Ν.Φίλης, ΣΥΡΙΖΑ: «Επικίνδυνη η δημιουργία “συνεχούς” ανάμεσα σε τρομοκρατία και μπαχαλάκηδες»

Δήλωση του πρώην υπουργός Παιδείας, με αφορμή τη χθεσινή έρευνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

και την άποψη του δημοσιογράφου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διστακτικός σε «φαινόμενα μπαχαλο-παρανομίας».

«Ποτέ δεν ήταν διστακτικός ο ΣΥΡΙΖΑ στο να αντιμετωπίσει την παρανομία. Ήταν πάντοτε αποτελεσματικός; Αυτό να το συζητήσουμε. Και να δούμε στο μεταξύ αν θα είναι αποτελεσματική η
παρούσα κυβέρνηση. Γιατί το να φτιάξει κανείς ένα “συνεχές” ανάμεσα στους μπαχαλάκηδες και την τρομοκρατία, δεν συνιστά τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά φαινόμενα. Δεν είναι το ίδιο να είναι κανείς τρομοκράτης, με το να έχει μια μολότοφ στην τσάντα του. Κακό και το δεύτερο, κατακριτέο, ποινικά κολάσιμο, αλλά δεν είναι το ίδιο με το έγκλημα ενός τρομοκράτη. Ούτε η τιμωρία των δύο αυτών πράξεων μπορεί να είναι η ίδια», τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με τον προς ψήφιση ποινικό κώδικα, όχι απλώς η τιμωρία δεν είναι αναλογική, αλλά πάμε στο άλλο άκρο: «Αν σε πιάσουν με ένα καλάσνικοφ να περιφέρεσαι στην Ομόνοια, έχεις υποπέσει στο πλημμέλημα της οπλοκατοχής. Αστεία πράγματα, το καλάσνικοφ δεν το έχεις για να σκοτώσεις κουνέλια στο κέντρο της πόλης. Αλλά αν συλλαμβάνεσαι με μια μολότοφ, θα έχεις υποπέσει σε κακούργημα. Έχει έστω και ένας την ψευδαίσθηση ότι με τέτοιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα “μπάχαλα”; Αν ναι, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Επαναλαμβάνω, οι καταστροφές του κοινωνικού χώρου και της δημόσιας περιουσίας, είναι καταδικαστέες, ποινικά κολάσιμες και οφείλουμε να τις αποτρέπουμε αυστηρά. Αλλά το δημόσιο χώρο δεν τον απειλεί μια σπασμένη τζαμαρία περισσότερο από όσο τον απειλούν οι πράξεις διαφθοράς -ένα παράδειγμα λέω μόνο- των «λευκών κολάρων» στις τράπεζες, που ετοιμάζονται με το νέο νόμο να ρυθμίσουν θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών αλλά και τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού λαού. Έχει χύσει αίμα ο πολίτης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά την ίδια ώρα για το δικό του σπίτι τον κυνηγούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει επιτροπή ελέγχου από την ΤτΕ για τέτοια θέματα -η καλύτερη δυνατή δημόσια εγγύηση υπό τις συνθήκες. Με το νόμο της ΝΔ αποκτά ουσιαστικά η διοίκηση της τράπεζας την αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη κατά των στελεχών της! Πρόκειται για απίστευτες καταστάσεις, συνώνυμες με την ατιμωρησία».