Ο δράστης της δολοφονίας του 20χρονου Ντουζόν Ζαμίτ, αποφυλακίζεται άμεσα…

«Το μόνο που ζητάω είναι η δικαίωση του Ντουζόν. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι η ίδια που ισχύει και στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο. Οταν κάποιος χάνει τη ζωή του, δολοφονείται, όπως στην περίπτωση του Ντουζόν, ο άνθρωπος που έχει διαπράξει το αδίκημα κατηγορείται, δικάζεται και για όσο αποφασιστεί εκτίει την όποια ποινή. Για μας ο Ντουζόν δεν θα επιστρέψει στη ζωή μας. Τίποτε δεν θα φέρει πίσω τον γιο μας.», δηλώνει ο 53χρονος Ολιβερ Ζαμίτ, πατέρας του 20χρονου Ντουζόν. Ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εξόδους του βασικού κατηγορουμένου για τον θάνατο του γιου του, Μάριου Αντωνόπουλου, από τις Φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται, ενώ αναμένει την αποφυλάκισή του στο τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου (2014).

Η Ρόζμαρι και ο Ολιβερ Ζαμίτ, οι γονείς του Ντουζόν, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του, κατά τις διακοπές με την παρέα του στη Μύκονο τον Ιούλιο του 2008, γνώρισαν την Ελλάδα μετά την τραγική απώλεια του νεαρού και ήταν τότε που αποφάσισαν να προσφέρουν ως δωρεά τα όργανα του γιου τους και μέσα από τον θάνατό του ζωή σε πέντε λήπτες.
«Η απώλεια του Ντουζόν για την οικογένειά μας μόνο όποιος έχει χάσει παιδί μπορεί να κατανοήσει πόσο δύσκολη είναι. και πόσο εύκολο να διαλύσει τη συνοχή της οικογένειας. Αυτά τα πέντε χρόνια που περάσανε ήταν πραγματικά δύσκολα. Εμείς είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν την οικογένειά μας. Πήραν τον γιο μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας χωρίσουν. Αλλά αυτή η απόφαση μας έχει συνθλίψει συναισθηματικά. Πώς μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Να βρίσκεται ελεύθερος ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης; Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει με απογοήτευση ο Ολιβερ Ζαμίτ.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ολιβερ και η Ρόζμαρι Ζαμίτ βρέθηκαν στην Ελλάδα όταν η απόφαση του Εφετείου Σύρου για μείωση των ποινών όλων των κατηγορουμένων είχε ήδη εκδοθεί. Η πρόεδρος της έδρας είχε χαρακτηρίσει τον βασικό κατηγορούμενο «δημόσιο κίνδυνο» για την αντίδρασή του απέναντι στην παρέα των νεαρών Αυστραλών. Παρά τις προσπάθειές τους και τις νομικές ενέργειες ενώπιον του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γίνει αναψηλάφηση της δίκης, με ακύρωση της απόφασης και επανάληψη της εκδίκασης της υπόθεσης, δεν έχει υπάρξει άλλη δικαστική εξέλιξη. Παράλληλα, ο βασικός καταδικασμένος κατηγορούμενος λαμβάνει άδειες επανένταξης και βρίσκεται εκτός φυλακής, ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφυλακιστεί οριστικά, με την ευεργετική διάταξη του νόμου (έκτιση των 3/5 της ποινής).
«Ηρθαμε πίσω στην Ελλάδα προσδοκώντας δικαιοσύνη. Αληθινή δικαιοσύνη, δίκαιη δικαιοσύνη. Για τον γιο μας και την οικογένειά μας», είχε αναφέρει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο στα «Π» ο Ολιβερ Ζαμίτ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο υπεράσπισης, Νίκο Μαυρομάτη, ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του αναμένει την αποφυλάκισή του, ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε προσφυγή στον Αρειο Πάγο για ακύρωση της απόφασης και επανεκδίκαση της υπόθεσης ανέφερε ότι «ούτε ο πελάτης μου, αλλά ούτε κι εγώ έχω ενημέρωση για μια τέτοια εξέλιξη».
«Μου αξίζει η τιμωρία. Θέλω να εξιλεωθώ γι’ αυτό που έκανα. Δεν επιθυμώ την αναστολή της ποινής μου. Είμαι ένοχος. Ποτέ δεν το αρνήθηκα», είχε παραδεχθεί, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, ο Μάριος-Σωσίπατρος Αντωνόπουλος.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΙΝΩΝ.
«Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Σύρου, τον περασμένο Οκτώβριο, αποφάσισε τη μείωση της ποινής για τον Μ. Αντωνόπουλο στα 16 χρόνια κάθειρξη, για τον Γιώργο Χατζηιωάννου σε 5 έτη και 2 μήνες, ενώ για τον Δημήτρη Βαρώνο σε 4 έτη και 11 μήνες και είναι ελεύθεροι. Αποφασίσαμε να ζήσουμε μέσα από θετικές αναμνήσεις. Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε για 20,5 χρόνια με τον Ντουζόν, μέχρι τη στιγμή που τον πήραν από κοντά μας. Δική του ήταν η απόφαση της δωρεάς των οργάνων του, πράξη που για μας, τους γονείς, ήταν πολύ δύσκολη απόφαση. Βρήκαμε τη δύναμη να υποστηρίξουμε την απόφαση και την επιλογή του. Είμαστε ευγνώμονες που ήταν στη ζωή μας! Αλλά αυτή η απόφαση, να είναι ελεύθερος ο βασικός κατηγορούμενος, είναι υπερβολική», αναφέρει πικραμένος ο Ολιβερ Ζαμίτ.
Η μείωση της ποινής των κατηγορουμένων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο βρήκε την οικογένεια του Ντουζόν στην Αυστραλία, εξαιτίας της απόφασης της δικαστικής σύνθεσης να εκδικάσει την υπόθεση παρά τις ενστάσεις για κώλυμα και των δύο συνηγόρων. Η οικογένεια του Ντουζόν Ζαμίτ έχει σκοπό να καταφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Ζυρίχη «για πραγματική δικαιοσύνη. Θα παλέψω μέχρι να εισακουστούμε και να έχουμε δίκαιη αντιμετώπιση», δηλώνει ο πατέρας του νεαρού Αυστραλού.

