“Οι 220 Αστυνομικοί Διευθυντές και 65 Ταξίαρχοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις Δ/νσεις Αστυνομίας και των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ”;

Στο Υπ.ΠΡΟΠΟ το προεδρείο της ΠΟΑΞΙΑ παρέθεσε στον αναπληρωτή Υπουργό τα αιτήματα από το Ψήφισμα του 28ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

“Συνάντηση με τον Aναπληρωτή Yπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα είχε χθες το προεδρείο της Ομοσπονδίας προκειμένου να θέσουμε υπόψη του την ιεράρχηση των αιτημάτων μας σύμφωνα με το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο και όπως αυτά καταγράφηκαν στο Ψήφισμα του 28ου τακτικού συνεδρίου.

Η ενημέρωση βεβαίως ξεκίνησε με την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η επίμαχη διάταξη του άρθρου 26 του  Π.Δ. 6/2018 που ουσιαστικά καταργεί το αμετάθετο των Αξιωματικών στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Μεταφέραμε στον κ. Υπουργό την έντονη δυσαρέσκειά μας τόσο γι’ αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της διάταξης αλλά και για το γεγονός ότι προωθήθηκε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ. Τονίσαμε την καθολική αντίθεσή μας στο περιεχόμενό της διότι κατ’ εμάς αποτελεί πισωγύρισμα στις δεκαετίες του 80 και του 90 όπου οι συνάδελφοι ήταν έρμαιο της διοίκησης, του κάθε μικροπαράγοντα ή μεγαλοπαράγοντα και του κάθε κομματάρχη της περιοχής. Του μεταφέραμε την έντονη ανησυχία που κατέλαβε αυτήν την κατηγορία Αξιωματικών αλλά και όσους μελλοντικά αγγίξει η ρύθμιση αυτή με δεδομένο ότι η δημοσιοποίηση του ΠΔ έγινε με το πέρας των ετήσιων κρίσεων και την επικείμενη τοποθέτηση των Αστυνομικών Υποδιευθυντών.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαιτήσαμε την άμεση απόσυρσή της και τονίσαμε ότι ως Αξιωματικοί βεβαίως και επιδιώκουμε τον εξορθολογισμό της κατανομής του προσωπικού και την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του Σώματος αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την ανικανότητα της διοίκησης να χειριστεί τα θέματα της ορθής κατανομής του προσωπικού φαλκιδεύοντας τον Κανονισμό Μεταθέσεων και προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει.

 Άραγε, 220 Αστυνομικοί Διευθυντές και 65 Ταξίαρχοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες διοίκησης των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας και των λοιπών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας;  Και τα κενά αυτά θα τα καλύψουν Αστυνομικοί Υποδιευθυντές; Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι σε μια Αστυνομική Διεύθυνση υπάρχουν τέσσερις και πέντε Αστυνομικοί Διευθυντές και ακριβώς σε όμορη Διεύθυνση με επικεφαλής Ταξίαρχο, ο κατά βαθμό επόμενος να είναι Αστυνόμος Α’; Μετά τις πρόσφατες κρίσεις, πόσοι Αστυνομικοί Διευθυντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα κενά αυτά αφού κανένας περιορισμός δεν προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο μεταθέσεων και θα πρέπει να μετακινηθούν Αστυνομικοί Υποδιευθυντές καταργώντας μάλιστα το αμετάθετό τους χωρίς να προβλέπονται καν  αντικειμενικά –κοινωνικά κριτήρια, όταν υφίσταται λύση μέσω αποσπάσεων; Κι αν η απάντηση είναι οι δήθεν οικονομικοί λόγοι, πόσο είναι το τεράστιο κονδύλιο που εξοικονομείται; Τέλος, επισημάναμε στον κ. Υπουργό ότι η εν λόγω ρύθμιση όπως είναι διατυπωμένη, τυγχάνει καθολικής εφαρμογής και άμεσης ισχύος χωρίς να διασφαλίζει ότι μπορεί να αποφευχθεί η κατά το δοκούν χρήση της, erga omnes!!!

20180129_170856_800x600

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των αιτιάσεών μας, παραδέχθηκε ότι κακώς δεν είχε προηγηθεί διάλογος γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, τόνισε όμως ότι πρόθεση της Ηγεσίας δεν είναι η αναστάτωση του προσωπικού και η άκριτη χρήση της νέας ρύθμισης, αλλά η αντιμετώπιση υπαρκτών μεμονωμένων περιπτώσεων. Δεσμεύτηκε δε, ότι σε συνεννόηση με τη φυσική ηγεσία θα επανεξετάσει το θέμα ενώ δέχθηκε και τη συνεργασία με την Ομοσπονδία προκειμένου να καταλήξουμε σε μια τελική μορφή της ρύθμισης που θα εξυπηρετεί και το υπηρεσιακό συμφέρον αλλά και δεν θα καταστρατηγεί τον υφιστάμενο Κανονισμό Μεταθέσεων ο οποίος είναι αποτέλεσμα σκληρών συνδικαλιστικών αγώνων.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε και επικοινωνία με τον κ. Αρχηγό ο οποίος δεσμεύτηκε ότι κατά την έκδοση διευκρινιστικής διαταγής από την πλευρά του θα προβλέπονται όλα τα ανωτέρω μέχρις ότου υπάρξει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 26 του ΠΔ 6/2018.

Στη συνέχεια τέθηκαν στον κ. Υπουργό τόσο το θέμα της παράλληλης επετηρίδας όσο και της προαγωγής των Ανθυπαστυνόμων και των Αξιωματικών του ΤΕΜΑ και τονίσαμε την αναγκαιότητα της άμεσης θεσμοθέτησης της πρότασης που είχαμε υποβάλλει, κάτι που καταδείχθηκε περίτρανα κατά τις φετινές κρίσεις, όπου το Συμβούλιο κρίσεων αναγκάστηκε προκειμένου να αποφύγει πρόωρες αποστρατείες, να περιορίσει τον αριθμό των κρινομένων, μπλοκάροντας την εξέλιξη της επετηρίδας και ευτελίζοντας τη διαδικασία της αξιολόγησης των Αξιωματικών.

Ο κ. Υπουργός ζήτησε να ξαναδεί την πρότασή μας, καθώς συμφωνεί ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε εντός της εβδομάδας να καταθέσουμε και πάλι σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις μας.

Τέλος, έγινε συζήτηση και για τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνονται στο διεκδικητικό πλαίσιό μας και ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για την επίλυσή τους το συντομότερο δυνατόν.

Ελπίζουμε ότι μετά και τη χθεσινή αμοιβαία διάθεση επίλυσης προβλημάτων, η οποία προέκυψε μέσα από τον ειλικρινή διάλογό μας, η πολιτική ηγεσία θα μετουσιώσει σε πράξεις τα όσα δεσμεύτηκε να πράξει.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.

Ο Αγώνας θα είναι συνεχής, ώστε να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις του 28ουΣυνεδρίου μας:

Για το Συνάδελφο
Για αποτελεσματική Αστυνομία
Για στελέχη με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση”