Ο Πυροσβέστης: “Έτσι έζησα την κόλαση στο Μάτι, όλοι φταίμε” (vid)

Έναν χρόνο μετά την φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα, ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας, Μάνος Τσαλιαγκός, διηγείται τις εμπειρίες του για τις πρώτες στιγμές της φωτιάς.

Ευθύς, αυθεντικός άνθρωπος, περιέγραψε τα βιώματά του εκείνες τις τραγικές ώρες και με αφοπλιστική διάθεση φιλοξενείται πρώτος στη σειρά «Ήρωες του Δημοσίου» ..”Όλοι λίγο-πολύ φταίμε, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο” είπε στην κάμερα.

Ο ήρωας-εργαζόμενος στην πολιτική προστασία του Δήμου Ραφήνας, που ρίχτηκε με αυτοθυσία στη μάχη με τις φλόγες, είναι ο άνθρωπος που έσωσε την Ιρλανδή Ζόε Χόλοχαν βγάζοντας της φλεγόμενη από το πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου.

Οι κραυγές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, η απόγνωση αστυνομικών και πυροσβεστών τις ώρες που διαπίστωναν την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού πέρασαν σαν φιλμ από το μυαλό μας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Πρόβλημα ασυνεννοησίας

Κατά τον ίδιο υπήρξε πρόβλημα ασυνεννοησίας. Το 2017, μετά τη φωτιά του Βαρνάβα είχε προειδοποιήσει για τέτοιου είδους προβλήματα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε έναν χρόνο μετά.

“Έχετε δει το συντονιστικό κέντρο;” μας ρώτησε. Η απάντηση απλή. Όπως ανέφερε και ο κ. Αποστόλης Ασβεστάρης, επικεφαλής εθελοντών Ραφήνας-Πικερμίου, όταν πέφτει το σύστημα τηλεπικοινωνιών δεν έχουν επαφή ο διοικητής της πυροσβεστικής με τον λιμενάρχη και αντίστοιχα με τον διοικητή της αστυνομίας. Τόσο απλά. Εν έτει 2019.

Μάλιστα, ο κ. Τσαλιάγκος αποκάλυψε στην κάμερα του mydimosio.gr ότι αν και πολύ κοντά στην περιοχή βρίσκεται το είκοδρόμιο του Ναυτικού, τα ελικόπτερα δεν σηκώθηκαν να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς γιατί δεν έχουν… πιστοποίηση.

Απίστευτα πράγματα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Τσαλιάγκου και το οδοιπορικό μας:

«Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος»

Ο κ. Τσαλιάγκος μας τόνιζε συνεχώς ότι πρέπει όλοι θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην έχουμε ίδιες εικόνες στο μέλλον και ζήτησε την ενημέρωση του κόσμου για την καλύτερη προστασία.

Ενδεικτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι κάθε χρόνο το Σώμα της Πυροσβεστικής παραδίδει σεμινάρια με πιστοποίηση, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου είναι ισχνή.

«Ήρωες του Δημοσίου»

Οι «Ήρωες του Δημοσίου» είναι η πρώτη σειρά βίντεο του MyDimosio που φέρνει στις οθόνες σας εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν τη διαφορά. Η κάμερα του MyDimosio καταγράφει τις απόψεις ανθρώπων που υπερέβαλαν εαυτούς, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και ξεχώρισαν για τις πράξεις τους. Με απλά λόγια, οι «Ήρωες του Δημοσίου» είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να βρίσκουμε μπροστά μας κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με το ελληνικό κράτος ή κάθε φορά που το κράτος καλείται να μας βοηθήσει. Το MyDimosio τους εντοπίζει και σας τους παρουσιάζει…

______________

* MyDimosio.gr