“Νέα ήθη, νέες αποφάσεις, νέες εντολές” και κρίσεις.

Κάθε φορά η πολιτική “ρυθμίζει” και ορίζει το δικό της “πλαίσιο και ύφος”, την καθημερινότητά μας.. Οι πολιτικές ωστόσο, “επηρεάζουν” και τις έντστολες υπηρεσίες, και με υπηρεσιακές διαταγές, “ορίζουν” τις “επειχειρησιακές πρακτικές”..

Η υπηρεσιακή διαταγή, για τη “νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών”  σε εφαρμογή του 3709/2011-  έφερε την υπογραφή του προϊστάμενου κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστρατηγου Γιώργου Νίτσα. Όπως ανεφεραν πηγές του Υπουργείου, το ίδιο βράδυ της δημοσιοποίησης της απόφασης (03/03) η “Υπηρεσιακή διαταγή  ειναι  στο πλαίσιο και ύφος των από κοινού ανακοινώσεων του αναπληρωτή Υπουργού Γιαννη Πανούση και της ομολόγου του Τασίας Χριστοδουλοπούλου (17/02) εστιάζοντας στον 3709/2011 προς βλετιοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής όπως αυτή εχει εξαγγελθεί”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Υποστράτηγος, υπέγραψε την υπηρεσιακή διαταγή, η οποία αφορούσε τις υπηρεσιακές πρακτικες των ενστόλων, υπηρετούντες στην ΕΛΑΣ, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο του ενεχυρίστηκε από Συμβουλο της αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία κατέγραψε τα διαπιστωτικά συμπεράσματα σύσκεψης (18/02) παρουσία και του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού, Γ.Πανούση. Με νεοτερο ενημερωτικό (03/03) έλαβε εκ νέου “κατευθυνσεις εξειδικευσης για τη βελτιοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής” όπως έχει αποφασιστεί αυτή να εφαρμοστεί.

Τα όσα μεσολάβησαν γνωστά..

Κατα τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων (04/03) προήγαγε στο βαθμό του Αντιστρατήγου κι έκρινε ευδόκιμα τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, μεταξύ άλλων 14ων Υποστρατήγων Γενικών και Ειδικών Καθηκόντων, τον Αντιστράτηγο εα Γεώργιο Νίτσα.

Η απόφαση -αποδόθηκε- στο πλαίσιο των κρίσεων, ωστόσο είχε προαναγγελθεί από τον πολιτικό του προϊστάμενο Γ.Πανούση στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παρχώρησε (04/03). Κατα της Συνεντευξης Τυπου, επέμενε να.. “υποβιβάζει” αναφέροντάς τον Αξιωματικό της ΕΛΑΣ στο βαθμό του Ταξιάρχου και -όπως διατυπώθηκε-.. “αυτοαποκεφαλίστηκε” με την υπογραφή του στην επίμαχη Υπηρεσιακή διαταγή. Αρχικά με αναφορά σε «ζούγκλα παραπληροφόρησης», στράφηκε κατά των ΜΜΕ. Ακολούθως ζήτησε παραιτήσεις Αξιωματικών, με επιχείρημα ότι η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα πρακαμπτοντας την ιεραρχία, ενώ το έγγραφο που διέθεσε προς τους δημοσιγράφους εμμέσως επέρριπτε ευθύνες στο συναρμόδιο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτκής.

Σχεδόν ενα μήνα νωρίτερα (07/02), μια εβδομάδα από την ανάληψη καθηκόντων τους, σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής Υπουργός, σε συνέντευξή του, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, “Εγώ δε θα κορδώνομαι πλάι στους Αστυνομικούς και τις επιτυχίες τους. Οι δικές τους επιτυχίες είναι δικές τους. Στις δικές τους αποτυχίες, θα αναλαμβανω εγώ την πολιτική ευθυνη. Να κάνουν καλά τη δουλειά τους” ανεφερε χαρακτηριστικά.

Τελικά ποιο από τα δύο ισχύει;

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν (04/03) ότι η επίμαχη διαταγή εκδόθηκε χωρίς έγκριση των αρμοδίων Υπουργών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ για την διαδρομή του εγγράφου και την έκδοσή της.

Σε άλλα νέα από τα “παρελειπόμενα”.. Τα “ιτιβίσματα” φέρνουν την Άνοιξη, στις μέρες που διανύουμε ωστόσο.. κρίνουν και αποστρατείες!