Ν.Τόσκας: Σε ασφαλές περιβάλλον η επίσκεψη Ομπάμα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκας, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την διήμερη ταλαιπωρία ενω σημειωσε οτι η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου θα διεξαχθεί σε ασφαλές περιβάλλον.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας xαρακτήρισε το περιβάλλον για την επίσκεψη (15/11) του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα απόλυτα ασφαλές.

«Ξεφεύγουμε τώρα από την επίσκεψη Ομπάμα και πάμε στα μέτρα διαρκούς ισχύος στο κέντρο, με πιο ευέλικτα τμήματα, με μοτοσικλετιστές, να το κάνω πιο συγκεκριμένα, που να παρατηρούν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο κέντρο, όσο είναι δυνατόν αυτό, προεξοφλούμε τις αλλαγές, ούτε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές. Όμως, μια και αναφερθήκατε στην αλλαγή, έτσι γράφτηκε στην αλλαγή στην Πνύκα, δεν είναι αλλαγή γιατί δεν είχε σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα. Ξέρετε, όταν γίνονται αλλαγές σε κάποιο πρόγραμμα, δεν είναι πάντα τα θέματα ασφαλείας που παίζουν κυρίαρχο ρόλο, μπορούν να παίζουν άλλοι παράγοντες, από τον καιρό μέχρι τη χωρητικότητα του χώρου. Πρόκειται να γίνει μία ομιλία, ας μη βιαζόμαστε να κινδυνολογήσουμε ότι κάτι δεν πήγε καλά και άλλαξε ο χώρος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξετάζονται από πολλές πλευρές.»

Ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία λόγω των δρακόντιων μέτρων που έχουν ληφθεί, σημειώνοντας ότι υπάρξει ωριμότητα από πλευράς πολιτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι οι Έλληνες Αστυνομικοί, μαζί με τους Αμερικανούς που θα συνοδεύουν τον Μπαρακ Ομπάμα, θα σχηματίζουν ασπίδα προστασίας σε όλες τις διαδρομές και τους χώρους που θα επισκεφθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος. Τα μετρα θα παραταθούν και την επόμενη ημέρα (17/11) της επετείου του Πολυτεχνείου.

«Στην όλη πορεία του Αμερικανού προέδρου, από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο, τους χώρους ομιλίας κ.λπ., θα χρησιμοποιηθούν γύρω στους 4.000 αστυνομικοί, Έλληνες αστυνομικοί, καθώς και ένας αριθμός Αμερικανών αστυνομικών. Από εκεί και πέρα υπάρχει πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές με συνεχείς συσκέψεις και αναγνωρίσεις των χώρων. Η επιδίωξή μας είναι να μη δώσουμε την εντύπωση ότι η Αθήνα έγινε περίκλειστη πόλη και απαγορεύεται η κίνηση των πολιτών. Βέβαια, θα ταλαιπωρηθεί λίγο ο κόσμος αύριο και μεθαύριο, θα υπάρχουν περιορισμοί. Θα κοιτάξουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι, απόλυτα απαραίτητοι.»

Για τα πρόσφατα περιστατικά την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά και οι ανακοινώσεις της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, σημείωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλες τις προκλήσεις υπόψη μας, όλους τους κινδύνους υπόψη μας. Οι διάφορες επιστολές που στάλθηκαν, περισσότερο, βέβαια, εκτιμώ, είναι για εσωτερική χρήση και για λόγους εντυπώσεων στους δικούς τους κύκλους. Παρ’ όλα αυτά, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε και αυτές τις περιπτώσεις υπόψη μας, έγινε και το περιστατικό έξω από τη γαλλική πρεσβεία, δεν το συνδέουμε με την επίσκεψη, περισσότερο αφορά την ασφάλεια του κέντρου σε διαρκή βάση, παρά την ίδια την επίσκεψη, με την οποία δεν συνδέεται, έτσι κι αλλιώς. Ούτε από πλευράς αυτών που προκαλούν τα όποια προβλήματα συνδέεται, ούτε από καμιά πλευρά, νομίζω ότι θα είναι ασφαλές το περιβάλλον για την επίσκεψη, απόλυτα ασφαλές. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα, πρέπει, όμως, κάτι να γίνει για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας και εκεί έχουμε πάρει και θα πάρουμε και άλλα μέτρα στο επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει πάντα σκλήρυνση και αύξηση μέτρων, σημαίνει σωστά ευέλικτα μέτρα, πιο προσεκτικά, μέτρα κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.»

“Θα τηρηθούν οι κανόνες της Αστυνομίας και δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για κανέναν”.

Χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση με πολλούς συνδυασμούς, αφού περιλαμβάνει και την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου και τις εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη. Η αστυνομία λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί στην αποστολή. Όλες οι παράμετροι και οι σχεδιασμοί εξετάζονται. Όπως γίνεται σε κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη μεγάλης χώρας. Και εξετάζουμε όλες τις περιπτώσεις και πάντα, βέβαια, έχουμε την ευελιξία σε ό,τι φεύγει από τον σχεδιασμό να το αντιμετωπίζουμε όταν χρειάζεται, κρατάμε και τις εφεδρείες μας.»

Ενω αναφερθηκε και στα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου σημειώνοντας ότι «οι εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη έρχονται, βέβαια, αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμα και αυτό δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις στην αστυνομία, στις Αρχές, όμως, πιστεύουμε ότι μπορεί να εκφραστεί με ωριμότητα η έκφραση και η αντίρρηση και η διαμαρτυρία, και η αστυνομία, από την πλευρά της, θα δείξει, επίσης, ωριμότητα. Είδαμε και πέρυσι στα επεισόδια, παρότι είμαστε νέοι σε αυτές τις θέσεις, επιβλήθηκαν κανόνες στην αστυνομία, και η αστυνομία με τη σειρά της εφάρμοσε τους κανόνες αυτούς με απόλυτα ακριβή τρόπο, υπήρξε σεβασμός στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, που διαδήλωναν και το ίδιο θα γίνει και φέτος, ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχουμε και την εμπειρία την περυσινή τώρα. Από εδώ και πέρα κανένα μπλοκ δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, δεν μπορεί να ασφαλίζει η αστυνομία συγκεκριμένα μπλοκ. Πιστεύουμε ότι θα είναι ήρεμα τα πράγματα, ώστε να γίνουν οι διαδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονται. Χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις. Ελπίζω να είναι μέσα στα πλαίσια τα συνηθισμένα.»

Για τους πολίτες σημείωσε ότι «στο κέντρο θα ταλαιπωρηθούν κάποιες ώρες. Δεν έχουμε σκοπό να κλείνουμε τους σταθμούς του μετρό για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε τους δρόμους για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα ότι θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να αναλογιζόμαστε και το όφελος που υπάρχει στη χώρα όταν γίνεται μία τέτοια επίσκεψη και ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν για την επίσκεψη αυτή, θα έλεγα ότι θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν. Δεν μπορεί, όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε, ότι και να πιστεύει, να διαδηλώνει δίπλα στον επισκέπτη και κάποιοι κανόνες θα πρέπει να ακουστούν και να υλοποιούνται.»