Το χρονικό της επίθεσης στη Μύκονο.
Ο 20χρονος Ντουζόν είχε προγραμματίσει να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές με την παρέα του στη Μύκονο. Βράδυ Δευτέρας, 28 Ιουλίου 2008. Η παρέα των Αυστραλών επέστρεφε από νυχτερινή έξοδο στο παραλιακό κλαμπ «Tropicana», στο Καλαμοπόδι – Παραντάις της Μυκόνου. Τέσσερα άτομα, ο παρκαδόρος, ο πορτιέρης του κλαμπ και δύο υπάλληλοι από το «Cavo Paradiso», όπως υποστήριξαν, θεώρησαν ότι ο 20χρονος Αυστραλός μαζί με την παρέα του είχαν κλέψει τσάντα θαμώνα. Ακολούθησαν την παρέα που απομακρυνόταν και σε απόσταση 1,5 χλμ από το beach bar τους γρονθοκόπησαν και τους εγκατέλειψαν στη μέση του δρόμου. Βαρύτατα τραυματισμένος, ο Ντουζόν Ζαμίτ μεταφέρθηκε στο «Ερρίκος Ντυνάν». Παρά τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή και τις προσπάθειες των γιατρών, οι γονείς του έλαβαν τη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους. Σε πρώτο βαθμό, το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο στη Μυτιλήνη επέβαλε στον 25χρονο -τότε- Μάριο Αντωνόπουλο ποινή κάθειρξης 22,5 χρόνων, καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρο σωματική βλάβη. Οι Γιώργος Χατζηιωάννου, 45 ετών τότε, και Δημήτρης Βαρώνος, υπάλληλοι του κλαμπ, κατηγορούμενοι για συνέργεια, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 8 ετών και 3 μηνών και 7,5 ετών αντίστοιχα, με ανασταλτικό χαρακτήρα, και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ «Tropicana» απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Πηγη: Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport