“Να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα”

Με αφορμή τα 9χρόνια παρουσίας στην καθημερινότητα του πολίτη για τα πληρώματα της ΔΙΑΣ, κείμενο γνώμης Αστυνομικού της ΔΙΑΣ*

Μία από τις σημαντικότερες παθογένειες της νέο-ελληνικής κοινωνίας, είναι η εν τη γενέσει της προσπάθεια στραγγαλισμού οποιασδήποτε καινοτομίας που θα αναδυθεί πάνω από τον μέσο όρο της δημοσιοϋπαλληλικής νόρμας.

Η επανάσταση στην ένστολη αστυνόμευση για την χώρα, που ήταν η γένεση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. , από τα πρώτα της βήματα συνάντησε εντός του σώματος αρτηριοσκληρωτικές και οπισθοδρομικές αντιδράσεις. “Πέφτουν σαν τις μύγες”, “Τρέχουν σαν παλαβοί στα σήματα του κέντρου”, “Ντύνονται σαν Νίντζα- Κομμάντο”, “Παίρνουν καινούριες μηχανές ενώ εμείς είμαστε με παλιές” κτλ κτλ…

Χάρη όμως στο φιλότιμο, την αυταπάρνηση και την απαράμιλλη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο που διακατείχε το σύνολο των υπηρετούντων στην ομάδα (στην συντριπτική τους πλειοψηφία ειδικούς φρουρούς), το πείσμα και την επιμονή μιας χούφτας αξιωματικών που πίστεψαν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και οραματίστηκαν μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική αστυνομία, από το 2010 η κοινωνία έχει αγκαλιάσει απόλυτα – όπως ποτέ ξανά – μια υπηρεσία του εν πολλοίς προβληματικού ελληνικού κράτους.

Οι επικριτές της επιχειρησιακής μας επάρκειας αποστομώθηκαν με τις διαδοχικές επιτυχίες της ομάδας. Οι προβληματισμένοι με τις “ενδυματολογικές” μας επιλογές συμπαρασύρθηκαν και αυτοί στον 21ο αιώνα και στο πως πρέπει να εξοπλίζεται και να ντύνεται ένας εκπαιδευμένος πρώτος ανταποκριτής. Οι ξερόλες του πληκτρολογίου είδαν τους τόνους μελάνι που έχυσαν για να λιβελογραφούν, να ξεπλένονται από το αίμα και τον ιδρώτα των “παιδιών” της ΔΙ.ΑΣ.

Φτάνουμε στο σήμερα, που οι τραυματισμοί, οι “αποσπάσεις” σε VIP , το πάγωμα προσλήψεων από το 2011 και τώρα τελευταία η διάθεση των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών της
ΔΙ.ΑΣ. σε υπηρεσίες φύλαξης πρεσβειών / κρατουμένων σε νοσοκομεία / κομματικών εκδηλώσεων, να έχουν απομακρύνει σχεδόν ολοκληρωτικά την ομάδα από τον φυσικό της χώρο – τον δρόμο, την γειτονιά, έτοιμοι να επέμβουν άμεσα για την ασφάλεια του πολίτη.

Και εσχάτως το προσωπικό της ΔΙ.ΑΣ. θα αρχίσει να διατίθεται στις αίθουσες των δικαστηρίων στην Αττική. Αυτό συμβαίνει όπως μαθαίνουμε ΚΑΙ ως συνέπεια πιέσεων σε ανώτατους αξιωματικούς από μερίδα συνδικαλιστών των ενώσεων της ΠΟΑΣΥ. Αντί να πασχίζουν να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των μελών τους που υπηρετούν στην Άμεση Δράση Αττικής προσπαθώντας να απαγκιστρωθούν από την “μαύρη τρύπα” των υπηρεσιών που είναι η διάθεση του προσωπικού της στην διεύθυνση μεταγωγών δικαστηρίων Αττικής (θέση η οποία έχει την πλήρη και απόλυτη στήριξη μας), το μέλημα και η προσπάθεια τους είναι να τραβήξουν και την ΔΙ.ΑΣ. μέσα σε αυτόν τον μύλο.

Λογικές ” εφόσον δεν την γλυτώνω εγώ γιατί να την γλυτώνει η ΔΙ.ΑΣ.” εκτός από αντιδεοντολογικές για έναν συνδικαλιστή είναι απαράδεκτες για αστυνομικό, γιατί στερεί από τον πολίτη την δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης σε συμβάν, στον συνάδελφο στερεί την δυνατότητα άμεσης συνδρομής σε περίπτωση που θα χρειαστεί ενίσχυση ή βοήθεια, όταν “αφαιρείται” η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. από τον δρόμο .

Εμείς πάλι ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, τα “κατσίκια” όλων των ενώσεων να είναι πάντοτε ασφαλή, να αποκτήσουν τον εξοπλισμό, τις επικοινωνίες, τα οχήματα που πρέπει να έχουν για να εκτελούν με επάρκεια και ασφάλεια τα καθήκοντα τους και να απεγκλωβιστούν το συντομότερο δυνατόν από πάρεργα που τους αποτρέπουν
από το να είναι έξω στο πεζοδρόμιο μαζί με τα δικά μας “κατσικάκια”.

Γιατί το “μαντρί” που λέγεται ΕΛ.ΑΣ. και το “αγρόκτημα” που λέγεται Ελλάδα θα αλλάξει και θα πάει μπροστά μόνο εάν κοιτάμε συλλογικά την υγεία, πρόοδο και ευημερία όλων των “κατσικιών”, αντί να μετερχόμαστε τελετές βουντού και φίλτρα με “δηλητήρια” για να ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού μας.

Χρόνια Πολλά ΟΜΆΔΑ ΔΙ.ΑΣ.
Να είμαστε όλοι γεροί και δυνατοί του χρόνου να σ ευχηθούμε για τα 10 χρόνια παρουσίας στην μάχη ενάντια στο έγκλημα (ακόμα και αν κάποιοι θα προτιμούσαν να μείνεις στα 9!!!)!!!!

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Β/Α Αττικής
Αν. Ταμίας στο Δ.Σ. του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.