«Νέα» 20ετίας τα Land Cruiser από το Κόσοβο στην ΕΛ.ΑΣ.

25 ημιθωρακισμένα Toyota Land Cruiser δόθηκαν ως δωρεά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τα δέκα από αυτά θα διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής, συμβάλλοντας έτσι στο επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης των δυτικών συνοικιών της Αττικής. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δραστηριότητα πέντε επιπλέον ΟΠΚΕ σε περιοχές τις Αττικής που έχουν αυξημένη εγκληματικότητα όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια κ.ά. Σημειώστε πως από τα υπόλοιπα 15 Land Cruiser, τα 10 θα δοθούν σε δυνάμεις της Αττικής, ένα θα δοθεί στη Κρήτη και τέσσερα στη Θεσσαλονίκη.
Τα 20ετίας «νέα» Toyota Land Cruicer της Ελληνικής αστυνομίας, «υπηρετούσαν» στο Κόσοβο, στην ευρωπαϊκή δύναμη EULEX. Εχουν αλεξίσφαιρα τζάμια και ειδική θωράκιση στις πόρτες. Εχουν γράψει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δύσκολα χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, αλλά σύμφωνα με τους εδώ τεχνικούς ελέγχους που έγιναν (δεν γνωρίσουμε από ποιους), τα αυτοκίνητα είναι τεχνικά ΟΚ για να κυκλοφορήσουν στους Ελληνικούς δρόμους.
Σημειώστε πως αυτά -όπως και πολλά άλλα οχήματα της EULEX- είχαν βγει σε δημοπρασία. Προφανώς δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε να τα δωρίσει στην Ελλάδα.
Η υψηλή κατανάλωση τους είναι ένα θέμα, αφού πρόκειται για μεγάλους, παλαιάς τεχνολογίας κινητήρες -άνω των 4.000 κ.εκ.- οι οποίοι κινούν βαριά (λόγω θωράκισης), τετρακίνητα οχήματα, ενώ και η συντήρησή τους θέλει εξειδίκευση και είναι κοστοβόρα.
Αλλά φανταζόμαστε πως αυτές είναι λεπτομέρειες που λυθούν από το αρμόδιο Υπουργείο και δε θα δούμε και τα συγκεκριμένα οχήματα κάποια στιγμή ακινητοποιημένα στα υπόγεια γκαράζ της ΓΑΔΑ…
___________

* Τάκης Τρακουσέλλης / newsauto.gr