«Να νομοθετήσετε εις όφελος των αθλητών σκοποβολής και μην υιοθετήσετε παλαιές εισπρακτικές πρακτικές και ανούσιους περιορισμούς, όπως επιβάλλονται επί σειρά ετών σε βάρος μάς» 

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με τη νεα «Κοινή Υπουργική Απόφαση για την Σκοποβολή», απευθύνεται ερασιτέχνης της αθλητής σκοποβολής

Όπως παραθέτει ο αθλητής της σκοποβολής, «η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε με νόμο την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 2168/1993 (Α’147) «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρα, η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα όπλα σκοποβολής είναι αναγκαία προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να εναρμονιστεί με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας. Η έκδοση της ΚΥΑ που επίκειται είναι παράλληλα μια σημαντική ευκαιρία να μπουν οι βάσεις από την κυβέρνηση σας που θα επιτρέψουν εκ νέου την αναβάθμιση της σκοποβολής σε θέση που της αξίζει. Γνωρίζω από την δημόσια κοινοποίηση των κειμένων εκ μέρους της ΣΚΟΕ ότι κάποιες διατάξεις που περιέχονται στην πρόταση τους δεν διευκολύνουν τον απλό πολίτη που θα ήθελε να ασχοληθεί με την σκοποβολή και τους σκοπευτές γενικότερα και σας ζητάω να επιληφθείτε προσωπικά ώστε αυτές οι διατάξεις να εξαλειφθούν από το τελικό κείμενο της ΚΥΑ και να κατισχύσουν εκείνες που προτάθηκαν από την νομική σας υπηρεσία, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις του Υφυπουργείου σας με το νομικό τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα παρακάτω σημεία που η νέα ΚΥΑ πρέπει να εξασφαλίζει : • Οι αθλητές σκοποβολής των χωρών της Ε.Ε. έχουν πρόσβαση σε είδη αθλητικού εξοπλισμού στα οποία λόγω των αναχρονιστικών απαγορευτικών διατάξεων της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης δεν είναι εφικτό οι Έλληνες αθλητές σκοποβολής να κατέχουν. • Οι Έλληνες αθλητές στις διεθνείς διοργανώσεις να μην συμμετέχουν με μειωμένες αξιώσεις καθώς η προβληματική πρόσβαση των Ελλήνων αθλητών σε εξοπλισμό δημιουργεί πλεονέκτημα υπέρ των αθλητών άλλων χωρών. Σε ένα κράτος δικαίου είναι αναγκαίο άπαντες να αγωνίζονται με ίσους όρους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. • Η ερασιτεχνική, μη αγωνιστική σκοποβολή, με την κατάργηση της υποχρεωτικής συμμετοχής σε αγώνες είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της σκοποβολής. Η Ευρωπαϊκή οδηγία ήδη προβλέπει τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες της Ε.Ε. αποκτούν όπλα για την σκοποβολή και δεν απαιτούνται πιο αυστηρές διατάξεις στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σε αγώνες πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας εξελικτικής διαδικασίας και όχι αυτοσκοπός για την διατήρηση η απόκτηση αθλητικού εξοπλισμού. • Ο σκοπευτής/αθλητής πρέπει να είναι ελεύθερος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να επιλέξει την ερασιτεχνική ή αγωνιστική ενασχόληση του με το άθλημα της Σκοποβολής.

• Να περιορίζει την γραφειοκρατική διαδικασία ως προς την απόκτηση και κατοχή όπλων σκοποβολής η οποία είναι η κύρια αιτία απομάκρυνσης νέων σκοπευτών από το άθλημα. • Να περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης των αδειών με σαφήνεια, ώστε να μην αφήνονται περιθώρια παρερμηνείας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φαινόμενα αυθαιρεσίας.

• Να περιγράφονται αναλυτικά και ξεκάθαρα όλα τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν οι αθλητές σκοποβολής, προκειμένου να εκδοθεί στο πρόσωπό τους άδεια κατοχής όπλου-ων σκοποβολής. • Να ελαττώνονται στο ελάχιστο και να περιγράφονται οι χρόνοι έκδοσης εγγράφων των ομοσπονδιών και των διοικητικών αποφάσεων, προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο της γραφειοκρατικής εξάρτησης των συλλόγων, των σκοπευτών και των υπηρεσιών από την ομοσπονδία. • Να καταργούνται τυχόν παράβολα συμμετοχής σε αγώνες και παράβολα χορήγησης εγγράφων από την ομοσπονδία. Τα ως άνω παράβολα, που συνεχώς καλούνται να πληρώσουν οι σκοπευτές που θέλουν να αγοράσουν αθλητικό εξοπλισμό είναι υπέρογκα, αποτρέποντας για άλλη μία φορά την ενασχόληση με το άθλημα της Σκοποβολής. • Να ρυθμίζεται εκ νέου η ελεύθερη πρόσβαση κάθε Έλληνα πολίτη, νόμιμου κατόχου πυροβόλου όπλου σε νομίμως λειτουργούντα σκοπευτήρια (όλων των τύπων) για την άσκηση στην σκοποβολή με βάση τον τύπο του όπλου που κατέχει. • Να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα σκοπευτήρια σε όλα τα μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων, Κυνηγετικών Ομοσπονδιών που φέρουν την προβλεπόμενη άδεια οπλοφορίας [ΑΚΚΟ, άδεια θήρας η άδεια κατοχής πυροβόλου όπλου], και να έχουν το δικαίωμα να ασκούνται στην σκοποβολή, τόσο εντός των δημόσιων, όσο και εντός των ιδιωτικών σκοπευτηρίων κάθε τύπου χωρίς να απαιτείται η γραφειοκρατική έκδοση ταυτότητας αθλητή, διότι ο περιορισμός αυτός ουσιαστικά αποτελεί φραγμό και σημαντικό εμπόδιο στην ερασιτεχνική άσκηση στην σκοποβολή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, γεγονός που αντιβαίνει στο πνεύμα του νέου αθλητικού νόμου. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να νομοθετήσετε εις όφελος εμάς, των απλών αθλητών σκοποβολής και να μην υιοθετήσετε παλαιές εισπρακτικές πρακτικές και ανούσιους περιορισμούς – απαγορεύσεις εις βάρος μας, όπως επιβάλλονται επί σειρά ετών μέσω της παλαιάς ΚΥΑ» καταλήγει ο Ι.Μ. ερασιτέχνης αθλητής σκοποβολής.