Νομοσχέδιο τροποποίησης του ΚΟΚ- Κλήσεις ανάλογα με το εισόδημα – Αφαίρεση διπλώματος και επανεξέταση για τους υπότροπους (video)

Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναμένεται να εισαγάγει το Νομοσχέδιο τπυ Υπουργείου Μεταφορών που βρίσκεται σε επεξεργασία.

Ο ΚΟΚ σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, αλλάζει καθώς και η διαδικασία επιβολής προστίμων για τις τροχαίες παραβάσεις.
«Στόχος είναι να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό κώδικα αξιών και κοινωνικής συμπεριφοράς. Υπάρχουν παραβάσεις που δεν θα έχουν πρόστιμο. Δεν είναι θέμα τιμωρητικό να πληρώνει κανείς πρόστιμο αλλά έχουν να κάνουν με την παιδεία και την οδηγική συμπεριφορά μας» ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός στην ΕΡΤ
Για το νέο ΚΟΚ ο Χρήστος Σπίρτζης, σημείωσε, «Θα έχουν την πρώτη φορά αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για δυο μήνες. Την δεύτερη φορά θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια θα καλείται ο παραβάτης να ξαναδώσει εξετάσεις για άδεια οδήγησης».

Διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις,
– Παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα
– Ρίψη τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο. «Αυτό», με το Χρήστο Σπίρτζη, να σημειώνει πως «είναι αντικοινωνική συμπεριφορά»

Αυξάνονται τα όρια ταχύτητας – ΚΟΚ και για τα ποδήλατα

Προσπάθεια να κατηγοριοποιηθούν τα πρόστιμα. «Μέχρι τώρα ο ΚΟΚ για κάθε παράβαση είχε το δικό του πρόστιμο. Θα έχουμε 3 κατηγορίες μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αλλά και δυο πρόσθετες:

α) αντικοινωνικής συμπεριφοράς και

β) συχνής πρόκλησης ατυχημάτων».

Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει ατυχηματα και δυστυχήματα και θα ενταχθεί στην κατηγορία συχνής πρόκλησης ατυχημάτων.

Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα

Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «Πρέπει να χτυπήσουμε τη λογική έχω λεφτά, πληρώνω και παρανομώ. Θα μειωθούν πολύ όλα τα πρόστιμα και θα υπάρχουν προσαυξήσεις ανάλογα με το εισόδημα του κάθε συμπολίτη μας. Με άλλα λόγια θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια στην επιβολή των προστίμων».

Από την επίδοση κλήση από τον Τροχονόμο στον παραβάτη, αντίγραφο θα αποστέλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα το ταυτοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών στο Τaxis και θα αποστέλλεται στον παραβάτη μέσω Εφορίας. Έτσι, ο παραβάτης ανάλογα με το εισόδημα που έχει θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερες και οι προσαυξήσεις.

«Δεν μπορεί για κάθε μια από τις χιλιάδες παραβάσεις να έχουμε διαφορετικό πρόστιμο». Χρ.Σπίρτζης

Το Νομοσχέδιο προβλέπει ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων, ενώ θεσπίζεται η έκδοση πιστοποιητικού για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.