Νίσυρος: ΕΔΕ και αναστολή καθηκόντων για το φύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου, κατηγορούμενο για σεξουαλική παρενόχληση σε τέσσερα ανήλικα αγόρια

Με κλήση του Αντιδημάρχου Νισύρου, ενημερώθηκε η Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων, για φύλακας μουσείου, για σεξουαλική παρενόχληση σε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του

Σε αναστολή καθηκόντων, έθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον 50χρονο φύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νισύρου, μετά από καταγγελία πατέρα ότι υπέδειξε πορνογραφικό υλικό στο 10χρονο γιο του. Επίσης για τον κατηγορούμενο υπάλληλο της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκδόθηκε εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ.

Για σεξουαλική παρενόχλησης ανήλικου στη Νίσυρο, κατήγγειλε (15/04) στον Αστυνομικό Σταθμό, αλλοδαπός ο οποίος διαμένει στο νησί χωρίς χαρτιά τα τελευταία επτά χρόνια, 50χρονο φύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού, ο οποίος ζει μόνος του στο νησί τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ η σύζυγος και η κόρη του διαμένουν στην Αθήνα.

«Αναφέρθηκε πως ο ενήλικος άνδρας που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε. Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού. Τα υπόλοιπα τρία ανήλικα παιδιά μπήκαν στον χώρο για να βρουν τον φίλο τους».

Για την υπόθεση, ενημερώθηκε ο αντιδήμαρχος Νισύρου, ο οποίος επικοινώνησε με τη Β’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων, ενώ για την επίμεμπτη συμπεριφορά του 50χρονου φύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νισύρου, ενημέρωσε και έτερη Αντιδήμαρχος της Νισύρου, καθώς και δύο μητέρες ανηλίκων τα οποία μπήκαν στο σπίτι του καταγγελλόμενου για να βρουν τον φίλο τους. Μετά την καταγγελία εντοπίστηκε ο 50χρονος καθώς σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, με την υπόθεση να βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις Αστυνομικές και τις Εισαγγελικές Αρχές.

Σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικού από τις αστυνομικές Αρχές στη Νίσυρο, αναφέρεται ότι «Ο Αστυνομικός Σταθμός Νισύρου έλαβε ενημέρωση (15/04) για, απροσδιόριστο χρονικά, περιστατικό προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη. Κατόπιν αναζήτησης και εντοπισμού της οικογένειας του θύματος, κλήθηκε ο πατέρας του στον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου, ο οποίος υπέδειξε ως δράστη κάτοικο του νησιού και ενημέρωσε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024.

Άμεσα ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και προσήχθη ο αναφερόμενος ως δράστης ο οποίος εξετάσθηκε, ενώ κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια που θα αποσταλούν για την εργαστηριακή ανάλυση.

Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, το θύμα με τον πατέρα του μετέβησαν, με τη συνδρομή αστυνομικών, στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, για να εξετασθεί ο ανήλικος με την προσήκουσα διαδικασία, παρουσία ψυχολόγου.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί, από την πρώτη στιγμή είχαν διαπιστώσει ότι σε βάρος του πατέρα του ανήλικου εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της καταγγελίας και με σκοπό να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, από τις αστυνομικές Αρχές δόθηκε βαρύτητα στην προανακριτική διαδικασία. Με την ολοκλήρωση αυτής, εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του».