Γεροβασίλη: «Το να ακούγονται βαριές κουβέντες και κριτική, είναι Δημοκρατία, το «οργανωθείτε να κάνουμε αυτό», είναι πράξη βίας»

Για τις προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά και τις κινήσεις πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε η αρμόδια Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και οι δηλώσεις της προκάλεσαν αντιδράσεις.

Στην πρωινή εκπομπή “Απευθείας” (06/03), της Δημόσιας Τηλεόρασης τοποθετήθηκε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με τα όσα έγιναν στα Γιαννιτσά με τις  «προληπτικές» προσαγωγές πολιτών.

Αφορμή οι  προσαγωγές 16 ατόμων για περίπου 2.5ωρες- στη ΔΑ στα Γιαννιτσά (03/03), λίγο πριν την παρουσία του Φώτη Κουβέλη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματισμένη εκδήλωση.

Οι 11 από τους 16 προσαχθέντες υπέβαλλαν μήνυση στους Αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, “η Αστυνομία παρακολόυθεί όλα όσα γράφονται στα Social Media”, ενώ σημείωσε ότι «η προληπτική προσαγωγή είναι θεμιτό μέσο σε περιπτώσεις που ενδείκνυται να γίνει για να προλάβεις τα χειρότερα» αν και, όπως είπε, «κάπου μπορεί να ήταν υπερβάλλων ζήλος, κάπου μπορεί να ήταν λάθος».

«Τον τελευραίο χρόνο και με αφορμή τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυστυχώς διάφορες οργανωμένες ομάδες – και το λεώ με στοιχεία, διότι αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου κατ έντονο τρόπο – και συγκεκριμένα ατομα, καλούν σε βίαιη δράση πολίτες. Αν κάνετε έναν κόπο να περιτρέξετε στο Διαδίκτυο θα το βρείτε από μόνοι σας», σχολίασε η Υπουργός, και συνέχισε αναφέροντας ότι «έχουν γίνει πάρα πολλές δικογραφίες τους τελευταίους μήνες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, και συνεχίζονται και σήμερα και είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι πράξεις βίας από τη δημοκρατία».

Οι “προληπτικές προσαγωγές” ήταν κατά το παρελθόν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιδια η Υπουργός ωστόσο παρέλειψε να αναφερθεί στην οργάνωση συλλογικοτήτων της αριστεράς -μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα- οι οποίες ειχαν ανάλογη κινητικότητα στα κοινωνικά δίκτυα, πριν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη . Σύμφωνα με την Υπουργό, «πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα οι προσαγωγές έχουν ονοματεπώνυμα και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν, αυτό είναι μέρος της δουλειάς».

Και συνέχισε με το θεσμικό της ρόλο η Ολγα Γεροβασίλη, ότι « βεβαίως η ΕΛΑΣ έχει και τις δικές της πληροφορίες ως οφείλει. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε επικεφαλής που ορίζει το σχέδιο ασφάλειας για οποιαδήποτε μαζική συγκέντρωση, παίρνει μέτρα ασφαλείας για την προστασία του γεγονότος. Ένας από τους μηχανισμούς είναι και η προληπτική προσαγωγή. Πολλές απ’ τις προληπτικές προσαγωγές που έχουν γίνει σε διάφορα γεγονότα τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν ονοματεπώνυμα. Και οι ίδιοι ξέρουν γιατί. Και ξέρουν τι ετοιμαζόταν να κάνουν. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς της Αστυνομίας.»

Στην επεξήγησή της η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι οι προληπτικές προσαγωγές, στοιχειοθετούνται με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ενώ επεσήμανε ότι «δεν μιλάω για τους συγκεκριμένους ανθρώπους κατ’ ανάγκην διότι ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός αλλά όταν ο συγκεκριμένος, κάποιος, έχει ήδη βγει στο διαδίκτυο και έχει υποκινήσει πράξη βίας, έχει συμπεριφερθεί με αντίστοιχους τρόπους, κάποιος έχει βγει στο διαδίκτυο και λέει οργανωθείτε εκεί και φέρτε και τα αντίστοιχα για να κάνουμε αυτό, είναι πράξη βίας».