοοικογενειακά επεισόδια, ηχορύπανση, προβληματική λειτουργία καταστημάτων κ.ο.κ.) καθώς να ζήτησαν να μη λειτουργούν γραφεία για επιδόσεις εγγράφων, τροχονομικών παραβάσεων, και να διατεθούν επίσης φρουροί κρατητηρίων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500 αστυνομικοί των Τμημάτων συμμετέχουν στη φρούρηση στόχων στο κέντρο της πόλης, ενώ καθημερινά ζητούνται επιπλέον 50- 150 ένστολοι για έκτακτες φρουρήσεις και μέτρα ασφαλείας. Ενώ σε αρκετές επιπτώσεις, ακόμα και οι Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών διατίθενται σε Μέτρα Τάξης και φρουρήσεις στόχων.

Στα ίδια έγγραφα, στελέχη της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.,  κρίνουν ως αβάσιμο το σκεπτικό των Διοικητών των τμημάτων «για αδυναμία διάθεσης του προβλεπόμενου αριθμού αστυνομικών», ακολούθως ζητούν την «αξιοποίηση στο έπακρο του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τις λειτουργίες που είναι απολύτως απαραίτητες για την εκπλήρωση των βασικών σας υποχρεώσεων, όπως αξιωματικοί υπηρεσίας, σκοποί αστυνομικών καταστημάτων και εγκαταστάσεων ή άλλες κατά την κρίση σας δικαιολογημένες ανάγκες».

Όπως εύλογα διαπιστώνεται, κρίνονται απαραίτητοι αστυνομικοί σκοποί στα Τμήματα και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, ενώ ζητείται οι Διοικητές των Υπηρεσιών να μην… επικαλούνται την απόκλιση της “οργανικής δύναμης” των αστυνομικών υπηρεσιών και της πραγματικής δύναμης που διαθέτουν αυτές οι Υπηρεσίες.

«Παρακαλούμε εφεξής να μην υποβάλλονται γενικές αναφορές με αιτιολογική βάση την έλλειψη προσωπικού και τη μη ταύτιση της παρούσας αστυνομικής δύναμης με την οργανική και αφετέρου στις περιπτώσεις που εξαντλήσετε όλες τις ενέργειές σας και αδυνατείτε να εξεύρετε λύση, μόνο τότε θα υποβάλλετε αναφορές με τις λύσεις που σκεφτήκατε και για ποιο λόγο δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τα διατασσόμενα (γιατί δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αναδιάταξη δυνάμεων ή διάθεση από τις εσωτερικές λειτουργίες κ.λπ.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τους Αξιωματικούς- Διοικητές Αστυνομικών Υπηρεσιών οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν επαρκούν τα άτομα που διαθέτει η Υπηρεσία τους, σε διάθεση για Μέτρα Τάξης, απειλούνται με πειθαρχικό έλεγχο…