Ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου για το δυτύχημα του ψεκαστικού στον Σχοινιά

Ενημέρωση, σχετικά με δυστύχημα στο Σχοινιά Μαραθώνα με τους δύο νεκρούς και έναν τραυματία, από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου.

Σύφωνα με την ενημέρωση του Αντιεπριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, ψεκαστικό ελικόπτερο κατέπεσε, μετά την ολοκλήρωση του αεροψεκασμού, στον υδροβιότοπο του Σχοινιά. Είχε ολοκληρώσει τον αεροψεκασμό με τέσσερις ρίψεις την έξοδο και ήταν σε διαδικασία να αποχωρήσει.

Ωστόσο, η επιθυμία «να δουν από ψηλά τον υγροβιότοπο», από τους δύο συνεπιβαίνοντες- του φύλακα του Κωπηλατοδρομίου και του φοιτητή ο οποίος ήταν σε πρακτική στην αρμόδια για τους ψεκασμούς Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής-, έπεισαν τον πιλότο να «πετάξει» στον υδροβιότοπο. Ο χειριστής και ιδιοκτήτης της εταιρείας των ψεκαστικών, εκτέλεσε την πτήση, η οποία κατέληξε και μοιραία καθώς το ψεκαστικό προσέκρουσε σε σύρματα της ΔΕΗ και κατέπεσε σε βαλτώδες τμήμα του υδροβιοτοπου .

Ηταν  η 5η διενέργεια αεροψεκασμών, και είχαν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανονισμοί, από με την ανάδοχο εταιρία εκτέλεσης του έργου με την οποία συνεργάστηκε η αρμόδια διεύθυνση της η Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, έτους 2017, για την οποία είχε δημοσιοποιηθεί και σχετική ανακοίνωση ενημέρωσης προς τους Δημότες του Μαραθώνα.

«Με χρήση σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές».

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Αττικής, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία (σύμφωνα με τις διατάξείς των ΠΔ 118/2007 και 60/2007) έχει συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία καταπολέμησης κουνουπιών και είχε ελέγξει όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα, με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ για όλους τους κινδύνους, καθώς και το πιστοποιητικό αξιοπλοίας του ελικοπτέρου, τα οποία η εταιρία είχε καταθέσει.