Νέα στοιχεία για το μυστήριο με τους τρεις νεκρούς στους Αγ.Αναργύρους|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Σε ένα μεγάλο μυστήριο για αστυνομικούς και ιατροδικαστές μετατρέπεται η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των τριών νεαρών, 25 έως 30 ετών, πιθανόν αλγερινής καταγωγής που είχαν βρεθεί προ πέντε ημερών σε αποσύνθεση σε εγκαταλειμμένη ισόγεια μονοκατοικία, στην οδό Βύρωνος 7, στους Αγίους Αναργύρους.wp-1458678132003.jpg
ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΝΑΣ – ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Κύριο ζητούμενο είναι αν τελικώς πρόκειται για δολοφονία ή αν ο θάνατος των τριών νεαρών μπορεί να οφείλεται σε κάτι που σχετίζεται με ευρύτερο θέμα δημόσιας υγείας (ρύπναση, μόλυνση κ.λπ.) και συνιστά απειλή για άλλους πολίτες.
Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει σχεδόν αποκλεισθεί η περίπτωση «μαζικής» δολοφονικής ενέργειας με χρήση όπλων, αναθυμιάσεων από μαγκάλι αλλά και χρήσης ναρκωτικών ουσιών και εξετάζεται η περίπτωση δηλητηρίασης αλλά από άγνωστη ουσία.

Το αποτύπωμα
Ίσως αχνό φως στην έρευνα ρίξει η διαπίστωση ότι ένας εκ των νεκρών πιθανόν είχε καταδικασθεί προ διετίας για μικροκλοπές και είχε αποφυλακισθεί προ περίπου τριών μηνών. Το εύρημα αυτό, που φαίνεται να προσδιορίζει την ταυτότητά του, προέκυψε με βάση αποτύπωμα το οποίο βρέθηκε στην εγκαταλειμμένη κατοικία. Και αυτό επειδή είναι αδύνατον να ληφθούν αποτυπώματα από τα «μουμιοποιημένα» -σύμφωνα με αστυνομικούς- πτώματα των τριών αλλοδαπών. Άλλα αποτυπώματα στον χώρο δεν φαίνεται να ανήκουν σε σεσημασμένα άτομα…
Οι τρεις άνδρες είχαν βρεθεί νεκροί μπρούμυτα πεσμένοι σε στρώματα αλλά και σε έναν διάδρομο της κατοικίας. Ζούσαν σε άθλια κατάσταση, μέσα στο σπίτι βρέθηκαν ακαθαρσίες και υπήρχε έντονη δυσοσμία.
Όπως κατέδειξε η εξέταση από τον ιατροδικαστή κ. Νίκο Καλογριά, ο θάνατός τους τοποθετείται πριν από ενάμιση μήνα και υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν σχεδόν ταυτόχρονος. Δεν έφεραν κατάγματα ή άλλα στοιχεία κακοποίησης αλλά ούτε ίχνη τραυματισμών από σφαίρες, από μαχαίρι ή οποιοδήποτε άλλο όπλο. Από αστυνομικούς εξετάστηκε το ενδεχόμενο ο θάνατός τους να προερχόταν από στραγγαλισμό αφού ίχνη ασφυκτικού θανάτου δεν μπορούσαν να εντοπισθούν.
Θεωρείται όμως εξαιρετικά δύσκολο κάποιος δράστης να σκότωνε με αυτόν τον τρόπο τρεις ανθρώπους χωρίς να σημειωθεί κάποια αντίδρασή τους. Εξάλλου το εσωτερικό της κατοικίας δεν έδινε την εικόνα αναστάτωσης από παρόμοιου τύπου συμπλοκή.

Φιλήσυχοι
Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν από περιοίκους μαρτυρίες ότι οι τρεις νεαροί αλλοδαποί ήταν «φιλήσυχοι». Όμως σύμφωνα με κάποιες αναφορές είχαν κάποιες άγνωστες «εκκρεμότητες», χωρίς να υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση.
Θα ακολουθήσουν τοξικολογικές εξετάσεις με το κύριο ενδιαφέρον να εστιάζεται σε ένα τμήμα χολής ενός εκ των θυμάτων που φαίνεται να μην έχει αποσυντεθεί. Όμως και πάλι ο αρμόδιος ιατροδικαστής φέρεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με την εξαγωγή αξιοποιήσιμων συμπερασμάτων.

Δηλητηρίαση;
Στην έρευνα των αστυνομικών στο εσωτερικό του σπιτιού δεν βρέθηκε μαγκάλι ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ότι η έκλυση του άοσμου μονοξειδίου του άνθρακα προκάλεσε τον θάνατο των άτυχων ανθρώπων. Εξάλλου οι ημέρες -αρχές Φεβρουαρίου- που τοποθετείται ο θάνατος των τριών Αλγερινών δεν θεωρείται ότι είχαν χαμηλές θερμοκρασίες. Στο σημείο δεν βρέθηκαν σύριγγες, άλλα σύνεργα ή άλλου τύπου ευρήματα που να καταδεικνύουν χρήση ναρκωτικής ουσίας.
Έτσι οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από ουσία που πάλι δεν έχει προσδιορισθεί.
Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «το μεγάλο ζητούμενο είναι τι μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων σχεδόν ταυτόχρονα. Η δηλητηρίαση είναι κάτι πιθανό. Όμως δεν βρέθηκε κάποιο υπόλειμμα φαγητού που να δείχνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κύριο ζητούμενο είναι πώς ένα φαγητό “σκότωσε” τρεις ανθρώπους μαζί και μόνο αυτούς. Αναρωτιόμαστε αν κάποιος μπορεί να τους έδωσε ένα φαγητό ή κάτι που περιείχε ισχυρό δηλητήριο και ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Χωρίς μάλιστα να προλάβουν να αντιδράσουν…»
Όμως και σε αυτή την περίπτωση το κίνητρο του δράστη παραμένει ασαφές, αφού οι τρεις νεαροί ζούσαν απομονωμένοι.
Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι η υπόθεση θα παραμείνει ανοικτή, παρ’ ότι οι ελπίδες για την ανάδειξη σημαντικών στοιχείων από τις περαιτέρω εξετάσεις είναι λίγες.


*Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος/ tovima.gr