“Το να ενεργήσετε όπως υποχρεούστε δεν ειναι παράκληση ή ζητιανιά, είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ”

Μήνυμα προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κυρίως προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, παραθέτει ένστολος της ΕΛΑΣ για το θέμα που έχει προκύψει με την καταβολή των πενθημερων στις μισθοδοσίες του προσωπικού.

“Τα τελευταία χρόνια λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων παρατηρείται το ίδιο οικονομικό πρόβλημα για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.: οι κωδικοί της αποζημίωσης για την πέραν του πενθημέρου εργασία (πενθήμερα) και του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων (νυκτερινά) στερεύουν από χρήματα.

Δεδομένα:
Α) Ο κύριος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι πολύ πιθανό θα ηγείστε των Υπουργείων σας μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία και άρα στα τέλη 2017 και στα τέλη 2018 θα βρίσκεστε στις ίδιες θέσεις.
Β) Το πρόβλημα θα επαναληφθεί και στα τέλη του 2017, αφού μαθαίνουμε ότι στο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα πάλι δεν πιστώθηκε στους κωδικούς των πενθήμερων και νυκτερινών το αναγκαίο ποσό.

Ζητούμενα:
Α) Στα τέλη του 2017 δεν είναι ανάγκη να μεσολαβήσει καμία ΠΟΑΣΥ και καμία ΠΟΑΞΙΑ για να βρεθούν τα χρήματα που θα μεταφερθούν στους κωδικούς. Το γνωρίζετε πολύ καλά από τώρα το πρόβλημα που θα προκύψει.
Β) Στον προϋπολογισμό του 2018 πρέπει να αυξήσετε τα ποσά στους συγκεκριμένους κωδικούς ώστε στις 21/12/2018 οι αστυνομικοί να μπορέσουμε να πληρωθούμε ΚΑΝΟΝΙΚΑ όλα τα ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ του έτους.

Να λάβετε στα υπόψιν ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θανάτων των εν ενεργεία αστυνομικών λόγω παθολογικών αιτιών ή αυτοχειρίας είναι αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι τα άνωθεν οφείλονται στην οικονομική κρίση και ότι ο Έλληνας Αστυνομικός ασφυκτιά οικονομικά. Πλήθος συναδέλφων μου από τις 15 του μήνα μένουν με 5-10 ευρώ στη τσέπη. Σε συνδυασμό και με τη φύση του επαγγέλματος ο Έλληνας Αστυνομικός βρίσκεται στο “και πέντε” αυτή τη στιγμή. ΔΕΝ αντέχει να τον πάτε στο “και δεκαπέντε”, έστω και για έναν μήνα.

Μέχρι τα τέλη του 2017 και την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2018 μεσολαβούν παραπάνω από 11 μήνες, χρόνος επαρκής για να διευθετηθεί το πρόβλημα. 22/12/2017 και 21/12/2018 ο Έλληνας Αστυνομικός πρέπει να πληρωθεί τα δεδουλευμένα πενθήμερα και νυκτερινά χωρίς να υποστεί για άλλη μια φορά ηθική βλάβη η οποία μπορεί να έχει ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες. Το να ενεργήσετε όπως υποχρεούστε δεν γίνεται με παράκληση, δεν είναι ζητιανιά, είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ”.

________________

* Φωτεινός Παγοαύλας, αντιπρόσωπος ΕΝ.ΑΣ.Υ.Α στην ΠΟΑΣΥ