Ο λεσχειάρχης αστυνομικός και ο τοκογλύφος πρώην ένστολος

Η άγνωστη δικογραφία για τους «νονούς της νύκτας».

«Εμείς είχαμε αναλάβει την ασφάλεια της Τζένιφερ Λόπεζ στην συναυλία της στην Αθήνα το 2008 καθώς και του Μπρους Γουίλις, της Aντριάνας Σκλεναρίκοβα καθώς και συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις πολύ γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Φρουρούσαμε ακόμη γραφεία του ΠΑΣοΚ, μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, καταστήματα κλ.π. Είναι τελείως άδικο να μας κατηγορούν για πώληση προστασίας, ενώ πρόκειται για έργο φρούρησης από security».

Σε αυτή την αναφορά προχωρούν προς τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές βασικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση των δύο συμμοριών εκβιαστών με τη συμμετοχή –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- 30 ατόμων από τους οποίους συνελήφθησαν οι 19. Από τους συλληφθέντες οι 16 ήταν ημεδαποί, οι δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας Ουκρανός , ηλικίας από 26 έως 59 ετών. Ανάμεσα στους εμπλεκομένους είναι και δύο αστυνομικοί.

Οι συλληφθέντες «παρείχαν προστασία» τουλάχιστον σε 61 καταστήματα της Αττικής. Οι αστυνομικοί παρουσιάζουν δεκάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με πιέσεις που φέρεται ν ασκούνται σε καταστηματάρχες και σε σχετικές συνθηματικές συνομιλίες μεταξύ μελών της σπείρας.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι κ.κ. Σταύρος Γεωργόπουλος και Χρήστος Καραμανλής υπερασπιστές κεντρικών προσώπων στην πρώτη ομάδα κατηγορουμένων ισχυρίζονται ότι «οι πελάτες μας είχαν δημιουργήσει από τις αρχές του 2002 μεγάλη εταιρεία ασφαλείας μ έδρα στα Μελίσσια που φρουρούσε καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, γνωστούς αθλητικούς παράγοντες μέχρι και κομματικά γραφεία.

Από το 2013 που έκλεισε αυτή η εταιρεία οι υπηρεσίες security με μόνιμη παρουσία φρουρών στα καταστήματα γινόταν μέσω προσωπικής επιχείρησης βασικού κατηγορουμένου. Μάλιστα έχει στην διάθεσή του καταστατικά των εταιρειών , δελτία εργασίας ιδιωτικών φρουρών κλ.π. Δεν ήταν μπράβοι που περνούσαν μια δυο φορές τον μήνα και έπαιρναν εκβιαστικά λεφτά αλλά προσωπικό ασφαλείας. Γι αυτό και ορισμένες φορές στις συνομιλίες τους διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας τους».

Στην δικογραφία που είναι στην διάθεση του «Βήματος» διαπιστώνεται ότι κατηγορούμενος για τοκογλυφία στην ίδια υπόθεση είναι και πρώην αστυνομικός με δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, που έχει κατηγορηθεί και άλλες φορές για υποθέσεις διαφθοράς. Ο πρώην αστυνομικός φέρεται να έδινε χρηματικά ποσά σε παίκτες παράνομων λεσχών, ζητώντας υπέρογκο τόκο. Ακόμη στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ, έκτασης 162 σελίδων, υπάρχουν αναφορές για αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ με το μικρό όνομα «Σπύρος» που ήθελε ν ανοίξει λέσχη (…) ενώ αρχικά φέρεται προσανατολιζόταν –με χαρακτηριστική ευκολία- σε club.Ομως κάτι άλλαξε τον …σχεδιασμό του.

Επιπλέον ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις που καταγράφονται εμπρηστικές επιθέσεις ή άγριοι ξυλοδαρμοί ανυποψίαστων πολιτών λόγω προσωπικών εκκρεμοτήτων ορισμένων μπράβων αλλά κι αστυνομικών, μετά από εντολές που δίνουν πολίτες υπεράνω υποψίας…

Έτσι στην δικογραφία φέρεται να προκύπτει σειρά ενδείξεων για συμμετοχή αστυνομικού σε εμπρησμό καφετέριας στις 13 Μαρτίου 2017 στην οδό Ελεούσας στην Αγία Βαρβάρα, γιατί ο ιδιοκτήτης του έκανε μείωση μισθού στην σύζυγό του.

Πριν τον εμπρησμό υπήρχαν κι άλλες απειλές σε βάρος του ιδιοκτήτη της καφετέριας. Επιπλέον ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στα νότια προάστια φέρεται να είχε παραγγείλει σε μπράβους να δείρουν ιδιοκτήτη καφετέριας γιατί της πήρε προκαταβολή 9000 για να της φέρει αυτοκίνητο από τον ΟΔΔΥ. Χωρίς να το πράξει…

Επιπλέον μία άλλη γυναίκα φέρεται να παρήγγειλε «τον ξυλοδαρμό δύο ομοφυλοφίλων , φίλων της (σ.σ. έτσι αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο) που της έκλεψαν 10.000 ευρώ από το σπίτι της και μ αυτά τα χρήματα πήγαν ταξίδια».

Στη δικογραφία σημειώνεται ότι «τα μέλη της δεύτερης συμμορίας έδεσαν με …δεματικά (πλαστικές ταινίες) εκείνους που κατηγορούσε η γυναίκα προκειμένου να της επιστρέψουν τα χρήματα.

Ακόμη ξυλοδαρμοί φέρεται να υπήρξαν σε αποστολή των μπράβων στην …Πάρο για την είσπραξη μιας οφειλής αλλά και ενός πωλητή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, επειδή ο νέος ιδιοκτήτης του δεν ήταν «ευχαριστημένος»!

Ακόμη παρουσιάζονται στοιχεία για άγριο ξυλοδαρμό υπαλλήλων τουριστικών γραφείων στον Πειραιά,ύστερα από εντολή τουριστικών πρακτόρων για οικονομικές διαφορές τους. Ακόμη και για «ξυλοδαρμό του «εραστή» μιας οδοντιάτρου που της ζητούσε εκβιαστικά 7000 ευρωγια να μην αποκαλύψει στον σύζυγο της, την σχέση τους» !

Τέλος σε συνομιλία –τον Φεβρουάριο του 2017- μέλος της σπείρας ακούγεται να λέει ότι ενώ οδηγούσε το ΙΧ του διαπληκτίσθηκε με άλλον οδηγό και τον απείλησε με το πιστόλι που είχε. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά με ..καμάρι ότι « ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου που απείλησα με το πιστόλι έφυγε γρήγορα και αμέσως μετά τράκαρε άσχημα».

____________

* Βασίλης Λαμπρόπουλος/ tovima.gr