(Νέες) Αστυνομικές Ταυτότητες σε αναμονή, μεχρι… νεοτέρας

Η χωρις χρονικό προσδιορισμό διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ύψιστης ασφαλείας, τίθεται και πάλι σε αναμονή… μέχρι νεοτέρας.

Κι ενώ η ΔΕΕ σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε το σχεδιασμλο και κατάρτιση του νέου τύπου ΔΑΤ (προσομοιάζει με τα νέου τύπου διπλώματα, σε μορφή κάρτας) και η Υπηρεσία Έκδοσης Διαβατηρίων, έχει οριστεί να αναλάβει την έκδοσή τους, ξανά πάλι σε αναμονή η διαδικασία που βρίσκεται σε …αναμονή από το 2015 (!)

Το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ύψιστης ασφαλείας, αγγίζει τα #€80 εκατ. με τον πολίτη να καταβάλει το πόσο των #€10

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες απο πηγες του Υπ. ΠροΠο, στο nantiareport.gr, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν ολοκληρωθεί, φέρεται η κυβέρνηση να διστάζει στη διάθεση του κονδυλίου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, και την ψήφιση νόμου για την έκδοσή της.

Όπως επισημαίνεται, οι δύο επιτροπές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προς εξέταση των τεχνικών προδιαγραφών έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν και παρέδωσαν το πόρισμά τους, από το καλοκαίρι του 2016, βάσει του οποίου συντάχθηκε το Σχέδιο Νόμου, το οποίο όμως χωρίς πολιτική βούληση για την κύρωσή του στη Βουλή. Ωστόσο οπως επισημαίνεται η διαδικασία από την ψήφισή του, μπορεί να διαρκέσει έως και 15 μήνες καθώς απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού με το χρονικό περιθώριο να υπερβαίνει τις ημερομηνίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την περασμένη εβδομάδα, η Ελληνική πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ειχε «συζητήσεις» με τους ομολόγους των Αμερικανών.. για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα άρσης της βίζας (Visa Waiver Program) με τις νέου τύπου ταυτότητες να μην παίρνουν (πάλι) ημερομηνία χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές οι νέες ταυτότητες τις οποίες σήμερα κατέχουν μόνο οι Αστυνομικοί, είναι πλαστικές (στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας ή νέου τύπου διπλώματα οδήγησης), τα στοιχεία του κατόχου εκτυπώνονται με λέιζερ, περιέχουν μικροτσίπ με τα βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά), του κατόχου και δυνατότητα εγκατάστασης και δεύτερου μικροτσίπ για συναλλαγές με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των νέων ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας, απαιτούν προς τη χώρα μας και οι αμερικανικές αρχές, καθως τα εν ισχύ ΔΑΤ δεν πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας, και είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν, με την ταλαιπωρία Αρχών και πολιτών ..να συνεχίζεται.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων υψίστης ασφαλείας βάσει προδιαγραφών, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει την “όχλησή” της. Η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.